ARTIȘTII PROPUN (ep 48): Roxana Andronescu vă recomandă muzică, film și carte

0
97

Roxana Andronescu aÎn această săptămână, Roxana Andronescu (solistă, compozitoare, profesoară de canto, Spin, Capuccino, MB&C) vă recomandă muzică, filme și cărți. Puteți afla mai multe despre activitatea Roxanei de pe pagina de Facebook (click aici!).
Aveți mai jos recomandările ei.

FILME:

  1. Contact
  2. Interstellar
  3. Avatar
  4. Green mile
  5. Black mirror

1.Un film in care eterna disputa intre religie si stiinta se impleteste exceptional cu o povestea de dragoste absolut naturala. Contact este “un poem” al universului in care Jodie Foster face onoare breslei actoricesti in fiecare secventa.
2.Cate intrebari starnite de scenariul acestui film nu s-au pus de-a lungul timpului? Cate raspunsuri am obtinut la ele in toata aceasta perioada? O pelicula senzationala pe care am parcurs-o in cateva randuri, de fiecare data cu acelasi interes al primei vizionari. Asta pentru ca de fiecare data, descopar sensuri noi.
3.Gandul ramas in urma primei vizionari a Avatar-ului a fost ca cei ce au concretizat in imagini “lumea” de pe Pandora sunt extraterestrii. Este frapant cum aceasta poveste din afara Pamantului descrie umanitatea in toate fazele ei, fie bune, fie rele. Invataturile extrase de aici, la nivel mondial, ar trebui sa dea mai multe sanse de supravietuire planetei noastre – “mother Earth”.
4.Un film care demonstreaza clar ca genialitatea cinematografica nu rezida exclusiv din bugete sau alegerea cadrelor pentru filmare. Un Tom Hanks ca de obicei, fara pata. O poveste ce se adreseaza oricarui sector de varsta. It’s a must!
5.Am ales si un serial pentru a nu minimiza importanta lor. Black mirror este in mod pleonastic o oglinda intunecata a societatii actuale. Desi, pentru cei ce inteleg exact mesajul transmis de film, acesta poate fi o trauma, previzibilitatea viitorului omenirii ar trebui considerata drept un mare semnal de alarma.
 

MUZICA

 
 

Man In The Mirror – Michael Jackson

Always With Me, Always With You – Joe Satriani

Purple Rain – Prince

Tennessee Whiskey – Chris Stapleton

Sandra & Enigma – Nights In White Satin


E adevarat ca la acest capitol as fi putut continua cateva zile in sir, lista fiind cu mult mai lunga decat cea de mai sus. Este foarte greu sa argumentezi de ce iti place o piesa muzicala atata timp cat este ceva ce tine de gust, experienta, perceptie. Am sa spun doar ca fiecare dintre cele 5 piese alese au o aroma aparte si unica fie ca provin din zona de mesaj social, fie romantic, ca sunt piese ce emana energii pozitive si ca este absolut obligatoriu sa le “dam” mai departe generatiilor ce vin. Sandra esteprezenta cu un cover pentru a impaca doua lucruri dintr-o data: o piesa de exceptie si o voce feminina in top 5.
 

CĂRȚI

 

  1. Prima zi/Prima noapte – Marc Levi
  2. Fructul interzis – Nedjma
  3. Velerim si Veler Doamne – Victor Ion Popa
  4. Tantonautii – Bernard Weber
  5. M-am hotarat sa devin prost – Martin Page

 
1.Un roman in doua parti ce prezinta o poveste de dragoste intre doi oameni de stiinta ce provin din medii inrudite: antropologie si astrofizica. Unul cauta prima stea, celalalt primul om. O scriere documentata ce se parcurge cu o usurinta fantastica. Nu o poti lasa din mana!
2.O oglinda dura a lumii arabe, Fructul Interzis este o scrierece sub tutela anonimatului prezinta viata de zi cu zi a femeilor arabe. Daca puteti trece peste limbajul mai mult decat direct si explicit, romanul va poate duce intr-o lume noua, plina de descoperiri.
3.Velerim si Veler Doamne este o poveste emotionanta. Desi nu foarte cunoscut, romanullui V. I. Popa merita citit la orice varsta, aducand in prim plan toate caracteristicile umane in diverse ipostaze.
4.Ca si ecranizarea dupa roman, Tanatonautii este o experienta ce trebuie incercata. Povestea mortii precum si intrebarile specifice interesului general pentru acest subiect, transforma aceasta carte intr-o opera ce trebuie parcursa macar o data in viata.
5.O povestioara pe alocuri amuzanta care pune in prim plan framantarile unui tanar de 25 de ani, nemultumit de viata lui de pana atunci. Cred ca macar o data in viata, fiecare dintre noi a gandit ca sintagma “fericiti cei saraci cu Duhul” (in acceptiunea gresita, dar generalizata) este foarte adevarata si adanc sadita in intelesul ei, in psihologia umana. Poate de aceea aceasta lectura va fi relevanta pentru multi dintre noi.
 
 
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here