CERBUL DE AUR SAU de METALE VECHI?

Cerbul de Aur BrasovAm citit Regulamentul, i-am găsit multe fisuri. Se vede că e făcut pe genunchi. Dar lista cu creații obligatorii pentru concurenții de pretutindeni m-a surprins definitiv. Sunt numai 25 de titluri. Credeam că se va merge pe creații românești născute în cei 50 de ani, măcar de dragul simbolisticii. Adică 50 de titluri. Lipsesc total compoziții pop-rock, folk, mari șlagăre din toți acești ani. Avem 12 titluri din anii 80, 5 din anii 90, 4 din anii 2000, o piesă din 1940, două din 60, una din 70. Nimic din ultimii 6 ani, un singur compozitor din relativ tânărul val, adică Andrei Tudor ( are 35 de ani, cu trei compoziții). Nu înțeleg care au fost criteriile, nici  motivul numărului redus de propuneri. Autorii a 14 titluri nu mai sunt în viață. Oare a contat și asta la alegerea lor? Sunt trei titluri fără numele interpreților inițiali (Dan Spătaru, Luigi Ionescu, Corina Chiriac).

S-a tot vorbit și scris despre obsesia cântecelor festivaliere (considerate prăfuite) și acum, când se reia (probabil doar pentru Centenar) un Festival de mare impact, numai cu secțiunea de interpretare, sunt omise nume importante, cântece esențiale pentru istoria genului.

Zic la întâmplare niște titluri care meritau să fie pe listă: Say Something- Laurențiu Cazan, Cerul- Proconsul, De-ar fi să vii- Mihaela Runceanu, Rămâi cu mine- Andra,  Să nu-mi iei niciodată dragostea- Holograf, Emoții- 3SudEst, Aruncarea în valuri-Vasile Șeicaru, Mi-e tare dor tine- Compact, Fată verde- Phoenix, Dincolo de noapte e zi- Nicola, Lasă-mi toamnă- Margareta Pâslaru, O singură noapte- Adrian Enache, Să mori de dragoste rănită- Angela Similea, Ce bine că ești- Nicu Alifantis, Dacă ploaia s-ar opri- Cargo, Mi-e dor și doare-Taxi, Acasă- Smiley, Let me Try- Luminița Anghel &Sistem, Atât de singur- Talisman, Te iubeam- Oana Sârbu, Eternitate- George Nicolescu, Cine m-a făcut om mare- Delia, 20- Voltaj, Val de mare- Roșu și Negru, Vara amintirilor- Semnal M, Zig-Zaga-Loredena. O stea-Deepcentral, Oficial îmi merge bine-Simplu, Iubire, bibelou de porțelan- Mondial, La refren- Andra, Goodbye- The Humans, Vals- Smiley ș.a.m.d.

 

*N-am aflat cine face parte din echipa de organizare, cine sunt cei care au luat decizii, au scris reguli, au ales creațiile!

*Pe site-ul TVR n-am găsit istoricul Festivalului, cu premii, cu titluri de piese, cu autori, textieri (apropo, nici pe lista asta săracă de 25 de titluri nu există textieri), cu palmares, fotografii etc.

*Știu sigur că după 1992 au existat foi ale Festivalului iar în pentru perioada 1968-1972 s-au scris pagini de carte de către unii pasionați brașoveni.

*Un alt aspect care m-a surprins neplăcut este limita de vârstă. De ce să vină un copil de 16 ani? Nu-s concursuri destule pentru adolescenți? Aproape toate talent-show-urile sunt cu unii foarte tineri. 18 ani era valabil. De ce să nu vină și un consacrat de 38- 45 de ani? N-avem interes să auzim voci valoroase, educate, antrenate?

* Cum e faza cu premiile? Se trimit banii în cont în cel mult o lună? Unul de 16 ani trebuie să-și deschidă cont bancar? Și dacă e un străin și nu are încredere, cum face? N-am auzit niciodată ca un concurs să nu fie onorat cu premii oferite pe loc.

Citat din Regulament:

1. Premiile în bani vor fi plătite laureaţilor prin virament bancar în cel mult 30 de zile calendaristice de la Gala Festivalului, după reţinerea la sursă a taxelor şi impozitelor aferente, conform legislaţiei aplicabile.
2. Valoarea nominală a Premiilor Speciale prevăzute la cap. II, pct. 4, lit a), se stabileşte de către juriu prin consultare cu Organizatorul, opinia Preşedintelui Juriului fiind decisivă.

Link către sursă: http://cerbuldeaur.ro/regulament/

 

Lista celor 25 de piese propuse concurenților (anii sunt puși de noi):

Domnișoară nu pleca – (Ionel Tudor) – Gabriel Cotabita 1991

Dorul –  (Vasile Vasilache jr) – Aurelian Andreescu (si altii) 1987

Lalele – (Temistocle Popa) 1980

Oameni – (Marius Țeicu) – Aurelian Andreescu/Ionut Ungureanu (si altii) 1987

Țărăncuța – (Ion Vasilescu) –Dan Spătaru  1976 / 1940

Tu ești primăvara mea- (Florin Bogardo) – Aurelian Andreescu (si altii) 1984

Unde erai – (Marius Teicu) 1982

Casa mea – (Ion Cristinoiu) – Angela Similea 1983

Copacul – (Jolt Kerestely) – Aurelian Andreescu (si altii) 1987

Morărița – (Vasile Vasilache) – Mirabela Dauer 1985

Of, Inimioară – (Edmond Deda) – Luminița Dobrescu 1969

Strada Sperantei –  (Vasile Veselovschi) – Corina Chiriac 1985

Ploaia si noi – (Vasile Vasilache jr) – Doina Badea / Angela Gheorghiu 1968

Spune-mi – (Cornel Fugaru) – Monica Anghel 1996

Dau viata mea – (Marius Teicu) – Monica Anghel 1995

Ani de liceu – (Florin Bogardo) – Stela Enache 1987

Un actor grabit – (Bogdan Cristinoiu) – Laura Stoica 1992

Fata draga nu fi trista – (Serban Georgescu) – Madalina Manole 1991

Buna seara, iubito – (Adrian Enescu) – Loredana 1988

Si daca – (Vasile Veselovschi) – Horia Moculescu 1980

Dor de viata – (Aura Urziceanu) 2001

De-ai fi tu salcie – (H.Moculescu) – Mihaela Mihai 1976

Cat de frumoasa esti – (Andrei Tudor) – Mihai Traistariu 2006

Tu nu vezi cerul – (Andrei Tudor) – Pasha Parfeni (si altii) 2012

De dragul tau – (Andrei Tudor) – Marcel Pavel 2007

2 Responses to CERBUL DE AUR SAU de METALE VECHI?

 1. Salutare,
  vãd cã și dv. faceți aceeași greșealã ca și organizatorii cerbului, adicã propuneți doar piese foarte des promovate, de care ascultãtorii cunoscãtori sunt sãtui pânã peste cap.
  Mai mult de atât, nu aveți nici viziune, veniți cu melodii triste și lente în marea majoritate (eu știam cã și prestația coregraficã conteazã în jurizare) dar și cu interpreți antipatici pentru mulți. Cum vi se pare dv.(judecând la rece) cã ați propus 3 melodii de-a lui Smiley, 2-Andra și doar una-Runceanu?
  Pãi vedeeți!

  • Stimate Alexandru, nu văd nimic, decât o fărâmă de incultură și lipsă de politețe. Eu n-am propus nimic. Am arătat că se putea face o listă mai bogată și mai diversă. Dacă-mi propuneam să fac o listă de concurs o făceam altfel. Chestia cu coregrafia e o tâmpenie sinistră. E un concurs de INTERPRETARE! Nu de play-back și gimnastică. Nu eu trebuie să am viziune, ci organizatorii Festivalului. Dacă sunteți ascultător cunoscător, trebuia să le scrieți celor din TVR. La concursuri internaționale de interpretare nu se propun cântece săltărețe și necunoscute, dar nu aveți cum să știți așa ceva. Apropo, cântecele interpretate de Mihaela Runceanu nu se potrivesc unui astfel de concurs, sau vă deranjează că am trecut doar un titlu? Repet, nu e o contrapropunere, dar M.R. lipsea cu totul de pe lista TVR. Nu cred că vom avea un dialog, dar dacă veți scrie unde trebuie, cei din TVR se vor bucura. Ei au nevoie de cunoscători!

   Zic la întâmplare niște titluri care meritau să fie pe listă: Așa am scris!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + = 8

     

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>