Grasu XXL, la Adevărul Live: „La radio, mai rău fac Paraziţii decât face Guţă“

0
77

Articol preluat din Adevărul

Grasu XXL FOTO Eduard Enea
Grasu XXL FOTO Eduard Enea

Grasu XXL a fost invitat la Adevărul Live, unde a vorbit  despre provocările din spatele lansării celui de-al patrulea album al carierei, intitulat „Drumul Spre Succes“, despre ce înseamnă cu adevărat succesul în România, dar şi pentru a face o radiografie a industriei muzicale actuale.
 
Recent, Grasu XXL şi-a lansat cel de-al patrulea album intitulat „Drumul Spre Succes“ alături de un videoclip şi de un scurtmetraj care arată poveştile unor oameni care au atins succesul prin muncă şi dăruire.
Materialul este o coproducţie Okapi Soud şi Universal Music, fiind disponibil atât în format fizic (vinil, deluxe şi standard) în toată reţeaua Cărtureşti, cât şi în toate magazinele de specialitate. Conţine 13 piese poate fi găsit şi pe Deezer, GetMusic.ro, Google Play şi în magazinul iTunes.
„Drumul Spre Succes” a fost lansat după cinci ani de muncă, Grasu XXL colaborând cu nume relevante din industira muzicală românească: Guess Who, Maximilian, NANE, Florin Chilian, Feli, Mitză, Tranda, Zhao, Mefx, Mari şi DJ Undoo.
Adevărul: De ce a durat atât de mult lansarea unui nou album? Au trecut, totuşi cinci ani.
Grasu XXL: E destul de greu să faci un album şi o campanie bună pentru acel album. Lumea nu mai pune preţ pe album, aşa că este greu să scoţi un CD. Buisnesse-ul muzicii s-a schimbat total odată cu internetul, iar artiştii trebuie să-şi ia venturile din alte părţti. O piesă, într-adevăr bună, care să rămână în memorie, dureaza mult. Aşa că nu sunt mulţi care reuşesc să facă un album complet. Pentru ultimul album am primit felicitări, mi s-a spus că e cel mai bun material al meu.  Unii raperi vorbesc foarte mult şi foarte prost, nu ai cum să rămâi acolo, e stupid, e împotriva umanităţii. N-am trăit niciodată în trecut, am fost un vizionar.
Ce înseamnă succesul, de fapt, pentru tine?
Grasu XXL: Nu m-am gândit niciodată ce înseamnă succesul. Înseamnă să fii fericit şi împlinit. Trebuie să te placi pe tine, atunci eşti un om de succes. Eu am făcut muzică pentru muzică, e terapie, să mă liniştească. Sufăr fără muzică. Trebuie să dau diavolul afară. Cred că pentru toţi artiştii adevăraţi arta e la fel.
 
De unde a venit ideea clipului? Aşa vezi tu povestea succesului, prin ochii oamenilor obişnuiţi?
Grasu XXL: Drumul spre succes reprezintă drumul tuturor. Personajele care apar în clip sunt foarte reprezentative, aşa a fost şi cu proiectul ăsta, şi cu documentarul. De când am auzit sample-ul de la Celelalte Cuvinte, am zis că melodia ar trebui să fie despre succes. Trebuia să fie melodia lui Laur, Guess Who. Am venit într-o dimineaţă şi în jumătate de oră am scris strofa, m-au trecut fiorii. Deşi raperul vorbeşte oarecum doar cu el tot timpul, eu am văzut discuţia ca o poveste a fiecăruia. M-am gândit să prezentăm succesul prin prisma unor oameni normali. Dacă apăream eu în clip diminuam ideea de bază. În final am ajuns la cei cinci din videoclip. Trebuia să fie o domnişoară care lucra la Dragonul Roşu, ar fi fost interesant. Personajele din clip sunt reprezentative. Documentarul s-a făcut din prea mult footage, de fapt. Voiam să avem un clip de cinci-şase minute, dar am ajuns la jumătate de oră. E un moment în timp, mă bucur, sper să rămână.

„Mă bucur că îi bagă pe ăştia la puşcărie, îmi dă energie“

Lumea trebuie să înţeleagă, trebuie să renaştem ţara asta, înainte de orice voce a României. Înţeleg divertismentul şi eu sunt Grasu. Dar în 2015 e momentul în care trebuie să ne trezim cu toţii. Mă bucur că-i bagă şi pe-ăştia la puşcărie, parcă îmi dă mai multă energie. Cred că schimbarea trebuie să înceapă de la artişti. Trebuie să existe oameni cu sufletul curat care înţeleg umanitatea.
Vei porni într-un turneu prin din ţară. Spune-mi mai multe.
Grasu XXl: Sunt 17 oraşe în care voi cânta, am aranjat turneul pentru că vreau ca oamenii să-l simtă live. Turneul începe peste două săptămâni, şi încep cu Sibiul. Probabil, o să mai am un turneu după, dar şi câteva surprize, despre care nu vă pot spune încă. Terminăm cu un concert la Bucureşti. În România nu poţi să faci jumătate de an un album, apoi în cealaltă jumătate să cânţi. Mi-ar plăcea să îmi ia doi ani să fac un disc, apoi să îl cânt, ar fi superb, dar nu se poate la noi.
E România un test pentru artişti?
Grasu XXL: Wow, da! Sunt unii care îl urmează pe Moga sau pe cei mai mari proucători. Scoate unul ceva, scot şi ceilalţi. Este o prostie, îţi pui piedică singur. E greu în România, e greu să faci să se întâmple ceva. Au fost momente când ziceam că nu îmi pasă, dar resimt responsabilitatea după 20 de ani de rap. Copiii te ascultă şi reacţionează instictiv. Dacă îi îndrepţi spre rău, spre ură îi paradeşti. Raperi ar trebui să înţeleagă asta. Ne distrăm, suntem rap-staruri, dar unele lucruri nu trebuie pierdute în vedere. Nu sunt eu cel mai sfânt, dar unele lucruri nu le înţeleg. Am 34 de ani, nu pot să mai cânt ce cântam la 20.
Să abordăm şi veşnica problemă a pieselor care intră sau nu pe radio. „Drumul Spre Succes“ are loc la radio?
Grasu XXL: Nu, „Drumul Spre Succes“ nu este la radio. Piesa nu are versuri, vorbeşte numai domnul Pleşu pe toată piesa. Cred că e o parte rea pentru DJ-ii de radio să işi asume riscuri, se gândesc la scaunul pe care stă. Noi să facem research-ul, vedem care ne este eşantionul. Singura alternativa mai era Radio Guerrilla, până când s-au crezut prea importanţi pentru a opri un gen muzical. Şi manele sunt interzise la radio. Cum adică… ce e asta? Mai rău fac Paraziţii decât face Guţă, la radio.
Te consideri un artist comercial? Ce înseamnă de fapt un artist comercial?
Grasu XXL: N-am gândit niciodată aşa. Am vrut să fac de mic chestii, să mă vad la TV, să mă aud la radio.
Cum apreciezi industria muzicală din ţară, după toţi aceşti ani?
Grasu XXL: Azi, în 2015, muzica noastră sună ca în anii 2000. Mi se pare o flegmă totală ce se întâmplă în industria muzicală românească. Aici nu intră, însă, şi rap-ul.  În 2000, Cat Music avea peste 300 de trupe. Imagine that! Şi Rotonul şi.. eu le zic pe nume, nu îmi pasă. E o flegmă totală ce se întâmplă în muzica din România.
Mai există underground industria de rap?
Grasu XXL: Când m-am îndrăgostit de rap, nu m-am îndrăgostit de versuri, ci de ritm, de combinaţiile făcute acolo. Când m-am apucat eu de rap, prin 1993 sau 1994, toată muzica underground apărea la noi, la Bacău, prima oară. Am avut norocul să-l am pe tata, care avea multă muzică în casă, apoi am ales rap-ul.
Spuneai la un moment dat „nu fac muzică pentru oameni cu prejudecăţi”. Ce voiai să spui?
Grasu XXl: La Guerrilla, de exemplu, Grasu era deja comercial, în 2010. Ai să vezi altfel de Grasu aici. Când am scos piesa „Azi nu“, la început, radiourile nu au vrut-o, dar treptat, melodia a fost preluată de mai multe dintre ele şi eu am accepat. M-a sunat cineva de la Guerrila şi mi-a zis că vrea piesa. Când i-am zis că o au şi alte radiouri nu a mai vrut-o. Acum, dacă m-ar înteba cineva acelaşi lucru, aş spune clar nu.
Dar, observ că alţi colegi de breaslă au prejudecăţi faţă de tine. Ombladon te-a atacat direct pe cea mai nouă piesă a lui.
Grasu XXL: Îmi pare rău pentru oamenii care trăiesc în ură, dar aşa e, poate că nu i-a iubit mama când erau mici. Dar am mai spus că între noi, raper-ii, nu există confllicte, dacă apare ceva, rămâne între noi. La ei e un soi de „Aşa suntem noi“. Pe mine mama m-a iubit foarte bine. Am avut o copilărie fericită până să îmi pierd părinţii. Îmi pare rău pentru ăştia care trăiesc în ură.
Pe link găsiți și înregistrarea video:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/grasu-xxl-despre-noul-album-drumul-succes-adevarul-live-ora-1200-1_5524dbee448e03c0fd594b78/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here