START ARTMANIA (27.07.2017)

Articol de Iulia Radu

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Artmania începe astăzi în Piața Mare din Sibiu. În „ziua pilot” (joi, 27 iulie), în care a avut loc Sibiu Festival City: East European Music Conference, publicul a avut acces gratuit în Piață. E drept că nu toți știau că pot intra în perimetrul de festival fără să plătească bilet și nici că vor începe concertele încă de joi, așa că unii s-au bucurat de muzică stând la terasele din jur. Cele câteva sute de persoane care au venit în fața scenei, au dansat (în ploaie o bună parte din timp), au cântat și i-au primit foarte bine pe artiștii care au deschis festivalul Artmania.

Primii care au urcat pe scenă au fost olandezii de la My Baby. Subliniez faptul că orarul anunțat de organizatori a fost respectat întocmai (olandezii și-au început recitalul la ora 19.30). S-au aflat pentru prima dată în România și s-au declarat fermecați de frumusețea locului și căldura oamenilor. Formația a fost înființată în 2012 la Amsterdam de Joost van Dijck (chitarist, compozitor), sora lui Cato van Dijck (solistă, violonistă, chitaristă, dansatoare) şi Daniel ‘Dafreez’ Johnston (baterist). Trioul propune în amestec antrenant de elemente din funk, blues și country. Au avut o prezență colorată, vie care i-a strâns, ca un magnet, pe oameni în fața scenei.

 

Alex Clare

Alex Clare

La 20.50 a venit timpul lui Alex Clare să salute publicul aflat în Piața Mare din Sibiu. Au trecut 6 ani de la concertul lui din București, așa că artistul era nerăbdător să se reîntâlnească cu spectatorii români. Alex are fani dedicați, care au călătorit special să-l vadă în concert, de altfel, la finalul recitalului său, a venit lângă scenă pentru a-i saluta pe spectatori, oferind autografe, răspunzând cu amabilitate tuturor întrebărilor, zâmbind sfios la avalanșa de aprecieri și felicitări venite de la spectatori. Recunosc că m-a surprins puțin să-i văd pe oameni cântând aproape vers cu vers alături de artist. Alex Clare promovează, în prezent, albumul „Tail of Lions”, iar concertul de la Sibiu a fost penultimul din cadrul turneului european. E bine de reținut că albumul „The Lateness of the Hour” (lansat în 2011) s-a vândut în peste 500.000 de exemplare (s-a clasat pe locul 17 în UK, pe locul 8 în topurile din Germania și pe locul 48 în Billboard 200); Alex Clare a fost nominalizat în 2013 la Brit Awards cu piesa „Too Close” la categoria Best British Single, iar în 2014, Asociația Americană a Compozitorilor și Muzicologilor (ASCAP) i-a oferit titlul de compozitorul anului pentru aceeași piesă. Este un artist pe care vă recomand să-l ascultați, dacă nu ați făcut-o până acum.

 

The Deep Sound Of Maramures

The Deep Sound Of Maramures

De la ora 22.10, au urcat pe scenă The Deep Sound Of Maramureș, un proiect inedit inițiat de către Petru Pap (antropolog, muzician), care combină elemente din spectacolul audiovizual, din secvențe de film documentar, muzică electro-experiemntală și o cercetare etno-antropologică despre cultura veche maramureșană. Știu, sună pompos și greu de înțeles, așa că e mai bine să ascultați despre ce este vorba.

The Deep Sound of Maramures from P&A LAB on Vimeo.

 

 Vineri, 28 iulie, programul concertelor din Piața Mare din Sibiu este:

19.00 – Coma (România)

20.00 – Riverside (Polonia) – în intervalul 21.05 – 21.20 are loc meet & greet cu membri trupei.

21.20 – Lacuna Coil (Italia)

22.50 – Devin Townsend Project (Canada)

De asemenea, de la ora 21.00, trupa White Walls (România) va susține un concert în Rock’N’Bite Club (adresa: str. Ștefan cel Mare 120, Sibiu).

Există și o serie de evenimente culturale alternative și de activități creative în Piața Mare.

• Cei pasionați de gastronomie vor putea testa o ofertă culinară bogată în zona dedicată din festival, denumită „ART of Food”. Cu ocazia acestei ediții a fost creat și smoothie-ul ARTmania, dedicat iubitorilor de băuturi sănătoase.
 Pasionații de tehnologie sau de rețele sociale vor putea posta imagini și își vor putea exprima creativitatea în timp real, folosind hastag-ul oficial al festivalului (#ARTmaniaFestival).

Proiecții de filme. Cinefilii vor putea viziona gratuit filme premiate internațional, aduse de Transilvania Film: Belgica și Goodnight Mommy. Acestea vor fi proiectate în fiecare zi de festival, de la ora 15:00, în Librăria Habitus din Piața Mică, unde ARTmaniacii amatori de lectură vor avea parte și de reduceri de 10% la cărți SF sau fantasy. Detalii complete aici.

Expoziții de artă și vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival vor putea vizita gratuit numeroase expoziții special pregătite cu ocazia ARTmania și vor avea acces în spațiile expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA – detalii complete aici.

Expoziția „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”, amplasată în Piața Mare, în Cortul „Spațiul European”, va include documente și imagini istorice din arhivele Uniunii Europene, ale Ministerului de Externe Italian și ale agenției italiene de presă ANSA. Expoziția va putea fi vizitată în fiecare zi de festival, între 12:00 – 18:00.

Biciclete gratuite pentru participanții la ARTmania festival, powered by Bicicleta Pegas și SIBIO
Toți purtătorii de brățări ARTmania vor avea acces gratuit în Muzeul în aer liber ASTRA. De aceea, Bicicleta Pegas și SIBIO juice bar pun la dispoziție modele Pegas Strada sau Pegas Clasic persoanelor care doresc un drum de vis din Piața Mică până la muzeu. Punct de pornire: SIBIO juice bar (adresă: Piața Mică nr. 3, Sibiu).

Feedwall cu postări realtime – tehnologie, powered by ZeList Monitor, pentru cei mai conectați fani 
Pe lângă participarea la concerte, la expoziții și muzee, la proiecțiile de film sau la activitățile creative, pasionații de tehnologie vor fi încurajați să-și pună pozele și să-și exprime creativitatea pe rețelele sociale, folosind hastag-ul oficial al festivalului: #ARTmaniaFestival.

Conținutul realizat și postat de ei va fi afișat în timp real pe website-ul oficial al festivalului (www.artmaniafestival.ro, secțiunea LiveWall ARTmania Festival) și pe un ecran din perimetrul festivalului, putând fi astfel apreciat de toți participanții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + = 5

     

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>