Fabuloasă seară românească : Gala folk “OM BUN” 2016, Sala Palatului (12.12.2016)

0
60

Mircea Baniciu aArticol de Ioan Iacob preluat de pe site-ul jurnalulbucurestiului.ro
Prima referire la Gala folk “OM BUN” 2016 auzită de noi a fost la emisiunea de la Radio București a lui Andrei Partoș (prezent și el la evenimentul de la Sala Palatului), unde actorul Flaviu Crișan dezvăluise ceea ce putea dezvălui în avanpremieră despre.
Așteptam această gală cu mult interes, cu atât mai mult cu cât pe unii dintre „corifeii folkului românesc” îi știam de pe vremea debutului Grupului folk “SOLARIS” de la Făgăraș (grup înființat de mine în 1975, când eram acolo profesor stagiar de limba engleză). În 1975 plecasem la armată (după ce “SOLARIS” luase locul I pe țară la festivalul elevilor și trecusem brusc de la festival la armată) și jurasem să fac un festival de muzică folk la Făgăraș să pot trece și de la armată la festival, nu doar de la festival la armată.  Astfel se născuse Festivalul interjudețean de muzică folk “Cetățile lui Mihai“ (ideea mea fusese de a înființa în Făgăraș – oraș aflat în centrul  țării – un festival dedicat celui care a unit prima dată această țară, la Făgăraș fiind o cetate a lui Mihai Viteazu). Iar la acea primă (și ultimă…fiindcă în 1976 plecasem din Făgăraș) ediție o invitasem în recital pe Zoia Alecu, pe care o revedeam acum, pe scena Sălii Palatului, după zeci de ani (și al ei încă un tren – unul dintre cele mai impresionante cântece marca Zoia Alecu – îmi amintește de trenurile din tinerețe, când plecam de la Făgăraș cu un tren de noapte să prind personalul Brașov – Iași, care mă lăsa la părinți, la Bârlad…sau trenul care m-a dus în armată, la Zalău…)
Pe Ducu Bertzi l-am înregistrat cu un scurt interviu pentru ‚Las Vegas Romanian Journal’ (după interviul luat lui Florian Pittiș la o ediție a Festivalului de muzică folk “OM BUN”, care avea loc la Teatrul “Ion Creangă”, în urmă cu mulți ani), iar la evenimentul de la Sala Palatului se poate afirma – în contextul sărbătorilor de iarnă – că el a adus cea mai importantă contribuție folk a Maramureșului: colindele.
De fapt, prin recitalul său, Ducu s-a aflat în miezul Galei folk de la Sala Palatului, dovedindu-se un artist complex, care știe să ne amintească faptul că rădăcinile muzicii folk românești se află în folclorul românesc. Ar trebui să spunem că din acest “prim eșalon al corifeilor folkului românesc” fac parte și Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu. Despre fiecare dintre ei am putea scrie o carte (și poate că o vom face într-o zi), dar, în loc de cuvinte, am selectat câteva piese care cu greu ar putea fi omise dintr-o viitoare istorie a muzicii folk românești, piese de care a avut parte publicul care a umplut luni, 12 decembrie, 2016, Sala Palatului.
Marele Mircea Vintilă ne-a amintit unul din cântecele sale de început (nu am apucat să-i spun niciodată că am fost în sală la debutul său de la “Primăvara baladelor”, o fac acum, prin intermediul acestei relatări despre fabuloasa seară a folkului românesc din 12 decembrie, 2016).
…iar Nicu Alifantis – Gala folk “OM BUN” 2016 fiind în luna decembrie – a cîntat, incredibil, chiar…
Prin 1978, când pleca de la un festival de muzică folk de la Bârlad, Mircea Baniciu ne povestise (mie și unui redactor de la TVR) care a fost cea mai terifiantă călătorie cu trenul făcută cînd cînta cu PHOENIX. Ar trebui, pentru atmosferă,  să vă oferim finalul Galei folk “OM BUN”…
Chiar dacă Moțu Pittiș nu mai era la final, amintirea sa era vie prin ultimul cântec al Galei folk “OM BUN” 2016, „Vinovații Fără Vină”, în timpul căruia
spectatorii din Sala Palatului, în picioare, au cântat și au aplaudat această fabuloasă seară românească, Gala folk “OM BUN” 2016, o poveste care a fost și care poate va fi povestită, în alt fel, la anul…
sursa: http://jurnalulbucurestiului.ro/fabuloasa-seara-romaneasca-gala-folk-om-bun-2016-sala-palatului/#ixzz4Su8MIEh8

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here