Chiar l-a revitalizat Smiley pe Alexandru Andries?!

1
106

Smiley & Alexandru Andries aArticol de Iulia Radu
Piesa circula deja de 4 zile pe Internet, a strâns peste 126.000 de vizualizări, deci nu e o noutate. Dar… comunicatul de presă privind această colaborare inedită a ajuns abia astăzi la noi. În mod normal, am fi publicat textul și link-ul către videoclip și… gata. De data aceasta, mi-a atras atenția declarația lui Smiley din comunicatul cu pricina. Artistul face referire la „mari  artiști români care azi nu mai sunt în centrul atenției”, la „o revitalizare a unor hit-uri, care nu au avut șansa să intre în playlist-ul radiourilor”, în condițiile în care tocmai a înregistrat un duet cu cel mai prolific artist român, care lansează în fiecare an câte un album (ba chiar și două), care susține concerte cu casa plină (pe bilete!). Ba mai mult decât atât, piesa „Cea mai frumoasă zi” chiar a fost în playlisturile radio, fiind poate, cea mai difuzată din repertoriul lui Alexandru Andrieș. De asemenea, Smiley vorbește despre faptul că și-a întors fața către marii artiști „din respect pentru muzica lor și pentru generații întregi care s-au hrănit cu ea, mai ales în momentele în care libertatea le-a fost luată”. Probabil, din acest motiv a ales una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul lui Alexandru Andrieș, care a fost lansată în 2000 (apare pe albumul „Vreme rea”).
smiley comentariiMai este un aspect care m-a întristat. Din comunicatul de presă lipsește un detaliu important. Nu scrie nicăieri cine-i compozitorul și textierul. Dar e bine că apare cuvântul „respect”. Nici pe contul oficial de Youtube nu este menționat creatorul. Ba mai mult decât atât, fanii îl felicită pe Smiley pentru piesă, îl numesc geniu, îi spun că este cel mai bun, că piesa este foarte frumoasă. Departe de mine gândul de a-i știrbi din merite lui Smiley, dar corect este să spună clar că nu îi aparține piesa. Aproape fiecare fan îi cere o inimioară la comentariu și am văzut că Smiley le-a făcut pe plac multora dintre ei. Mă gândesc că ar fi putut să reacționeze atunci când un fan i-a scris că „se bucură că a reînviat un artist” (dar ce, a murit?!) sau un altul îl atacă pe Alexandru Andrieș („moșneagul strică tot”, scrie altul). Era chiar obligat să răspundă unor astfel de comentarii. Măcar să le fi dat un Thumbs Down… Din același respect invocat în declarația de mai jos.
Aveți comunicatul de presă mai jos:

Cand era doar Andrei Tiberiu Maria, Smiley a crescut cu muzica lui Alexandru Andries si intotdeauna si-a dorit sa cante alaturi de acesta. „Il ascult pe Alexandru Andries de cand eram mic. Faptul ca am reusit sa cant alaturi de el este un vis implinit pentru mine. A fost cu adevarat cea mai frumoasa zi”, marturiseste Smiley.
Smiley este la prima colaborare cu un artist de jazz, dar si unul dintre mentorii copilariei lui: “Eu am inceput sa fac muzica, inspirat de artisti mari romani care azi nu mai sunt in centrul atentiei. M-am intors la ei din respect pentru muzica lor si pentru generatii intregi care s-au hranit cu ea, mai ales in momentele in care libertatea le-a fost luata. Imi place sa cred ca e o revitalizare a unor hit-uri, care nu au avut sansa sa intre in playlist-ul radiourilor, lucru care pentru generatia mea de artisti este prima confirmare pe care o are munca noastra: sa intre pe radio”, declara emotionat Smiley.
“Surpriza a fost extrem de placuta: s-a dovedit ca toti cei din trupa sunt profesionisti si muzicieni foarte buni, au venit cu lectia invatata si am repetat Cea mai frumoasa zi intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa – exact asa cum se vede in imaginile din acest videoclip – iar Andrei a fost cea mai frumoasa surpriza, am stat la povesti si am aflat ca ascultase albumele mele (si nu de ieri, de azi), ca-i plac cantecele mele in general si ca aceasta melodie este preferata lui. Asa ca ma bucur mult ca s-a intamplat aceasta intalnire si probabil ca vor mai fi si altele de-aici incolo”, povesteste Alexandru Andries despre colaborarea cu Smiley.

 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. Andries nu are nevoie de nicio revitalizare. Piesa cu Smiley este mai slaba decat originalul, este mai putin profunda. Smiley demonstreaza cu aceasta ocazie ca poate fi un ecou bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here