Amintiri din Costinesti (10.09.2023)

3
1168
Pe rândul de sus de la stânga la dreapta: Nicki Coitu, Andrei Partoș, Raul Hangu, Traian Tocea, Cătălin Boghici. Pe rândul de jos: Cornel Gogoașă, Petre Tache, Doru Verban.

A fost o întâlnire inedită. Am plecat după emisiune și am revenit duminică seara. Ideea a pornit de la dorința mea de a lămuri cine și când a prezentat discoteci la Costinești de-a lungul anilor, din 70 în 90. M-a incitat filmul Playback al regizoarei Iulia Rugină, care a ales să discute despre discotecile anilor 80 din România cu un singur om, care a trecut cândva și pe la Disco-Ring.N-am văzut încă filmul, ci doar prezentările făcute de doamna Rugină la Iași. N-am reușit să reconstituim exact toate traseele, deși a venit la întâlnire și Cornel Gogoașă care a fost director cultural, dar și director general al Stațiunii Tineretului din 1982. Am observat că noi (colegii de pasiune) nu ne prea cunoșteam, că ne descoperim acum și că inițiativa lui Traian Tocea (fost electronist de prin 1978 care a lucrat cu mai toți cei prezenți, ulterior patron, azi om de afaceri de succes) a fost una excelentă. El a creat locul Vraja Mării, pe care l-a vândut recent, așa că noul patron a fost extrem de amabil cu noi. Raul și Nicki au venit tot prin 1982, atunci când am revenit și eu după exilul din 1979. Ei doi s-au ocupat de toate, de sport (fiind meseria lor), de salvamar, dar și de cultură, organizare. Dealtfel cu Raul și cu Nicki am fost și la Serbările Zăpezii peste tot. Petre Tache (este încă activ, ne-a oferit CD-uri cu mixajele lui foarte bune și e oricând dispus să rezolve buna dispoziție la evenimente), Cătălin Boghici, Doru Verban (este și el în activitate la Slobozia) au fost la Disco-Ring dar și-n alte spații din Stațiune în diverse perioade. A lipsit motivat Gigi Nicolau, care ne-a trimis o carte (”Roșu adânc de Valea Jiului” lansată în 2015, cu autograf pentru fiecare și a promis că în 2024 va veni și el.). A lipsit și Sorin Lupașcu, deși a fost invitat de Traian, fiind foarte ocupat. El ar fi putut să ne lămurească în multe privințe, mai cu seamă legat de filmul amintit..S-a dovedit că suntem oameni pasionați de muzică, cu biografii radical diferite. Eram mulți Lei la întrunire. Se pare că meseria de DJ  sau de director, se pupă cu zodia. Am lămurit unele aspecte, atât în timpul înregistrării cât și în seara precedentă, când vorbeam toți deodată și nu se putea înregistra. Sau oricum nu s-ar înțelege mare lucru. Voi încerca eu niște sinteze la Foc de P.A.E. Între timp sper s-o găsesc pe doamna Iulia Rugină, pentru un interviu ,de dragul adevărului și corectitudinii jurnalistice. Costineștiul a generat pasiuni, mirări, invidii, întrebări, istorii, povești de dragoste, cultură, amintiri fantastice. De ce să nu le relateze cei care au trăit atunci?

P.S. E important să știți cum s-a ajuns la varianta cunoscută a Radio Vacanței Costinești. Adică fără emisie în eter. Format care ne-a asigurat LIBERTATEA!

P.S.Filmarea, fotografiile, editarea, i-au revenit Iuliei Radu!

 

Video:

 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

3 COMENTARII

  1. S-ar putea să fi fost cea mai interesantă întâlnire din istorie! Cum ar putea fi un grup format din persoane atât de înrudite printr-o singură pasiune? Evident, fiecare a contribuit la povestea și succesul discotecilor din Costinești! Este clar că această reuniune a fost un pas important în reconstituirea trecutului și, prin urmare, confirmarea pasiunii comune. Sperăm ca filmul lui Iulia Rugină să formeze parte din istoria Costineștiului și să permită o mai bună înțelegere a fenomenului discotecilor.

    • Tocmai acel film s-ar putea să deformeze extrem datele și adevărul. Doamna Rugină n-a vorbit cu niciunul dintre cei prezenți. Din interviurile ei am aflat că a pus la cale un ”fake drăguț” pe bază de prietenii ieșene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here