Canicula continuă în București, gonind oamenii către destinații de vacanță, drumeții, festivaluri și alte locuri răcoroase, în timp ce pe turiști îi aduce în Capitală să supra-aglomereze deja aglomerata Calea Victoriei, cel mai mare centru comercial în aer liber, unde poliția oprește orice biciclist care vrea să folosească pista de biciclete. De ce să fie încurajată mișcarea în aer liber când poate fi pur și simplu limitată de autorități, pentru care e mai important profitul cafenelelor și teraselor care aproape au înghițit trotuarul. A fi pieton în acest oraș e o adevărată provocare, dar oricât de dificil e – căldură, aglomerație, zgomot, merg înainte.
Și iată cum la pas, după 15 km, am ajuns la un protest pașnic ce avea loc în Piața Victoriei, pentru a marca 6 ani de la violențele din 2018. În era avalanșelor de texte din social media, protestul pe viu într-un cadru organizat e o cale directă a cetățeanului de a-și expune propriul adevăr în fața puterii conducătoare. Mișcările sociale de stradă contra injusției și abuzului au căpătat o amploare fabuloasă datorită tenacității unor cetățeni precum scriitorii Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, artiștii Oana Pellea, Lia Bugnar, Marius Manole.
În iunie 2019, după TIFF Cluj și alte evenimente, am fost la protestul artiștilor la care mă așteptam ca piața să fie acaparată de admiratori, dar nu a fost așa, am fi încăput în Sala Studio de la Odeon, un teatru de pe Calea Victoriei. Atunci mi-am dat seama că dacă s-ar închide într-o zi spațiile culturale nu ar conta prea mult pentru societate. Și acest coșmar devenit realitate m-a mâhnit mai ales în pandemie când artiștii au fost denumiți lucrători neesențiali. Nu vizez absurdul ca toată lumea să fie îndrăgostită de cultură, dar ce mi se pare cu adevărat crunt e ca unei categorii profesionale să nu i se permită dreptul de a-și practica profesia sau să îi fie limitată, sub motivul sănătății. Mult prea târziu, Ministerul Culturii a realizat teste la Operă și Teatrul Național demonstrând că fiind toți mascați nu ne infectam între noi. Dar oamenilor le era deja frică să mai intre într-o sală de teatru, concerte. Arta devenise un pericol epidemiologic…
M-am dus în acest 10 august în Piața Victoriei pentru a protesta pașnic pentru toți cei care iubesc cultura, dar le e frică să se mai adune în spații publice foarte multe ore consecutive. Încă văd măști oriunde mă deplasez, gară, aeroport. Dar vocea nemulțumirii civice răzbate dacă găsim o oportunitate pentru a fi auzită.
- Din jurnalul unui ninja (67): Chiar poți învăța un sport de contact urmărind video-uri pe net?! - septembrie 9, 2024
- Jack Savoretti: „Eșecul te face să lupți pentru ceea ce pierzi” - septembrie 8, 2024
- Heľenine Oči participă la Dirty Fest București (25 – 26 octombrie) - septembrie 8, 2024