Poeta Firea şi Pasărea Măiastră
Articol de Mircea Vasilescu
D-na Gabriela Vrânceanu-Firea a spus, din poziţia de Primar al General al Capitalei, că ar vrea să nu mai fie închise străzile pentru evenimente culturale, pentru că se blochează circulaţia, iar asta „nu se întâmplă în nicio capitală europeană”. O enervase că Şoseaua Kiseleff era închisă. Apoi a revenit, într-o conferinţă de presă, spunând că era vorba doar despre concertele din Piaţa Constituţiei. Cum o dăm, tot prost iese.
În primul rând, chestia cu „nu se întâmplă în nici o capitală europeană” e o gogoaşă. Tocmai, că se întâmplă. (De exemplu, în Paris; dar găsim pe Google câte exemple vrem). Nu numai în capitale, dar în orice oraş european care se respectă au loc în mod curent evenimente culturale pentru care se suspendă traficul auto pe unele străzi. În unele oraşe, sâmbăta şi duminica se suspendă traficul auto din motive ecologice sau pentru că se declară „ziua bicicliştilor şi a pietonilor”. În al doilea rând, oraşele europene care se respectă au zone pietonale permanente ample, bine gândite şi amenajate, tocmai pentru ca locuitorii să se simtă bine în oraşul lor. Dar d-na Firea n-a spus nimic nou invocând „capitalele europene”, e aproape un reflex: aşa s-au obişnuit mulţi dintre primarii şi politicienii noştri care au dat cu nasul prin Europa şi au impresia că au şi înţeles ceva.
Dar problema e mai complicată. D-na Firea a declarat că va fi primarul tuturor. Aşa încât, vrând-nevrând, trebuie să fie şi primarul celor „câţiva tineri care fac sport” pe Kiseleff şi să nu invoce „supărarea bucureştenilor” pentru că a primit „nenumărate mesaje pe mailul personal şi pe Facebook”. Nu aşa se administrează un oraş şi nu aşa se iau deciziile, pe bază de mailuri şi impresii culese de pe Facebook. E o mare gafă, când administrezi ditamai oraşul, să-ţi dai cu părerea la televizor înainte de a vedea mai exact despre ce e vorba şi de a discuta cu cei implicaţi – în cazul de faţă, cu organizatorii evenimentelor şi cu directorii din primărie. Acceptabile pentru poeta Gabriela Firea, astfel de opinii despre cum ar trebui să arate cultura în Bucureşti sunt inacceptabile pentru un primar.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/cultura/arte/poeta-firea-pasarea-maiastra-1_577d2a3c5ab6550cb89d36e6/index.html
Ce şi cum mi-a răspuns Gabi Firea după ce i-am scris să nu fie rea
Articol de Florin Ghioca
La numai câteva ore după ce postasem un text pe Blogurile Adevărul, în care-mi exprimam opinia în privinţa felului în care primăriţa Gabriela Vrânceanu Firea a decis să gestioneze după bunul plac soarta concertelor şi evenimentelor în aer liber din Bucureşti, am primit, pe pagina personală de Facebook o cerere de prietenie.
Fireaşte, de la Gabriela Vrânceanu Firea în persoană, de care înţeleg că mă „leagă” peste 110 de prieteni virtuali comuni. O primă reacţie a fost să le povestesc prietenilor apropiaţi şi să ne amuzăm împreună, că uite, dom’le, a citit ce am scris eu şi acum vrea să fim „prieteni”! Recunosc că pe undeva m-a şi măgulit o asemenea atenţie din partea unei persoane care păstoreşte starea şi bunăstarea a peste 2 milioane de locuitori şi bănuiesc că nu pridideşte cu treaba la început de mandat.
Numai că bucuria de moment avea să se transforme la fel de rapid în dezamăgire, citind şi un comentariu postat de aceeaşi „Gabriela Vrânceanu Firea” la textul publicat şi share-uit de mine pe pagina personală. În fapt, doamna Firea (sau mai degrabă PR-ul său de la primărie) a ţinut să îmi răspundă într-un fel de drept la replică, pe care m-aş fi grăbit să îl reproduc integral aici, dacă nu aş fi observat că de fapt este un comunicat de presă pe care mai toate publicaţiile l-au prezentat în cursul zilei de ieri. „Bună seara! Permiteţi să îmi spun şi eu punctul de vedere….”, începe doamna primăriţă „alocuţiunea”.
Şi urmează texul ăla în limbaj de lemn, în care mi se povesteşte despre faptul că „se doreşte elaborarea unui regulament de desfăşurare a (sic!) evenimentelor”, „m-am întâlnit cu responsabilii….”, „am fost informată”, „Bucureştiul trebuie să fie viu”, „să beneficieze de locaţii adecvate”, „Municipalitatea are în plan”, „sprijinim concret viaţa culturală” şamd.
Nu vreau să intru într-o polemică publică, nu vreau să îmi admonestez primarul la nici o lună de la preluarea funcţiei, însă repet ce am scris iniţial, NU ASTEA sunt problemele stringente ale Bucureştiului şi, mai ales, NU AŞA se rezolvă problema traficului din Capitală!
Fireşte, doamna primăriţă mi-a trimis şi mie exemplul chiriilor din Piaţa Constituţiei şi Arena Naţională (1.600 de euro şi 15-45.000), omiţând să îmi spună cât cere Romexpo SA pentru chiria într-un spaţiu privat ca cel pe care îl deţine şi unde nu văd de ce Primăria Capitalei ar subvenţiona chiriile unor evenimente private, din care organizatorii se presupune că au un profit.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/news/bucuresti/ce-mi-a-raspuns-gabi-firea-i-am-scris-nu-rea-1_577cce155ab6550cb89acacd/index.html
- Remember Julieta Szönyi. Articol de Gàlfi Akos - aprilie 18, 2025
- Dan Turturică nu ne vrea la #Eurovision și jignește creatorii pop rock din România - aprilie 17, 2025
- PRIMELE MULȚUMIRI ÎN 2025! - aprilie 15, 2025