Adrian Cioroianu la Psihologul muzical (ediția 726 – 27.08.2016)

0
225

Adrian Cioroianu la Radio Romania
Adrian Cioroianu la Radio Romania

Aveți aici un nou debut în emisiune. Adrian Mihai Cioroianu (născut pe 5 ianuarie 1967 la Craiova) este diplomat, ne reprezintă acum la U.N.E.S.C.O., profesor universitar,  jurnalist, om de televiziune, fost politician, fost DJ. Legăturile cu muzica sunt strânse și diverse. Lista propusă a plăcut celor care au ascultat și au dat semne că sunt pe recepție. Printre propunerile invitatului s-au aflat piese cu Dan Spătaru, Duran Duran, Iris, Kim Carnes, Leonard Cohen, Alice Cooper, Quiet Riot, Def  Leppard sau Depeche Mode. Găsiți discuții despre istorie, despre predarea materiei în școli, despre Margaret Thatcher, despre presa muzicală din trecut, despre Costinești, despre italo-disco, despre Brâncuși… Aveți parte și de o dezbatere despre simbolistică, despre animalul care ne-ar reprezenta (zimbru, bour, dragon, cerb ș.a.). Au fost și întrebări delicate, la care invitatul a răspuns cu eleganță. Firește că am discutat și despre sport, Adrian Cioroianu fiind dedicat echipei din orașul natal, Craiova. Prin discurs, prin disponibilitate la dialog, musafirul i-a cucerit pe ascultători. Un comunicator charismatic, un tată mândru (despre viața personală am vorbit foarte puțin), autor de scenarii pentru benzi desenate și multe altele.
 
Avem și un amplu interviu telefonic cu Ivan Patzaichin, care se afla la Tulcea unde se desfășuraFestivalul Rowmania (ediția a 6-a). Ivan a dialogat și cu Adrian Cioroianu. Marele nostru campion a primit în dar piesa Dunărea Delta Blues cu Nuțu Olteanu!
 
Topul Sentimental l-a avut protagonist pe Salvatore Adamo. Primele clasate au fost piesele 1. Tombe la neige, 2. Vous permettez Monsieur, 3, La nuit.
 
Agenda pop-rock și alte rubrici vă propun piese cu Yellow Dog, Michael Angelo Batio, Cesaria Evora, The Art Company, The Rolling Stones, Rush ș.a.
 
Audio:

 
 
Selecția mesajelor (au fost peste 500!)
Adrian Cioroianu la RRA 2016Depeche-fan Nu ştiu cine este… dar dacă a început cu Depeche Mode, deja îmi place! 🙂
DarkAngel Salutare! Ce frumos! Yellow Dog! Ştiţi că ieri (vineri) a fost Ziua Internaţională a Câinelui 🙂
Marian Covlea Ia să vedem dacă îmi funcționează premoniția: veți avea invitat o mare personalitate, charismatică, cu funcție înaltă. Un singur indiciu: este ambasador!
Dan C-tin Petruc Felicitări pentru emisiune. Și salutari din Chicago.
Vasile Stănciulescu Un invitat interesant si placut. Sunt curios ce muzica prefera. Istorie si muzica. O pasiune.
Cristina, metalfan Bun venit dle Cioroianu! Foarte interesantă ediţie! Am o întrebare cât se poate de directă. Eu am făcut liceul în perioada 1995-1998. Noi am făcut istorie la şcoală, dar la istoria României nu am insistat prea mult pe regii României. A fost o singură lecţie în care am învăţat cine cu cine se înrudeşte şi… cam atât. Anul acesta am aflat că România are Regină şi am rămas fără Festivalul Spellground unde trebuiau să vină The Editors, Biffy Clyro şi mulţi alţii. Păi… treabă-i asta?!
Andrei Vlad Buna seara. Domnul Cioroianu trebuia sa revina in diplomatie. Romania are nevoie la varf de oameni de valoare.
Patricia, Sao Paolo Ce părere aveţi despre Margareth Thatcher? Dar despre Oliver Cromwell?
Arici Ţepos Am o întrebare pentru dl Cioroianu: dacă ar fi să compare poporul român cu un animal, care ar fi acela? Oi, lupi sau altceva?
Eveline Păuna Profesorii nu mai sunt modele, nu mai sunt mentori…
Gabriel Petre Bună seara! Şi eu am trăit cu Săptămâna şi cu Italo Disco. În Săptămâna am văzut prima poză cu Iris! Trebuia să mă trezesc devreme vinerea ca să pot cumpăra Săptămâna.
Ionel Talabă Felicitări pentru invitat foarte bună emisiunea de la tvr IONEL din Timișoara.
Niko, Milano Bun venit invitatului! Eu, recunosc, nu sunt foarte bun la istorie. Prima dată am auzit de Margaret Thatcher atunci când Roger Waters a spus în timpul concertelor lui, că insulele Falkland aparţin Argentinei şi că Marea Britanie ar trebui să îşi ceară scuze pentru acţiunile lui Thatcher. Apoi, am văzut că afirmaţia lui Waters a fost susţinută, tot în timpul concertelor, de Lou Reed, de Neil Young, de Morrissey. Toţi erau împotriva Doamnei de Fier. 🙂
DioVasco, Milano În urmă cu câţiva ani, Vasco Rosi a declarat într-un interviu în Italia că unul dintre scriitorii lui preferaţi este Constantin Noica şi recomanda cu căldură „Jurnalul filosofic”, care a fost o sursă de inspiraţie pentru el. Mândru peste măsură că idolul meu propune un român, am dat năvală în Bibliotecă şi am luat cartea lui Noica. Aveam vreo 13-14 ani. N-am înţeles nimic. Dar am încercat, de dragul lui Vasco Rossi. :))))
George, Los Angeles Vaclav Havel a declarat într-un interviu că muzica lui Lou Reed şi a lui Frank Zappa l-au ajutat să dea jos comunismul din Cehia. El era liderul unui grup de dizidenţi şi din muzica lor s-a inspirat şi a început să simtă libertatea. La noi a contat muzica? Sau nu prea se asculta punk în România în anii 80?
Cornel, SUA Bună! Pentru că m-am îndrăgostit de profa de istorie, am fost pedepsit să ajung într-o ţară fără istorie şi să învăţ istoria României de la TV cu dl Cioroianu! Nu votez cu Trump!
Irina Ce au spus părinţii când invitatul a decis să studieze istoria? A fost o decizie susţinută de părinţii lui?
Coco Oskar Super emisiune!!! Noapte de muzica  buna si lectie de istorie. felicitari domnule Partos si respect domnului Cioroianu.
Gina Pscu Va asculta şi Turcia. Multumim ptr frumoasele emisii ce le faceti şi totodata le oferiti tuturor romanilor oriunde sa-r afla ei. Cu respect Gina Popescu.
Cristi Iordache Cand am descoperit 5 minute de istorie, le-am urmarit pe toate la „foc automat”. Multumesc domnului Cioroianu pentru contributie!
Black Eloise În prefaţa romanului „Fantoma de la operă”, autorul Gustave Leroux (jurnalist) spune că povestea este reală, că a existat Eric, un om care trăia în subsolul Operei din Paris, care din cauza unui accident avea o înfăţişare urâtă, dar era foarte talentat şi compusese o operă. Eu mi-aş dori să merg în subsolul Operei din Paris să văd unde locuia Eric, să văd lacul din adâncuri…
Adryan, Sydney Da, îl votez cu două mâini pe Alice Cooper!
Marian Covlea Știam despre prof. Cioroianu că e bun, dar m-a surprins plăcut din nou! Felicitări pentru emisiune!
Florenta Filip Va ascult din Perth-Australia..foarte interesante subiectele pe care le aboradati in aceasta dimineata..va multumesc …
Arici Ţepos Ştiam eu că nickname-ul meu va face furori la un moment dat! 🙂 Mulţumesc dlui Cioroianu pentru răspunsuri!
Ankka Iorgu Jos pălăria în faţa invitatului! Mulţumesc pentru Topul cu Adamo! O ediţie genială!
Monica Negulescu Buna dimineața!!! Sunt Monica Negulescu si va felicit!!! De excepție!!!!
DeeDee Dar nu e un fel de discriminare? Adică şi Rihanna are aceleaşi drepturi ca Marc Roland sau cum îl cheamă… Adică… eu aşa mă gândesc… Nu?
Adrian, Timişoara Vă mulţumesc pentru această ediţie! Să ne reauzim cu bine!
Nicu Turcu Va salut! Domnule, fantastica emisiune. Pot spune cu mana pe inima ca e editia anului, pe cuvant! Cand mai ies pe afara cu telefonul mobil ascult de pe youtube „5 minute de istorie”. Iar despre gusturile muzicale ale domnului Cioroianu, nu prea am ce comenta. Coincid.
Aida Radu ” Constantin Brâncuși i-a făcut Statului român oferta de a-i lăsa moșternire 200 de lucrări și atelierul său din Paris, Impasse Ronsin nr. 10. La 7 martie 1951, într-o ședință prezidată deMihail Sadoveanu, Secțiunea de Știința Limbii, Literatură și Arte a Academiei Române a luat în discuție această propunere. La ședință au participat George Călinescu, Iorgu Iordan,Camil Petrescu, Alexandru Rosetti, Al. Toma, George Oprescu, Jean Alexandru Steriadi, Victor Eftimiu, Geo Bogza, Alexandru Graur, Ion Jalea, Dumitru S. Panaitescu-Perpessicius și Krikor H. Zambaccian. Academicienii și intelectualii români au respins oferta lui Brâncuși, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente și astfel atelierul lui Brâncuși a revenit statului francez.” Sursa: Wikipedia
Razvan Toma Întrebarea următoare nu are nimic maliţios în ea, ci pur şi simplu vreau să-l întreb pe Adrian Cioroianu dacă a fost atât de grav acel salut cu degetul în sus faţă de fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, mai ales că şi maiestatea sa i-a răspuns la rându-i având mare veselie pe chip.
Anda Escu Si eu am terminat tot liceu de filologie-istorie dar in Bucuresti (Iulia Hasdeu). Colegi de generatie si potentiali colegi de liceu! 🙂 Ce v-a determinat sa intrati in politica? Ce inseamna ambasador, delegat permanent pe langa Unesco? Unde este localizata pozitia?
Dorina Neurohr Buna! Ma pasioneaza istoria, dar ma si surprinde( uneori placut,alteor neplacut). Anul acesta marcam 100 de Ani de la intrarea Romaniei in primul razboi si zicem ca avem approx. 330000 morti , dar nimeni nu vorbeste despre mortii eroi Romani din Transilvania, ca parte a Imperiului Habsburgic . Avem in familie 4 participanti : bunicul si cei trei frati ai lui care nici nu s-au mai intors din razboi. De labunicul am aflat despre chinurile din Rusia unde a fost prisoner pana in 1920 si  ainvatat limba  rusa. De fapt mai vorbea maghiara, germana,slovaca si , binenteles,romana. Si ca el mai erau multi eroi! Despre ei cine si cand mai scrie sau maiamintesre??? Respect desavarsit adevarul !
 
sursa (pentru audio): Radio România Actualități

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here