Andrei Partoş la Adevărul Live, despre şansele României la Eurovision 2014 – VIDEO

0
82

Ultimii finalişti ai concursului Eurovision 2014 vor fi desemnaţi mâine seară, după cea de-a doua semifinală, în care evoluează Paula Seling şi Ovi. Despre şansele reprezentanţilor noştri şi ultimele noutăţi de la Copenhaga am discutat la Adevărul Live cu Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre, şi Andrei Partoş, realizator Radio România Actualităţi.
La noi s-a organizat târziu selecţia naţională, pentru că TVR are o situaţie dificilă. S-au obţinut fonduri de la Guvern, au plecat câştigătorii la Copenhaga. Cum vedeţi selecţia la nivelul general?
Andrei Partoş: „An de an s-a ţinut decizia târziu. Toate căutările au dus şi din partea creatorilor la o nesiguranţă. Oricât de buni ar fi compozitorii, nu pot scoate o piesă peste noapte. Se uită că ar putea să meargă la concurs o piesă din octombrie anul precedent. Ai putea să câştigi cu o piesă hit. Niciodată nu s-a întâmplat asta în România”.
„E o confuzie. Nu se ştie niciodată programul exact. E o vină şi a creatorilor, că lansează prea devreme. Miza Eurovision e imaginea. Banii se cheltuie. Am auzit poveşti despre cum reprezentanţii României şi-au plătit ei integral transportul, hotelul. Asta sperie. Trebuie să vii cu un buget la Eurovision. Un om talentat nu are mereu un buget. Preselecţia s-a suprapus cu nişte evenimente care nu aveau nicio legătură – 46 de ani de la Cerbul de Aur sau noua grilă a TVR. Covorul roşu în România nu a conţinut pe nimeni. A fost ceva comic, nu neapărat preselecţie serioasă”, spune Partoş.
E infim să ai 16.000 de votanţi pentru Eurovision în România. Au fost piese care au avut 100 de votanţi în finală. Acelaşi dezinteres care a apărut la noi se transmite şi în felul în care s-au pregătit oamenii. Merge o echipă cu experienţă, Paula Seling şi Ovi. Paula şi Ovi sunt o garanţie”, mai spune realizatorul Radio România Actualităţi.
Spuneaţi că Eurovisionul nu mai e de interes, dar a stârnit pasiuni. 
„Fanii sunt pasionali, dar sunt puţini. Numărul de telespectatori scade de la an la an. Nu poţi să spui că toţi sunt fanii Paulei şi ai lui Ovi, sunt fanii Eurovision”, mai spune realizatorul de la Radio România.
Aseară a avut loc prima semifinală. Cum vi se pare nivelul competiţiei din acest an?
„Nivelul a scăzut. A scăzut în direcţia în care ţările participante, cele 36, acordă mai puţină atenţie acelui concurs. S-ar putea să existe un dezinteres la nivel european. Oamenii au scăzut în interes. Ţările din nord şi-au păstrat tradiţia competiţională. Acolo toată ţara e implicată. Sunt multe semifinale. La finală toată ţara se uită. În Nord sunt înscrise mii de piese”, spune Partoş.
E un prestigiu pe care trebuie să-l salvăm şi să participăm, nu?
„Nu ţine de prestigiu. Te duci dacă eşti bine pregătit. Dacă ai probleme financiare, stai acasă. De ce nu s-a implicat Guvernul până astăzi? Noi promovăm evenimentul aici”, spune Partoş.  „Un buget bun ar fi permis circulaţia prin ţările europene, unde să ne promovăm”, mai spune realizatorul.
Jurnalistul Adevărul, Raluca Moisă, completează că Ovi şi Paula au bifat două concerte la Amsterdam şi Londra.
 
A contat că Moldova nu a concurat cu România în semifinală?
„Piesa nu a fost fericit aleasă. Nu a fost cea mai slabă, dar una dintre cele slabe, care nu au intrat în primele 10. Sigur că sunt surprize. Am fost surprins de ce s-a ales în prima semifinală. Apropo de Moldova, o membră a juriului din Suedia, Mariana Ţurcanu, care este moldoveancă a scris pe Facebook că Moldova nu are de ce să meargă mai departe. Eu îi dau crezare”, spune Partoş.
 
Contează şi contextul socio-politic. Aţi remarcat huiduielile la adresa Rusiei?
„Artistele nu au nicio vină. Publicul e divers. Vin oameni din zonă şi ei un agreează ce se întâmplă în Ucraina şi au huiduit. Publicul de Eurovision e foarte aproape de galeria de fotbal, ca atitudine, ca stare. Se pun gesturi, drapele şi strigăte. Faptul că a fost reacţia asta are conotaţia politică pe care o bănuia toată lumea. Piesa nici măcar nu a fost foarte bună, dar după aia am analizat cine a dat voturile. Fetele din Rusia au fost foarte bune la Eurovision Junior, dar cântarea şi piesa au fost de proastă calitate „, crede Partoş.
„Şi Islanda a avut o piesă foarte slabă. În fiecare an trebuie să fie măcar nu transexual, un gay, un travesti. De ce trebuie să dăm mesajul ăsta la muzică? Asta îşi propune EBU şi reuşeşte. Dacă tot se votează, mi-e greu să cred că piesa Islandei a fost votată de oameni care iubesc muzica”, spune Partoş.
sursa: Adevărul.ro
 
Video:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here