Bob Weir: „Într-un fel, Jerry Garcia trăieşte în mine”

0
63

bob weir and jerry garcia (600 x 400)În august 2012, chitaristul şi totodată unul dintre fondatorii grupului Grateful Dead, Bob Weir i-a adus un omagiu colegului său de trupă, Jerry Garcia, care ar fi împlinit 70 de ani. Concertul In Memoriam Jerry Garcia s-a numit Move Me Brightly şi a avut loc la TRI Studios din San Rafael, California, la doar câteva clădiri de locul unde repeta trupa Grateful Dead.
Într-o scurtă pauză de la repetiţiile pentru concert, Bob Weir a acceptat să vorbească cu reporterul revistei Rolling Stone.
Reporter: Cât de des te gândeşti la Jerry Garcia?
Bob Weir: Destul de des. Într-un fel, Jerry trăieşte în mine.
Reporter: Când Grateful Dead era pe val, care erau relaţiile în trupă? Ascultaţi şi piesele care ţineau de proiectele solo ale fiecăruia? Sau vă rezumaţi doar la activitatea trupei?
Bob Weir: Sigur că ascultam ce face fiecare pe cont propriu. Chiar mergeam la concertele solo ale lui Jerry şi de multe ori urcam pe scenă alături de el şi cântam piesele lui. În alte cazuri eram alături de Bobby and the Midnights şi deschideam concertele Jerry Garcia Band. În general, ajungeam pe scenă şi cântam cu el, dar s-a întâmplat să merg pur şi simplu pentru a vedea cum decurge show-ul, dacă a schimbat line-up-ul sau setlistul… Trebuia să merg să văd dacă a schimbat direcţia pentru că trebuia să mă pliez pe stilul lui atunci când scriam piese pentru Grateful Dead. „Furam” din concertele lui ceea ce lipsea la Grateful Dead şi încercam, împreună cu Jerry, să integrăm acele lucruri în concertele formaţiei noastre.
Reporter: Exista o competiţie între tine şi Jerry având în vedere că amândoi compuneaţi pentru Grateful Dead?
Bob Weir: Nu aş numi-o neapărat o competiţie. Încercam să ne autodepăşim pentru că ştiam că putem mai mult. Dumnezeule, când am început cu această trupă aveam 16 ani. Eu nu mă dezvoltasem în calitate de compozitor. Încă învăţam să cânt la instrumentul meu şi încă învăţam să fiu solist. După câţiva ani, timp în care l-am observat pe Jerry, am fost implicat în procesul de compoziţie.
Reporter: Crezi că fanii mai tineri, care au descoperit Grateful Dead recent, au înţeles exact cum era, de fapt, Jerry Garcia?
Bob Weir: Au un portret parţial al lui Jerry. El a pus mult suflet în compoziţiile sale. Acolo găsiţi un Jerry Garcia pur, nealterat. Forţa pe care o avea în concerte… ei bine, acea atmosferă poate fi simţită parţial în videoclipurile existente… apoi, mai este pe youtube un interviu al lui Jerry în emisiunea lui David Letterman şi acolo puteţi înţelege mai bine cum era Jerry de fapt.
Reporter: Partea lui amuzantă…
Bob Weir: Da… dar pe aceasta nu o cunoaşte prea multă lume în afară de cei care au stat alături de el. În culise ne amuzam copios. Faptul că râdeam mult împreună ne-a ajutat, ne-a apropiat unii de alţii. Într-o zi, stăteam în culise, pe un gard, ca ciorile… eram eu Jerry şi colegul nostru Steve Parish. Ne amuzam din te miri ce… iar un tip mult prea serios ne-a certat. Jerry s-a uitat la el şi i-a spus: „Vezi tu, despre asta este vorba: amuzamentul. Muzica… sigur că este importantă şi poate fi şi foarte bună, dar despre amuzament este vorba de fapt aici”.
Reporter: Ultima întrebare: eşti vecin cu Sammy Hagar. Ultima dată când am vorbit cu tine, mi-ai spus ce păţeşte atunci când soţia lui se supără pe el…
Bob Weir: Sammy e mai amuzant decât o broască într-un pahar cu lapte. E nebun. Ne întâlnim din când în când şi stăm de vorbă. De obicei când e dat afară din casă mă sună şi îmi zice că vine la mine pentru a-mi arăta noua lui maşină. Vine la mine, îl văd că e puţin nervos şi mergem la plimbare cu noua lui maşină. Mă bagă în sperieţi de fiecare dată din cauza modului în care conduce. Dar aşa se descarcă el. Apoi se duce acasă şi totul e bine.
sursa: Rolling Stone
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here