Comentariu de Marian Ursescu » Work in regress » România l-a adus pe Tomas Ryde ca pe un salvator. Ce s-a întîmplat?

0
50

sursă foto: gsp.ro
sursă foto: gsp.ro

Articol preluat de pe gsp.ro
Cu suedezul la timonă, România nu joacă nimic. Apărarea, altădată punctul forte al „tricolorelor”, e la pămînt.
Am pierdut cu Spania. Nu-i nici o noutate. Spania e vicecampioana Europei, e medaliata cu bronz la Olimpiadă, era echipa favorită. Ne-a mai bătut Spania, mai demult, e adevărat, şi o să ne mai bată. Nu e nici prima şi nici ultima înfrîngere la Mondiale. Şi atunci care-i problema? Cred că maniera în care am pierdut şi cauzele care au dus la acest lucru!

1. SELECŢIA E PROBLEMA LA ECHIPA NAŢIONALĂ!

Anul trecut, la Euro 2014, România învingea Spania cu 22-20, după 9-14 la pauză. S-au schimbat de atunci ibericele? Ei bine, Spania a jucat cu 13 din cele 16 jucătoare de anul trecut! Au apărut acum Alberto, Zoqbi şi Hernandez, au dispărut Temprano, Beatriz Fernandez şi Escribano, ultima nefiind nici o secundă folosită. Şi antrenorul e acelaşi.
Dar România? Ei bine, aici s-a schimbat jumătate de echipă. Au rămas Neagu, Brădeanu, Ungureanu, Elisei, Pintea, Perianu şi Chiper. Putem să o punem şi pe Nechita care s-a accidentat pe parcurs. 8 din 16!
Munteanu, Manea, Geiger, Vizitiu, Buceschi, Marin, Tănăsie şi Szucs le-au luat locul celor de atunci, Ţăcălie, Chintoan, Ciuciulete, Pîrvuţ, Bondar, Dedu, Hotea şi Zamfir. Care-i diferenţa? E aceea că, spre deosebire de anul acesta, de lotul făcut acum, toate jucătoarele erau titulare la echipele lor de club!
Acum Tomas Ryde a adus jucătoare care au evoluat foarte, foarte puţin. Să ne uităm pe cifre! La Baia Mare, în Liga Campionilor, Vizitiu a marcat 6 goluri, iar în campionat, 7 goluri! Tănăsie nu a jucat în Liga Campionilor adunat un meci şi a marcat 5 goluri.
 
Perianu are 5 goluri în Ligă şi 29 în campionat! Luciana Marin are 4 goluri în Ligă şi 8 în campionat. Crina Pintea a jucat abia din octombrie la Thuringer, avînd 12 goluri în 5 meciuri. Şi atunci de la cine să ne aşteptăm să dea goluri pentru România? Cînd golgeterii campionatului României, unul despre care federalii spun că e printre cele mai puternice din Europa (!) sînt lăsate acasă!
Cristina Zamfir (110 goluri în campionat) şi 10 în două meciuri de Cupa EHF, Maria Constantinescu (97 de goluri) nu au contat pentru Ryde. Să nu mai vorbim că, dacă urmărim un obiectiv imediat, calificarea la Olimpiadă, şi Roxana Gatzel e o soluţie ideală.
La 36 de ani, vicecampioana mondială din 2005 are 117 goluri marcate pentru Cisnădie! Dar Ryde nici nu o cunoaşte. El nu a venit să vadă în România nici derbyul CSM Bucureşti-HCM Baia Mare!
 

2. NU S-A PREGĂTIT NIMIC CU NEAGU MARCATĂ STRÎNS!

Cristina Neagu e factotum la „naţionala” României. O ştie toată lumea. Totul se învîrte în jurul ei. Dar cînd Neagu nu merge, jocul României se prăbuşeşte. Ca şi acum, şi în trecut Neagu primea o atenţie sporită din partea adversarilor. Şi anul trecut, cu Spania, Neagu a fost luată „om la om” sau a fost marcată strîns, în zonă. Dar atunci, antrenorul Gheorghe Tadici a avut soluţii să o scoată, să o pună în valoare. Aduceţi-vă aminte de Euro 2010!
Neagu a fost luată om la om aproape la fiecare meci. Şi am jucat cu Muntenegru, Danemarca, Rusia, Croaţia. Antrenorul de atunci, Radu Voina, avea însă scheme pentru a dejuca acest pas al adversarilor. Şi am luat medalie, cu Neagu MVP-ul Campionatului European.
Nu s-a văzut nimic lucrat la echipă în acest sens cu Tomas Ryde. Tehnicianul suedez a ales să-şi desconsidere adversarii, trimiţînd să execute portarul la 7 metri, cu Puerto Rico, şi să facă un concurs în echipa sa, la meciul cu Kazahstan, cine marchează mai multe goluri.
În loc să ia jocul cu Kazahstan ca pe unul bun să găsească un sistem de apărare, soluţii în atac. Şi s-a văzut, Kazahstanul ne-a dat multe goluri în inferioritate numerică! Ne-a condus bună bucată din timp în prima repriză.
 

3. WORK IN PROGRESS ŞI CONCEPTUL DE FEEDBACK

România a adus din Suedia un antrenor care nu mai pregătise pe nimeni de 7 ani de zile! Un tehnician plătit cu 6.000 de euro pe lună care să pregătească însă această echipă de la distanţă.
Căruia s-a grăbit să-i satisfacă orice dorinţă, orice cerere, ceea ce nu s-a întîmplat şi în precedentele mandate. Un tehnician care a schimbat tot staff-ul din temelii, care a schimbat doctorul, secundul, team-managerul. Cuvîntul lui a fost ultimul.
 
Puteţi citi articolul în întregime aici:
http://www.gsp.ro/sporturi/handbal/comentariu-de-marian-ursescu-work-in-regress-romania-l-a-adus-pe-tomas-ryde-ca-pe-un-salvator-ce-s-a-intimplat-465181.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here