E BINE, SAU NU, CĂ NU MERGEM LA EUROVISION? (26.01.2024)

0
246

E BINE, SAU NU, CĂ NU MERGEM LA EUROVISION? 26.01.După articolul semnat de Iulia Radu, am găsit în Feed și o postare ușor surprinzătoare a unui muzician, pe care-l simpatizez fără rețineri. Asta nu înseamnă că sunt integral de acord că afirmațiile sale. Este vorba despre Bogdan Negroiu, pe care l-am invitat la un Foc de P.A.E. duminică seara, 28 ianuarie. 

 

La mine pe facebook e bucurie mare că România nu participă la Eurovision – ”chestia aia” de care deobicei se râde a doua zi.

Da, e un eveniment discutabil – cu criticile legat de ”vot geopolitic”, ”sexualitate” și ”stilul învechit de muzică”. Cam așa am sintetizat eu bârfele și nemulțumirile legate de Eurovison.

Nu m-am prins încă de ce există opinia că ne facem de râs.

Am participat de 23 de ori, de două ori am luat locul III, de 6 ori am fost în top 10.

De ce credem noi că merităm mai mult nu știu, că vedem cu toți industria muzicală românească…

S-a cam încercat și cu vocaliști virtuosi și cu noul val și cu rețete mai atipice. Asta suntem acum, ăștia suntem.

E ca la votarea cu Băsescu: ”Chioru ăsta nu are față de președinte” (gen, noi românii merităm ceva mai bun, n-are ăsta față de noi). A condus 8 ani țara.

Să râdem de eurovision care are date statistice de rating bun, care are niște puneri în scenă (lumini, decor, regie, inovații multimedia, etc) absolut spectaculoase și OverAll… are un public. Fact.

De ce nu se ridică Bitman, Taxi, Monica Anghel, Paula Seling, Mandinga, Ovidiu Anton etc etc la nivelul criticilor de facebook?

Chestie de gust, nu?

Și atunci, pt gusturile celor de Eurovision, ceilalți ar putea să nu consume și atât.

Oricum la nivel de daune, manifestarea eurovision nu se compară cu mizeria manelizării uriașă a pieței românești de mainstream. Nu văd așa critici legat de asta – deși mulți din cei care critică sunt actori principali la degradarea muzicii românești (sunt realizatori radio, jurnaliști, influenceri, organizatori, proprietari de locații ”culturale”, etc)

Poate pt că în ultimii ani nici nu mai există jurnalism muzical, critici profesioniști, bloguri specializate, emisiuni, etc și preocuparea de a ține muzica curată.

Muzica tinde să fie un consum facil pe care il fac toți tâmpiții.

Crititica acum e online – votul poporului, ne-am transformat toți în juriul VoceaRomâniei.

E un concurs. Discutabil, da.

Nu e Vocea Plenetei găzduită de Isus.

Și e despre muzică: mai bună mai proastă, mai corectă mai ne.

Nu văd niciun câștig din faptul că niște muzică românească nu se va auzi.

Lăsați muzica să curgă.

Puriștilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here