Echinocțiul de primăvară 2024: Semnificații, tradiții, superstiții

0
143

Echinocțiul de primăvară 2024: Semnificații, tradiții, superstițiiEchinocțiul de primăvară, un moment încărcat de semnificație cosmică și tradiție, marchează începutul oficial al primăverii astronomice și va avea loc anul acesta pe data de miercuri, 20 martie, la ora 05:06 (ora României).

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului. La Polul Nord și la Polul Sud, soarele se deplasează orizontal pe cer, fără a apune. Durata răsăriturilor și apusurilor de soare este cea mai scurtă din an.

La echinocțiul de primăvară începe noul an agrar. Pe vremuri, copiii ”băteau” pământul cu bețe, pentru a alunga frigul.

Intră frig şi ieşi căldură

Să se facă vreme bună

Pe la noi pe bătătură

În unele zone, copii și tinerii se strângeau în grupuri și împodobeau cu flori o creangă de copac. Apoi colindau în casele gospodarilor și primeau în schimb o floare, bani, ouă sau cadouri.

Tradiţiile spirituale ale echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.

În tradiția populară, Zilele Babelor reci și grele, sunt urmate de Moșii de primăvară care aduceau vreme bună, apoi de Focurile Sfinților. Focurile ritualice prin care oamenii își curățau ograda și câmpurile de uscături marcau ziua echinocțiului și erau menite să atragă puterea Soarelui.
Puteți citi mai multe pe link-urile de ma jos.

https://www.libertatea.ro/lifestyle/echinoctiul-de-primavara-2024-4777175

https://alba24.ro/echinoctiul-de-primavara-2024-semnificatii-traditii-superstitii-momentul-in-care-ziua-este-egala-cu-noaptea-1022613.html

https://click.ro/actualitate/fapt-divers/maine-are-loc-echinoctiul-de-primavara-2024-2348427.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here