Am primit următorul comunicat din partea TVR:
• Piesa ce va reprezenta ţara noastră va intra în competiţie pe 12 mai
• Eurovision 2016 se va desfăşura sub sloganul „Come together”
Luni, 25 ianuarie, ora 12.15 (ora României), la Stockholm, oraşul care va găzdui concursul Eurovision Song Contest din acest an, a avut loc tragerea la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei. Piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision intră în partea a doua a Semifinalei 2 a concursului.
„Obiectivul nostru este o clasare cât mai bună în finala Eurovision. Am încredere în instinctul publicului, cel care va alege reprezentantul nostru dintre finaliştii Selecţiei Naţionale”, spune Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la ediţia din acest an a concursului. „Înscrierile pentru Selecţia Naţională continuă până pe 7 februarie, îmi doresc să avem cât mai multe piese bune pe masa juriului, la preselecţie”, a mai declarat şefa delegaţiei.
Anul acesta, la Eurovision participă 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 10 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai.
Împărţirea ţărilor participante pe semifinale este următoarea:
• Semifinala 1 – prima parte: Croaţia, Finlanda, Moldova, Armenia, Grecia, Ungaria, Rusia, Olanda, San Marino;
• Semifinala 1 – partea a doua: Azerbaijan, Cipru, Malta, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Cehia, Muntenegru, Islanda, Austria;
• Semifinala 2 – prima parte: Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel, Serbia;
• Semifinala 2 – partea a doua: Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, România, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia.
Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.
În cadrul aceluiaşi eveniment, organizatorii au anunţat oficial şi logo-ul Eurovision 2016. Sloganul „Come together”, alături de imaginea unei păpădii stilizate vor însoţi evenimentul muzical european al acestui an.
Finala concursului va avea loc pe 14 mai.
Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa http://eurovision.tvr.ro/.
Despre înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2016:
Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2016 o pot face până pe 7 februarie.
Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea „Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2016” înscrisă pe plic sau electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro.
Calendarul pentru desfăşurarea selecţiei:
– 18 ianuarie – 7 februarie: înscrieri – depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic la adresa eurovision2016@tvr.ro
– 8, 9, 10 februarie: preselecţii – piesele vor fi audiate de juriu
– 11 februarie: anunţarea celor 12 piese care vor intra în concurs, printr-o conferinţă de presă.
Despre Selecţia Naţională Eurovision 2016:
Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul Selecţiei Naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.
Anul acesta, modul în care va fi ales reprezentantul României la Eurovision este unul diferit faţă de ediţiile precedente.
Selecţia Naţională se va face prin două show-uri, transmise în direct de TVR: semifinala pe 4 martie şi finala pe 6 martie.
În semifinală vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.
În finala Selecţiei Naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.
Iuliana Marciuc este producătorul Selecţiei Naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizată de Dan Manoliu.
Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro
Despre Eurovision:
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024