Expoziția Ștefan SZÖNYI la Muzeul de Artă din Timișoara (15 aprilie)

0
118
Stefan Szonyi 15 aprilieDimensiunea interioară a lui Szönyi este una monumentală” (Ruxandra Dreptu, istoric de artă)
In urma cu 50 de ani, in 4 decembrie 1967 disparea cel care a fost un mare artist si un iubit profesor, pictorul Stefan Szönyi. Fiica sa a curatoriat o impresionanta expozitie, provocare lansata publicului iubitor de arta si istorie, marturie a unei traiectorii umane si artistice fascinante .  Lucrarile expuse care provin (numai) din colectii private reprezinta un prilej de a readuce in plină lumină opera acestui maestru al artei, desenator desavirsit, remarcabil portretist si muralist, personalitate artistica de anvergura.
„Opera lui Stefan Szönyi este ca o oglindă cu două faţete. În ambele se reflectă perioade din viaţa sa: prima este cea a tinereţii, a studiilor, a prieteniilor durabile, a entuziasmului revoluţionar şi a unei creaţii puse sub semnul expresionismului magic, a doua este cea a stabilizării, a aşezării într-un tipar ales cu luciditate, al artei cu tendinţă, al realismului, punându-se în slujba omului şi a idealurilor socio-politice ale epocii.
Lăsând la o parte subiectele tablourilor şi judecând opera de artă din punct de vedere estetic, îl putem plasa pe Szönyi în familia stilistică a expresionismului magic, alături de pictorii bănăţeni Aurel Ciupe, Catul Bogdan, Tasso Marchini, sau în cea mai largă a lui Giorgio de Chirico, a expresionismului edulcorat caracteristic artiştilor de la Der Blaue Reiter, în special a lui Franz Marc, a picturii monumentale in uenţate de sculptură, ca de pildă Romul Ladea dar şi a lui Arno Breker, până la tendinţa sintetizării care duce spre abstracţionism. .
(Ruxandra Dreptu- autoarea monografiei dedicatà artistului -„StefanSzonyi”-editura ICR 2016)
Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara , poate fi vizitată până la 15 aprilie2018, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.
Ne bucuram sa putem aduce la cunostinta publicului iubitor de arta, aceasta expozitie-incursiune in timp, o compilatie care reuneste lucrari din perioade distincte ale creatiei artistice ale pictorului, mai putin cunoscute, cat si o serie de obiecte si documente care au apartinut artistului, marturie a unei traiectorii umane si artistice iesite din comun.
Ștefan Szönyi (1913-1967), născut în Banloc, se formează la Lugoj, Timișoara și Paris. În anii cincizeci se stabilește la București unde va deține un rol major pentru înființarea secției de artă monumentală în România.
„Unul din parintii artei monumentale moderne în
România, maestru stralucit al desenului clasic, dar
mai ales îmbogait cu persuasiunea preciziei frizând
desavârsirea, magician al culorii si profesor adulat de
studeni pentru meticulozitatea, pragmatismul plastic si
înalta calitate a discursului sau academic,
Tablourile lui emana o dinamica dârza si triumfatoare
a devenirii, o determinare serena incoruptibila. Ele
transmit atmosfera unui climat energetic, curba
luminii devenita expresie plastica si linia-fora a unui
timp ce-si cauta exploziv reasezarea…”
Toma George Maiorescu, poet, scriitor, eseist
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here