EXPOZITII LA FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2015

0
65
Pasaj Universitate FNT (600 x 398)Diversitatea expozitiilor din actuala editie a Festivalului National de Teatru este o oglindire a mozaicului atat de colorat al plajelor de manifestare din lumea artelor plastice. Veti regasi in cele 10 expozitii-eveniment oferite publicului larg pe toata durata Festivalului – fotografia, obiectele decorative, grafica, instalatiile tridimensionale, arta media, scenografia, afisul. Lumea artelor frumoase legata de fenomenul teatral se dilata pe zi ce trece, explorand zone pana mai ieri straine universului plastic.
Pe langa cele patru expozitii de instantanee si fotografii inedite dedicate memoriei teatrului romanesc in care propunem re-aducerea in amintire a unor mari nume ale scenei precum: Gina Patrichi, Amza Pellea, Stefan Iordache, George Constantin sau cea dedicata lui Gellu Naum la 100 de ani de la nastere, aducem in fata publicului si contemporaneitatea, printr-o serie de evenimente expozitionale care sa dezvaluie fatete noi, proaspete, nestiute ale artistilor de langa noi.
Astfel, spectatorii ce vor trece prin foaierul Salii Mari a Teatrului National din Bucuresti vor avea ocazia sa intre in universul mai putin cunoscut, personal, al regizorului Silviu Purcarete printr-o expozitie de fotografii realizate de acesta in anii din urma, gazduita de Nationalul bucurestean. De altfel, deschiderea editiei 2015 a Festivalului National de Teatru se va face in „Lumea lui Purcarete” – un univers complex, inedit, ce prinde contur din alaturarea a peste 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor roman si expuse acum in premiera absoluta. Va vom lasa sa parcurgeti si sa savurati surpriza descoperirii acestei lumi cu placerea exploratorului, vizitand expozitia deschisa publicului pe toata durata Festivalului National de Teatru.
 
Aceasta expozitie de fotografie este provocarea pe care v-o lansez. Poftiti in Lumea lui Purcarete! Dramatica, tensionata, subtila, deziranta, poetica, fragila, voluptoasa. Plina de detalii si de povesti fabuloase. El priveste in jur cu uimire si cu smerenie. Fotografiile seducatoare ale lui Silviu Purcarete soptesc cate ceva din Povestea unui mare artist”. Marina Constantinescu – director artistic al Festivalului National de Teatru.
 
Maiestria de grafician si caricaturist a actorului Horatiu Malaele este deja international cunoscuta si confirmata. Participarea sa in Festivalul National de Teatru cu expozitia „Graficaturi” este un atu valoros pe care numai un artist de o asemenea forta si acuratete il poate conferi unui eveniment. La el gandul devine esenta si esenta linie. Tehnica rapida si precisa a graficii sale va putea fi admirata in colectia de nuduri si portrete expuse publicului in foaierul Teatrul National din Bucuresti. Vernisajul expozitiei „Graficaturi” va avea loc duminica, 25 octombrie, ora 13.30, in foaierul salii Studio a Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucuresti.
 
Expozitia „Comedia Remix”, realizata cu colaborarea Teatrului de Comedie din Bucuresti, isi propune o reconstituire (1960-1990) a istoriei acestui teatru, permanent imbogatita de prezenta, in timp, a unor personalitati marcante ale scenei. O privire din perspectiva contemporana, in beneficiul publicului de azi.
 
In locul unei perspective istorice, documentative, curatoarea Cristina Modreanu, expert in artele spectacolului si autoarea scenografiei expozitiei si a conceptului video, Maria Draghici, artist vizual, au accentuat pentru „Comedia Remix” dimensiunile personal-subiectiva, confesiva si participativa, prin intervievarea actantilor din istoria teatrului romanesc. Ceea ce a rezultat este doar una dintre povestile posibile ale nasterii si cresterii unui teatru care a fost si ramane un fenomen in miscarea teatrala romaneasca.
Expozitia „Comedia Remix” va fi deschisa pe toata durata Festivalului National de Teatru in foaierul Teatrului de Comedie, Sala „Radu Beligan“.
 
O usa imaginara se va deschide spre universul scenografic prin expozitiile „Radacini” si „Libertate”, care reprezinta o reconstituire a standului Romaniei la Cvadrienala de scenografie de la Praga din 2015 si care va putea fi vizitata la Teatrul Odeon.
 
Editia din iunie a Cvadrienalei a avut ca tema principala Share space: Music Weather Politics, reunind 78 de tari. Romania a raspuns acestor provocari artistice prin doua initiative: mai intai „Radacini” – expozitie care prezinta o succesiune de imagini de copaci legendari din tara noastra si fascinanta lor poveste. Fotografiati in timpul noptii si filmati in timpul zilei cu un aparat fix in miscare, copacii au fost obiectivul artistic al unei actiuni desfasurate vreme de doi ani. Tema Romaniei, Roots / Radacini (propusa de comisarul de tara Stefania Cenean), surprinde teatralitatea realului si mizeaza pe forta nevazuta a radacinilor copacilor batrani, martori tacuti a ceea ce au cunoscut. Autorul fotografiilor este artistul vizual Florin Ghenade. Impreuna cu doctorandul in scenografie Cristian Stanoiu, Ghenade a selectionat si filmat copacii martori ai momentelor politice. Imaginile copacilor se completeaza in mod firesc cu siluete de lemn vechi pe care se regasesc chipurile unor mari duhovnici romani oprimati de puterea comunista pentru tinta lor morala. Impreuna, sfinti si arbori vegheaza un spatiu unic.
Cat priveste sectiunea dedicata studentilor la scenografie a Cvadrienalei de la Praga, ea a fost reprezentata prin expozitia „Libertate”, semnata de Bianca Vesteman, studenta la Master in cadrul UNATC „I.L.Caragiale“ Bucuresti. Lucrarile realizate prin tehnici de videomapping, integrate in cele trei machete de lucru prezentate, redau spectacolele imaginare create pe baza unor texte semnate de William Shakespeare si Elmer Rice, avand la baza un concept regizoral-scenografic modern, in contrast cu spatiul expozitional al standului – auster si rece, creat, de asemenea, de Bianca Vesteman.
 
Vernisajul expozitiilor „Radacini” si „Libertate” va avea loc duminica, 25 octombrie, ora 13.30, in foaierul salii Studio a Teatrului Odeon din Bucuresti.
Prin toate aceste expozitii Festivalului National de Teatru incearca sa vina in intampinarea publicului, oferindu-i oportunitatea de a lua contact cu noi manifestari artistice, inedite, ale unor nume sonore apartinand scenei si artei romanesti contemporane.
Va asteptam la cea de-a 25-a editie a Festivalului National de Teatru care va debuta…pe 23 octombrie!
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here