Florentin Milcof: Proiect/Inițiativă pentru protecția socială a artiștilor independenți din România

0
326

Dragi colegi muzicieni,

Mă adresez in primul rând vouă, pentru că inainte de toate cunosc mai bine nevoile noastre decât nevoile celorlalte bresele artistice.

Mai mult decât oricând in această perioadă suntem cu toții, ca oameni, dar mai ales ca muzicieni independenți, neinstituționalizați, in fața unei situații extrem de dificile, neașteptate și care deocamdată nu poate fi predictibilă. Acum și in următoarea perioadă avem nevoie cu toții să fim uniți pentru că putem trece mai ușor impreună peste această perioadă. Izolarea la propriu este cu adevărat necesară dar izolarea la figurat nu face decât să producă mult mai multe victime pe termen mediu și lung. Cu cât suntem mai mulți și vom vorbi pe aceiași voce cu atât mesajul nostru va fi mai coerent, acceptat de societate, promovat in media și in final ascultat de autorități. Intre timp sunt și vom fi in legatura cu inițiativa pentru actorii independenți, cu inițiativa centrului cultural clujean etc. Am pregătit mai jos, pe scurt, un document, o inițiativă concretă pentru protecția socială a artiștilor independenți. Poate fi perfecționat, orice idee este binevenită, până la urmă este un draft care, la final, după ce vom pune toate prevederile, in mod clar, va fi revăzut și finalizat de către un avocat. După care cu sprijin media și politic vom pune aceste cerințe pe masa guvernului. Vă invit așadar să semnați și să fiți parte a protecției sociale pentru artiștii independenți, vă invit să fiți parte a unei construcții in care arătăm că ne pasă de ceilalți și că avem responsabilitate socială.

Inițiativă pentru protecția socială a artiștilor independenți

 

Context: Pandemia COVID-19 afectează în mod critic un număr mare de organizații culturale, artiști și lucrători culturali independenți pe care anularea evenimentelor și proiectelor culturale și lipsa unor mecanisme de susținere structurală îi lasă deosebit de vulnerabili în fața unei crize la nivel economic și de sănătate.

Cadru constitutional: Utilitatea publică a artiștilor independenți este consacrată prin Constituție, (art. 33, dreptul la Cultură)

Cadru legislativ: Artiștii independenți trebuie tratați ca antreprenori ai propriului lor talent și trebuie să primească aceleași compensații ca cei din zona economică. Statul român trebuie așadar să-i protejeze și pe ei ca pe orice alt antreprenor (art. 31 din Decret: „Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.”)

 

Cine sunt beneficiarii inițiativei?

 

Conform legii 109/2005,în categoria artiştilor interpreţi sau executanţi se încadrează:

  1. soliştii şi interpreţii vocali de:- muzică clasică – operă, lied, operetă;- muzică uşoară, folk, pop, rock;- muzică folclorică;
  2. soliştii instrumentişti şi instrumentiştii de:- muzică clasică;- muzică uşoară;- muzică folclorică;
  3. dirijorii de:- muzică clasică;- muzică uşoară;- muzică folclorică;
  4. actorii:- de teatru;- mânuitori păpuşi;- de pantomimă;- de cinema;
  5. prezentatorii de spectacole;
  6. soliştii de balet şi dans, balerinii şi dansatorii, coregrafii;
  7. artiştii de circ şi cascadorii.

 

Calitatea de beneficiar se atestă de către Comisia pentru atestarea calității de beneficiar al indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți, denumită în continuare Comisia, organizată pe lângă Ministerul Culturii și Cultelor.

Pe lângă categoriile menționate de lege considerăm că trebuie incluși în această inițiativă pictori, sculptori, tehnicieni, ingineri de sunet/luminiști, etc.

 

Ce solicităm Guvernului?

  1. Inițierea unui program prin care toți lucrătorii din sectorul cultural independent care nu au asigurare de sănătate să fie asigurați din oficiu cel puțin până la 31 decembrie 2020.
  2. Un fond de urgență prin care să fie acordat un ajutor social similar ajutorului de șomaj persoanelor cele mai afectate de suspendarea evenimentelor culturale.
  3. Amânarea obligațiilor legate de plata impozitelor și contribuțiilor aferente veniturilor din anii precedenți al acestor persoane, până la 31. 12.2020 (cu posibilitate de prelungire)
  4. Scutirea temporară de la plata impozitelor pe venituri din contracte de drepturi de autor și contracte de prestări servicii pentru activități culturale până la 31. 12.2020 (cu posibilitate de prelungire).
  5. Subvenționarea plății chiriei spațiilor de producție, repetiție, depozitare, in general a spațiilor inchiriate pentru desfășurarea pregătirii activităților ce tocmai au fost sistate ca urmare a decretării stării de urgență

 

 

Florentin Milcof 18.03.2020
muzician și antreprenor  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here