Articol de Iulia Radu
Mi-e greu să scriu acest text. M-am întors de la Sala Palatului cu o grămadă de sentimente contradictorii. M-am dus pentru că mi-am dorit. O bună parte dintre artiștii de pe afiș mi-au marcat copilăria. De fiecare dată când particip la astfel de evenimente, retrăiesc cea mai frumoasă perioadă a vieții mele. Îmi revin în minte serile petrecute alături de bunici în fața televizorului, îmi amintesc de nopțile petrecute cu urechea ciulită la aparatul de radio… Este un sentiment cald pe care aș vrea să-l retrăiesc cât mai des. De aceea am și vrut să merg, în această seară, la Gala OvoMusic: să mă reîntâlnesc cu mine prin muzică. Și parțial am reușit!
Am ajuns destul de târziu la sală, era 18.50, concertul fiind anunțat la ora 19.00. M-a surprins neplăcut numărul cam mic de spectatori din sală. La prima ediție îmi amintesc că a fost arhiplin! În seara aceasta au fost aproximativ 2.000. Să fim serioși, nu avem mereu bucuria să ne întâlnim cu acești artiști, și atunci de ce să nu profităm de ocazie, mai ales că biletele nu au avut prețuri piperate?! Nu pot să înțeleg ipocrizia publicului. Pe de o parte spun toți în cor, pe unde apucă (mesaje la Radio, postări numeroase pe Facebook), cât de dor le este de muzica ușoară, pe de altă parte, când au ocazia să-și vadă preferații, lipsesc cu nonșalanță. E un paradox.
Spectacolul a început la ora 19.10. Ovidiu Komornyik ne-a urat bun venit și a deschis seara alături de O.K. Band cu „Te-am trădat”. Avea emoții, ne-a și spus-o, dar bucuria reîntâlnirii cu publicul le-a spulberat îndată. Octavian Ursulescu a fost gazda serii. A fost și primul om premiat în cadrul show-ului: a primit o diplomă din partea organizatorilor pentru promovarea muzicii ușoare românești. Apoi, fiecare artist care a urcat pe scenă a primit flori și diplome din partea OvoMusic. Un gest frumos din partea unui producător care sprijină genul muzical care l-a consacrat.
Flavia Stoica a fost extrem de lăudată de spectatori pentru ținută, toată lumea i-a admirat rochia. Piesa „Zbor printre șoapte” a smuls ropote de aplauze din sală. Daniel Iordăchioae a interpretat o piesă nouă („Octombrie, marți” – pe care am ascultat-o și la Psihologul muzical). Apoi a invitat pe scenă un grup de 13 copilași alături de care a interpretat „Mă întorc la tine, mare albastră”. Corina Chiriac a fost la fel de tonică! „Mama, doar mama” a fost unul dintre cele mai haioase momente ale serii. A repetat o strofă de mai multe ori, dar publicul era atât de încântat că o poate cânta alături de ea încât nu s-a prins decât atunci când solista a luat-o de la capăt și a și spus că a încurcat versurile. Apoi ne-a asigurat că are la ea textul piesei „Aseară unde ai fost”, aceasta fiind o piesă nouă pe care a cântat-o, în această seară, pentru prima dată live „până acum am cântat-o doar playback”. Ei bine, aici nu a tras cu ochiul pe foi și nici nu a încurcat / uitat versurile. Piesa cea nouă a fost primită foarte bine de spectatori! Nici Mihai Constantinescu nu s-a lăsat mai prejos. A venit și el însoțit de câteva fetițe care au asigurat coregrafia celor două piese. Mihai ne-a anunțat că are un album nou care poate fi cumpărat de la Florăria Trias (?!). Momentul său („Și te-am iubit”, „Ce-ar fi dacă ar fi”) a fost ca o întoarcere în copilărie.
Ileana Șipoteanua fost o altă prezență apreciată de public, atât pentru felul cum arată (chiar are „trup de ceață”) cât și pentru vocea ei. A interpretat cu mult succes piesele „Am trup de ceață” și „De ce-s ochii tăi albaștri”.* Zoia Alecu mi s-a părut puțin stingheră pe scenă. A cântat acompaniindu-se la chitară. A decis în ultimul moment să cânte „Trei galoși” în loc de „La 16 ani” (piesă pe care o anunțase Octavian Ursulescu). La final a venit în buza scenei și a cântat fără amplificare alături de public.* Și Carmen Trandafir și-a adus dansatori pe scenă! Băieți tineri, frumoși care s-au mișcat foarte bine pe scenă și care au atras privirile tuturor fetelor din sală. Carmen a interpretat „Sugar Mama” și „Move Your Body”. *Am revăzut-o cu mare drag și pe Sanda Ladoși și m-am bucurat că a ales să interpreteze, pe lângă „Totul e perfect”, și piesa „E iarnă și e seară iar”. O bilă albă pentru Silvia Dumitrescu. A cântat alături de Virgil Popescu și Puiu Pascu! Momentul ei a fost o pată de culoare iar publicul a primit-o foarte bine! „Fiorul iubirii” (piesă nouă) și „Asta e opinia mea” au sunat foarte bine interpretate cu trupă.* Adrian Enache a avut un moment interesant cu coveruri după piesele lui Elvis.*Momentul lui Adrian Daminescu a fost foarte apreciat, un grup de doamne vorbeau de zor în spatele meu lăudând calitățile vocale ale interpretului. Adrian a ales să cânte „Eu te voi iubi” și „You Can Leave Your Hat On” (Joe Cocker).
Angela Similea, cea mai așteptată apariție a serii, a impresionat din nou. A venit și cu o supriză pentru noi: a interpretat o piesă în primă audiție compusă de Marcel Dragomir („E frumos la mine-n suflet” – puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=eK7gMKFuOcQ&feature=youtube_gdata_player ), pe care sala a primit-o cu entuziasm. Desigur, n-au lipsit nici duetele cu Ovidiu („Prieteni pentru totdeauna” și „Nu mai vreau”) și nici o scurtă incursiune în timp cu ajutorul uneui șlagăr („După noapte vine zi”). *Au mai urcat pe scenă Anastasia Lazariuc („Nu te mai cred”, Nu-mi pare rău”), Alina Mavrodin („Hai fii cuminte” și „Vreau să fiu cu tine”), Silvia Chifiriuc („Noi ne iubim”, „E voia ta”), Natalia Guberna („Valuri albe” și „O iubire mi-a bătut la geam”), Cornel Verban („Nu voi știi”), Carmen Rădulescu („Nu știu”, „Dă-mi iubirea”), Luminița Anghel („You Took My Soul”,„ Unique”), Florin Mureșan („Iubesc pe altcineva”, „Spune-mi de ce”) și Ella Verban („Ascultă-mi inima”).
CONCLUZIILE MELE
Aș merge oricând să îi văd pe acești artiști, din motivele expuse în deschiderea acestui text. Îl felicit pe Ovidiu Komornyik pentru că se luptă în fiecare an să organizeze această Gală. DAR… pentru că există și un dar… nu pot să nu observ și unele mici scăpări. Faptul că unii cântă cu negativ, alții peste pozitiv și alții cu trupă crează din start un dezechilibru. Ideal ar fi să cânte toți cu trupă. Când ai atâția artiști pe afiș, despre care toată lumea știe că pot cânta live acompaniați de trupă sau de orchestră, fără niciun fel de problemă, atunci așteptările publicului sunt mai mari. *Apoi, dacă tot este o „gală a muzicii românești” (așa cum a spus Octavian Ursulescu de câteva ori pe scenă) atunci de ce să se cânte coveruri după piese internaționale? De ce să nu se facă coveruri după piese românești? *Nu mi-a plăcut nici faptul că pe scenă nu a existat nici măcar un banner pe care să scrie „Gala OvoMusic, ediția a III-a”. Măcar atât, se putea face, zic și eu, nu dau cu parul.
Închei acest text cu speranța că în 2014 ne vom bucura de ediția a IV-a a Galei OvoMusic, iar Sala Palatului va fi arhiplină. Succes Ovidiu!
- Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj intenționat - septembrie 12, 2023
- Amintiri din Costinesti (10.09.2023) - septembrie 11, 2023
- TELEVIZIUNE SAU TRIBUNĂ? 5.09. - septembrie 5, 2023
Am fost acolo, a fost departe de a fi gala, a fost o petrecere, una prafuita de la care am plecat cu un gust amar. In proportie de 80% s-a facut playback. Sonorizarea a fost groaznica dar aici deja vorbim de ritual, asa a fost si in anii anteriori.
asta e articol scris de mila, nu din datorie fata de tara sau fata de muzica. Bannere trebuiau ca afise prin oras au fost de s-a impiedicat tot romanu de ele, offfffff…………..
trebuiau bannere pe strada, ca sa afle omu de concert, nu sa se treazeasca ins ala din motait si sa si aduca aminte unde e, halal organizare, conrcert fara afiseeeee si facut de o casa de productie
De ce nu au venit iubitorii de muzica romaneasca la acest spectacol, desi se declara avizi de asemenea intalniri?
Raspunsul mi se pare simplu: pentru ca nu poti sa servesti de 3 ori la rand acelasi cocktail defectos fara sa nu te astepti sa fi taxat intr-un final.
Intamplator publicul primei editii a fost publicul caruia i s-au adresat si editiile care s-au succedat. Daca in primul an oamenii au fost entuziasti si au raspuns prezent la invitatie pentru ca au crezut intr-un show real si pe masura sloganurilor de promovare, deja in al doilea sau al treilea stiau la ce sa se astepte. Nu s-au mai inghesuit sa plateasca un bilet pentru a asculta doar 3-4 artisti – pentru ca restul sunt doar cu numele – cantand live, incercand sa ofere un moment de concert si nu de bal al bobocilor via anii ’90.
Calitatea unui concert de acest gen se judeca in integralitatea sa, nu in functie de cativa artisti ratacitii care ofera o prestatie demna de numele si reputatia lor, dar care la final reprezinta doar un sfert dintr-un spectacol de 4 ore. Cu 2-3 flori nu se face primavara.
Nu de duci la TV si declari ca show-ul va fi nemaivazut, alt format decat in anii precedenti, 100% LIVE cu trupa etc. Nu spui asta mai ales cand te adresezi unor oameni care ti-au cumparat bilet in editiile precedente si au aflat pe pielea lor cat de neadevarate sunt aceste afirmatii. Cand iei omul de prost sa nu te mai mire faptul ca publicul te ocoleste. Daca Gala nu ar fi fost o adunare prestrita de artisti si pseudo-artisti, ci ar fi fost un concert cu acele 3-4 nume despre care toata lumea stie ca fac show, canta live, isi respecta publicul si sunt nume relevante chiar si astazi, fiti convinsi ca sala ar fi fost arhiplina, chiar si cu publicitatea aproape minimala.
Asa ca nu blamati un public pentru ceea ce este exclusiv o problema a organizatorilor. Nu puneti la zid un public ca alege calitatea si nu un rasol de spectacol incropit in pripa doar de dragul de a mai bifa inca o editie de Gala.
Incecati o recenzie obiectiva si nu una politicoasa. Nu faceti si voi eroarea de a trata publicul ca fiind prost sau ipocrit. Muzica romaneasca are publicul ei, unul cu mult mai loial decat al altor genuri de muzica, dar e un public loial unor artisti, a unor valori si a unei integritati artistice pe care acestia au ajuns sa o reprezinte. Ei au dat un vot de blam lipsei de seriozitate si calitate al acestei Gale si nicidecum muzicii usoare sau a artistilor care continua sa ii respecte regulile si publicul.
Sper sa nu fiti deranjati de franchetea opiniei si sa aprobati comentariul.