
Nu stim sa scriem cronici de concert, dar nu putem sa lasam sa treaca nepovestite experientele noastre de la Gala Stele Romanesti, Mircea Baniciu – 50 de ani de cariera.
Lavi: Am primit cel mai frumos dar în preajma Zilei onomastice. El a venit din partea Danei (Cristescu), invitația la seara dedicată aniversării carierei lui Mircea Baniciu, și pentru care îi Multumesc din suflet!!
Astfel că, nimic nu putea sta în calea participării mele la un eveniment atât de special. Bucuria întâlnirii pentru prima dată cu Dana și a revederii cu Lala fiind cu atât mai mare.
Trăiești un sentiment unic, aparte, știind că ești acolo, alături de alte sute de persoane, și tu, cu amintirile tale despre artistul sărbătorit (și a lui creație).
Lala: Totul a inceput cand am primit invitatia.
Prima reactie: Wow! Cred ca m-am nascut sub o stea norocoasa. Doar asa se poate explica faptul ca o persoana minunata pe care am cunoscut-o doar virtual s-a gandit la mine (de o mie de ori Multumesc!).
Surpriza a fost atat de mare incat mi-am adus aminte ca trebuie sa confirm abia dupa cateva zile. Va dati seama ca nu am avut nici o ezitare.
A doua reactie: Citesc si eu atent ce scrie pe invitatie. Dress code: Elegant de seara. Ups! Problem! L-am vazut anul asta de 3 ori pe Mircea Baniciu si de fiecare data am fost in “starea mea naturala”, blugi si tricou. Dar daca e bal, bal sa fie! O data aniverseaza artistul 50 de ani de cariera!
Intrarea
Lavi: După aproximativ 50 km parcurși cu mașina, trafic, găsit parcare, ținut legătura cu Lala prin telefon, uitat un telefon în mașină, am ajuns la momentul culminant al “covorului roșu”, care a fost ceva de genul “pe cine recunoști”, “uite-l pe Nicu Patoi”, (în continuare îl consider un artist sensibil),”acum a ajuns Despot”. Pentru mine, a mai urmat un moment al covorului roșu, la plecare, neratând șansa de a face foto (știți voi pasiunea mea).
Lala: Covor rosu, masini personalizate care au adus artistii pana in fata Teatrului National, cam toata presa din Timisoara plus TVR, care a fost partenerul evenimentului, oameni care asteptau si aplaudau intrarea artistilor… au fost acolo toate ingrediente unei gale aniversare.
Am stat putin sa o astept pe Lavinia si am vazut cum toti trecatorii se opreau din drum si se uitau la ce se intampla.
In interior, sampanie, prajituri, stand de Carte si CD-uri plus o mare de oameni. Si Dana Cristescu care coordona, raspundea la telefoane, cerceta liste, dirija spectatorii catre locurile lor.
Spectacolul
Prezentatorul Galei: Horia Brenciu.
Lavi: A fost pentru prima dată când eu l-am văzut „potolit”. El știe cât a respectat din desfășurător /scenariu și îi iertăm telefonul dat soției, care, evident și ea avea o amintire memorabilă cu Mircea Baniciu. Intervențiile lui au contat în legarea aparițiilor celor de pe scenă, astfel încât, ca spectator, să îți păstrezi starea și să fii cât mai deschis, prezent la ce se întâmplă pe scenă / în spectacol.

Lala: Horia Brenciu nu a avut voie sa cante! Si s-a plans in nenumarate randuri de asta :)). Nu cred ca inainte de acest spectacol stia prea multe despre publicul timisorean, pentru ca a incercat de cateva ori sa obtina reactii mai “aprinse”. Noi suntem mai potoliti de felul nostru, dar aplauzele nu au lipsit de la nici un moment de pe scena. Oricum, decizia de a-l pune pe Horia sa prezinte a fost una foarte buna, chiar stie ce si cum sa o faca.
Am incercat sa facem un desfasurator (ne cerem scuze daca am omis pe cineva, dar ne-am bazat doar pe memorie)
- Film retrospectiv contracronologic
- Povesti (si imagini) din tinerete marturisite de catre Marius Bizerea, fost coleg de liceu, actual profesor universitar
- Spune-mi – Doru Apreotesei (pian)
- Montaj foto cu scrisori de la admiratoarele din tinerete – citite admirabil de marea actrita Rodica Mandache, care a trimis si domnia sa o scrisoare, citita pe scena de Horia
- Scrisoare de bun ramas – Dan Byron (acustic cu chitara) si balet
- Mimo Obradov, realizator TVR Timisoara, scriitor, jurnalist – cateva cuvinte despre impactul lui Mircea Baniciu in peisajul muzical timisorean si nu numai.
- Pasare roc(k)’n roll – Joji Kappl (inclusiv voce), Mani Neumann, Costin Petrescu, Nicu Patoi, Cristi Ratiu
- Pasarea Calandrinon si Sirena – Adrian Despot (voce si chitara), Joji Kappl, Mani Neumann, Costin Petrescu, Nicu Patoi, Cristi Ratiu
- Mesaje inregistrate: Virgil Iantu, Alina Manole, Cristi Minculescu, Loredana, Nicu Alifantis, Cornel Ilie, Teo Trandafir, Dan Teodorescu, Zoia Alecu Mircea Rusu, Delia, Marian Ralea, Marina Almasan, Elena Loreta Popa
- Esarfa in dar – VanDerCris (Horea Crisovan, Danut Blaga, Florin Cvasa, Marcelle Poaty-Souami, Lucian Nagy si Jenifer Poaty-Souami)
- Intelegere – Alexandra Ungureanu si Nicu Patoi
- Video cu melodiile lui Mircea Baniciu cantate de/impreuna cu altii
- Andrii Popa -Mircea Baniciu si toti artistii din spectacol. Plus o sala intreaga care canta https://www.facebook.com/MirceaBaniciu/videos/1073351550012275
- Pisica Neagra – Mircea Baniciu, Joji Kappl, Costin Petrescu, Nicu Patoi, Cristi Ratiu
- Vremuri – Joji Kappl, Mani Neumann, Costin Petrescu, Nicu Patoi, Cristi Ratiu, backing ad-hoc: Adrian Despot si Horia Brenciu impreuna cu toti spectatorii, https://www.facebook.com/MirceaBaniciu/videos/504944641557261
Lavi: Mari voci, creatori au reinterpretat în stilul propriu repertoriul lui Mircea Baniciu.

Și e o minune să ai privilegiul să îi vezi pe : Doru Apreotesei, Dan Byron, Adrian Despot, Nicu Patoi, Costin Petrescu, Josef Kappl, Mani Neumann, Alexandra Ungureanu …
Surprinzătoare și inedită a fost lectura actriței Rodica Mandache din numeroasele rânduri din scrisorile primite peste ani de aniversat.
Gândurile celor care au fost alături prin intermediul clipurilor /videourilor filmate au adus cu ele zâmbete și emoții.
Lala: Inca de cand am auzit de eveniment mi-a venit in minte Dealul cu dor, minunatul cantec al aniversatului (https://www.youtube.com/watch?v=A3byYgmnHng) “… sa ajung unde-am fost odata prunc, sa beau apa de baut unde maica m-a nascut. Numai vreo trei zile sa ma duc si-apoi….”. Si chiar asta a fost Mircea Banciu s-a intors acolo unde a inceput sa cante, in sala in care a avut primul concert cu Phoenix, in 1971, alaturi de familie, prieteni de-o viata, prieteni noi si multi, multi admiratori. Ce privilegiu sa ma numar si eu printre ei!
Desigur ca de la inceput s-a vorbit despre Phoenix, altfel nici nu se putea, pentru ca, fara nici un dubiu, Mircea Baniciu este “vocea” Phoenixului (si spun asta desi mie imi place trupa in orice formula si nu prea ratez concertele lor).
Pentru mine relatia dintre cei care au fost si sunt Phoenix este ca un divort intr-o casnicie cu copii. Impreuna sau separati, certati sau impacati, vor ramane mereu legati unii de altii. Iar eu ii iubesc pe toti pentru ce au creat si continua sa creeze.
S-a amintit si despre Nicu Covaci, absent de la eveniment. Un sfat prietenesc: cand se va transmite spectacolul la TVR, sa ascultati discutia telefonica dintre Horia Brenciu si Ana Baniciu. E acolo un calambur amuzant bazat pe o coincidenta fonetica.
Revenind la spectacol: Stiti ce am observat? Toti artistii de pe scena pareau emotionati si fericiti ca sunt acolo. Toti isi indreptau privirea catre Mircea Baniciu. Si asta s-a simtit in felul in care au cantat. A fost o bucurie pentru ei si pentru noi!
Muzical, ne-au trecut prin toate starile, de la sensibilitatea pianului lui Doru Apreotesei si a chitarii lui Dan Byron, energia si geniul colegilor de la Phoenix si Pasarea Rock, suflul modern al lui Adrian Despot, interpretarea aproape blues a lui Horea Crisovan si VanDerCris, sinceritatea duetului inedit Alexandra Ungureanu si Nicu Patoi, pana la explozia de final: Mircea Baniciu pe scena!
Nu am putut sa vad prea bine reactiile sarbatoritului la ce se intampla pe scena, era sus in loja principala, aplecat peste balustrada ca sa nu rateze nici cel mai mic detaliu, dar sunt sigura ca si el a trecut de la lacrimi la zambete.
Daca ar fi sa aleg doar un moment, pe langa finalul cu Mircea Baniciu, care a fost apogeul serii, acesta ar fi minirecitalul Joji Kappl, Mani Neumann, Costin Petrescu, Nicu Patoi, Cristi Ratiu si Adrian Despot, urmariti din sala de Valeriu Sepi. Mi-a mers la suflet!
Horia Brenciu, prezentatorul serii, a intrebat publicul: Care este amintirea ta legata de Mircea Baniciu? Si Care este cantecul preferat de la Mircea Baniciu?
Lavi: Vă dați seama că, în mintea și gândurile mele erau toate amestecate momentele prezențelor lui Mircea Baniciu la emisiunea lui Andrei Partoș de la RRA și, peste toate, legătura cu a lor zi de naștere (pentru cunoscători). Cu muzica lui / cu artistul Mircea Baniciu, clar, te identifici dintotdeauna, așa îți vine a spune.
Lala: Raspunde daca poti! Omul canta de peste 50 de ani, deci am auzit muzica lui toata viata. Am fost la concerte, am cateva poze impreuna cu el, am auzit povesti de la prieteni si familie, am citit/vazut interviuri. Pentru mine toate sunt povestile, amintirile mele cu Mircea Baniciu. Cat priveste muzica, de la Phoenix la Pasarea Colibiri, cariera solo, Pasarea Rock, fiecare etapa are ceva diferit si special. Si aici o sa raman la fel de constant indecisa si nu o sa numesc nici un cantec. O lista exagerat de lunga ar fi raspunsul potrivit, dar nu e momentul acum.
In loc de concluzii
Lavi: “Trei ore” nu mi-am dat seama când au trecut , căci eram cu toții într-un alt timp… poate într-un basm în care “nu e nicio grabă să-i dăm de final”, prarafrazând versurile din “În loc de final” Încercați și voi, căutând să vedeți fimarea evenimentului!
Lala: Mircea Baniciu, frate al lumii, https://www.youtube.com/watch?v=XJxyLTmPj3U, sa treci des pe la acel ceasornicar, https://www.youtube.com/watch?v=Eo-yBdZfQ1s, pentru ca avem toti nevoie de tine si de muzica ta.
- Dr Kacem Zoughari, sau cum te poți apropia mai mult de ninjutsu în 3 zile… - martie 19, 2023
- Psihologul Muzical (ediția 1065 – 11.03.2023): Alina Manole, Cristian Popescu (din arhivă), Top Nonconformist Cântece care au în titlu Acum/maintenant/now - martie 17, 2023
- Bruce Dickinson & Bucharest Film Orchestra la Sala Palatului (15.03.2023) - martie 16, 2023
Unde gasim inregistrarea galei ?
De ce nu i-au luat organizatorii si lui Covaci un mesaj inregistrat pt gala, daca omul tot a dat-o la pace cu Baniciu in ultimul an, au fost amandoi si la premiera documentarului Phoenix.Povestea ? In ciuda scandalurilor, Covaci a dovedit ca nu poarta ranchiuna si ca vrea sa lase loc de bunaziua, asa ca nu-i elegant gestul organizatorilor de a nu filma si cu el un mesaj video pentru aceasta gala, ca nu cred ca ar fi refuzat.