Invitație lansare carte Ascultîndu-l pe Ivan – Târgul Internațional de Carte Gaudeamus (19.11.2015)

0
102

Ivan Patzaichin 19 noiembrie (600 x 222)Joi, 19 noiembrie, de la ora 18:00 vă invităm în standul Vellant (stand 20) de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus la evenimentul de lansare a celui mai recent proiect editorial al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23: Ascultîndu-l pe Ivan, carte scrisă de Vintilă Mihăilescu.

Ivan Patzaichin, Vintilă Mihăilescu şi Teodor Frolu vor povesti cum s-a născut şi, mai ales, încotro se îndreaptă dorința autorilor, contributorilor și colaboratorilor cu acest proiect editorial.

Vă aşteptăm!

_________________________________________

La aniversarea publică a lui Ivan Patzaichin cu ocazia împlinirii vîrstei de 65 de ani, o persoană din public mărturisea: Nu ştiu cum să spun, are ceva de… de suveran, asta a fost impresia mea de prima dată cînd l-am văzut! Unul dintre cei mai mari campioni din istoria sportului românesc, Ivan Patzaichin a rămas și unul dintre cei mai modești și, în același timp, mai implicați civic sportivi din România. Cunoscut pentru performanțele sale, Patzaichin este mai puțin cunoscut ca om și, cu atît mai puțin, ca model moral. Toată lumea mă știe de cînd eram acolo, sus, pe podium, dar nimeni nu știe că am pornit totdeauna cu stângul!” – mărturisește Ivan Patzaichin în privat.

Concepută ca documentar antropologic, cartea îl are autor de text pe antropologul român Vintilă Mihăilescu. Acesta l-a urmat pe Ivan Patzaichin timp de câteva luni în activitățile sale actuale și, cu bine-cunoscutu-i condei, pune în cuvinte povestea personalității lui Ivan.

Ascultîndu-l pe Ivan nu își propune doar să amintească tinerelor generații performanțele unui mare sportiv, ci mai ales să prezinte tuturor această voință suverană de a duce la bun sfîrșit tot ceea ce a început cu stângul”.

Portertul campionului Ivan Patzaichin a fost realizat, așadar, nu ca retrospectivă a unei cariere augurale, ci ca privire a unei vieți dinspre prezentul activ, dedicat unui beneficiu social de perspectivă: transformarea Deltei Dunării în regina ecoturismului european, cum îi place lui însuși să își numească, simplu, motivul pentru care se dedică anii aceștia antreprenoriatului social.

 

 __________________________________________________

Despre Ivan Patzaichin

 

Ivan Patzaichin este o legendă a canoei la nivel mondial, multiplu campion olimpic și singurul român căruia i-a fost acordat “Colanul de Platină”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic Internațional (în 1990). A concurat la 5 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (1968-1984), având în palmares 7 medalii olimpice (4 aur și 3 de argint), mai multe decât orice alt competitor în istoria acestui sport. De asemenea, a participat la 11 Campionate Mondiale (în perioada 1970-1983), câștigând 8 medalii de aur, 4 medalii de argint și 10 de bronz. A fost de 50 de ori campion național.

Născut în 1949 la Mila 23, un sat pescăresc izolat în mijlocul Deltei Dunării, a început să muncească de la vârsta de 16 ani ca ucenic de pescar alături de tatăl său. Inspirat de succesul unor consăteni, Ivan Patzaichin ia drumul canoei. Un an mai târziu, la vârsta de 18 ani, câștigă prima sa medalie olimpică de aur, în Mexic (1968).

După 20 ani de glorie sportivă, Ivan Patzaichin a continuat pasiunea sa pentru canoe din postura de antrenor. Timp de 25 ani și-a condus sportivii spre victorie, câștigând peste 150 medalii la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene. În perioada 1993-2009 a fost coordonatorul lotului olimpic de kayak-canoe al României.          

După 45 de ani de carieră sportivă de excepție, Ivan Patzaichin a decis să se dedice în întregime promovării valorilor comunităților locale din Delta Dunării și să abordeze public problema zonelor defavorizate în care populația nu beneficiază de oportunitățile oferite de de vecinătatea ariilor natural protejate.

În 2010 a fondat Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în satul său natal, demarând proiecte de dezvoltare locală durabilă prin educație, infrastructură verde și ecoturism.

Din postura de antreprenor social, Ivan Patzaichin a lansat mişcarea Rowmania, ce folosește tradiţia ca resursă pentru recuperarea valorilor naturale, promovând sportul cu vâsle ca bază pentru turismul sustenabil, reponsabil și nepoluant.

Din dorința de a promova meșteșugul tradițional românesc, dar și pentru a facilita o experiență turistică nouă, a inventat canotca, o barcă inspirată de lotcă, pe care a numit-o “bicicleta apelor”.

Pornind de la acest simbol, împreună cu Asociația care-i poarta numele, s-a implicat activ în dezvoltarea de produse și programe turistice, a lansat un festival al bărcilor cu vâsle la Tulcea – devenit principalul eveniment internațional al Deltei, a inițiat numeroase campanii și evenimente în țară și străinătate pentru promovarea ecoturismului și patrimoniului natural.

Totodată, Ivan Patzaichin constituie sursa de inspirație a brandului PATZAIKIN, marcă autentic românească de eco-fashion și design. Folosind mixul de design inovativ cu materiale eco-friendly, produsele PATZAIKIN îndeamnă oamenii să se (re)conecteze la natură.

Ivan Patzaichin se consideră un liant între diferitele inițiative care își propun revigorarea tradițiilor prin integrarea dinamică a inovației, folosindu-și reputația ca pe un catalizator al energiilor pozitive care servesc Delta, comunitățile sale și societatea românească în ansamblu.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here