Schimbări în legislația audiovizuală: Televiziunile, interzis să mai facă circ din înmormântări

Articol preluat de pe PaginaDeMedia.ro

0
94

Consiliul Național al Audiovizualui a votat recent o serie de modificări ce vizează Codul de Reglementare în Audiovizual, modificări care au fost publicate și în Monitorul Oficial. Vor intra în vigoare pe 27 iulie.

Pe scurt despre principalele modificări din legislația audiovizuală:

  • Una dintre cele mai importante modificări vizează publicitatea la pariuri sportive. Dacă până acum reclamele pentru astfel de pariuri aveau voie doar după 23.00, adică în afara orelor accesibile minorilor, acum CNA face o excepție. Televiziunile pot difuza spoturi la pariuri și ziua, dar numai în timpul transmisiunilor sportive în direct. În rest, reclamele la Jocuri de noroc (cele de poker, de exemplu) au interzis în timpul zilei, acestea trebuind să se supună legislației privind protecția minorilor, adică să fie difuzate după ora 23.00.
  • O altă modificare vizează interdiciția de a difuza imagini de la înmormântări, „cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat”, menționează articolul nou-introdus.
  • Un alt articol îi vizează modul în care televiziunile dezbat chestiunile privind sănătatea. Astfel, potrivit noului articol, „relatările sub orice formă despre ameliorarea şi/sau vindecarea bolilor, indiferent de metodele folosite, nu se pot face decât prin prezentarea opiniei unui medic specialist cu privire la diagnosticele medicale, iniţial şi final
  •  Codul audiovizual conține acumși un articol privind cultele religioase. „(2) Se admite doar promovarea religioasă a cultelor religioase recunoscute de stat.”, spune articolul nou-intordus.

ART. 41
(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:
a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia;
b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este
necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.

d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat.”

Art. 46 – (1) Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Mai multe info aici:

https://www.paginademedia.ro/2019/07/reguli-noi-in-audiovizual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here