TUDOR GHEORGHE LA SALA PALATULUI (21.10.2012)

0
54

Tudor Gheorghe la Sala Palatului
Tudor Gheorghe la Sala Palatului

Duminică, 21 octombrie, a avut loc la Sala Palatului, premiera spectacolului „Nu se poate cu de toate”. Peste 3.000 de persoane au venit la întâlnirea cu Tudor Gheorghe. Unii din curiozitate („vreau şi eu să văd ce vrea să facă Maestrul cu poezia lui Caragiale”, mi-a spus cu câteva minute înainte să se stingă luminile în sală Păun Grigore, un domn de 57 de ani), alţii din respect („îl preţuiesc foarte mult pe Maestrul Tudor Gheorghe şi am încredere că va fi un spectacol extraordinar”, după cum îmi mărturisea Elisabeta Anton, 44 de ani) şi o altă parte a publicului din… obişnuinţă („nu am lipsit de la niciun concert de-al Maestrului Tudor Gheorghe din ultimii 10 ani, doar nu era să stau acasă fix acum când vine cu o chestie nouă”, mi-a spus ferm Nicolae Marin, 65 de ani).
Spectacolul a început puţin după ora 19.00. Tudor Gheorghe ne-a purtat prin poezia lui I. L. Caragiale timp de două ore. Habar n-am când s-au scurs minutele. Artistul a fost acompaniat pe scenă de o formaţie care cuprindea un pianist, un violonist, un contrabasist şi un baterist (care cânta şi la trompetă). Având în vedere că mulţi dintre spectatori nu ştiau că există şi poezie scrisă de Caragiale (de altfel şi Tudor Gheorghe a recunoscut că atunci când i s-a sugerat să facă acest spectacol, prin anii ’70, nici el nu ştia), Maestrul nu ne-a lăsat de izbelişte. Ne-a făcut atenţi ba la rime, ba la înţelesurile ascunse ale poeziilor. Ne-a mărturisit că a mai încercat să facă acest spectacol şi înainte de 1990. L-a prezentat o singură dată, dar apoi a fost interzis. Abia acum s-a hotărât să-l reia, să-l pună în scenă şi să-i găsească un aranjament orchestral potrivit. O sală întreagă a pierdut noţiunea timpului: unii au retrăit atmosfera boemă a Bucureştiului de odinioară, alţii acum au descoperit-o, l-am înţeles mai bine pe „Mitică” şi, la final, am regretat cu toţii dispariţia acestui personaj pitoresc, spiritual.
Am stat de vorbă şi cu câţiva spectatori la finalul spectacolului. Iată ce impresii am cules:
Mirela Stănoiu (56 de ani, Bucureşti): „Vin la toate concertele Maestrului. Îmi place foarte mult pentru că se străduieşte mereu să vină cu ceva nou. De exemplu, eu habar nu aveam că I.L Caragiale a scris poezie… Este adevărat că mereu ai ceva de învăţat. Mi-a plăcut foarte mult cum a pus în scenă spectacolul. L-a prezentat pe Poetul Caragiale extraordinar. A meritat din plin să vin”.
Angel Ştefan (61 de ani, Bucureşti): „Eu sunt originar din Craiova. Tudor Gheorghe a fost întotdeauna artistul care s-a apropiat cel mai mult de sufletul meu. Sincer vă spun că a fost prima dată când m-am îndoit de el… A fost primul concert la care am ezitat să-mi cumpăr bilet… Pur şi simplu nu înţelegeam de ce a ales să pună în scenă poezia lui Caragiale… Nu mi-a plăcut niciodată poezia lui… Avem atâţia alţi poeţi extraordinari, de ce să te opreşti la Caragiale?! Mă întrebam eu… M-a convins soţia să venim la concert şi să vedem despre ce e vorba. Acum pot spune că mi-ar fi părut rău dacă aş fi ratat spectacolul. E cu totul altceva poezia lui Caragiale interpretată de Maestrul Tudor Gheorghe. Recomand tuturor să vină să-l vadă! În special tinerilor care au picat cu 2 la BAC la limba română, chiar dacă Maestrul le-a recomandat să stea acasă… Este incredibil ce a reuşit să facă din poezia lui”.
Codrina Ţuţescu (45 de ani, Bucureşti): „Tudor Gheorghe este un artist excepţional. Nu cred că am pierdut niciun concert de-al lui în ultimii 6-7 ani. Nu ştiam că există şi poezie scrisă de Caragiale. Am descoperit-o acum, ascultându-l pe Tudor Gheorghe. I se potriveşte perfect Maestrului acest gen de spectacol. Îi mulţumesc pentru tot ceea ce face pentru acest neam. Avem nevoie de mai mulţi artişti ca el”.
Cerasela Mincu (38 de ani, Bucureşti): „Este un artist desăvârşit. Eu sunt profesoară de limba română. Nu mi-a plăcut niciodată poezia lui Caragiale, pot spune că eu abia acum am descoperit-o cu adevărat. Mă gândesc serios să-mi conving elevii să venim împreună la concertul din noiembrie. Cred că le-ar fi şi lor de mare folos. Am să discut posibilitatea aceasta cu părinţii lor la şedinţă. E un spectacol de nota 10”.
Viorel Tănăsescu (52 de ani, Bucureşti): „Eu am fost sceptic când am auzit de poezia lui Caragiale. Am venit doar pentru că era vorba despre Tudor Gheorghe. Eram curios să văd cum a gândit acest spectacol. Acum nu-mi pare rău că am dat banii pe bilet şi chiart regret că m-am îndoit de el. Mi-ar plăcea să revăd acest spectacol”.
Miruna (25 de ani, studentă, Bucureşti): „Am primit o invitaţie şi m-am decis în ultima clipă să vin. E primul concert cu Tudor Gheorghe pe care-l văd. Mi-a plăcut foarte mult. Habar n-aveam că e un spectacol cu poezia lui Caragiale, v-am spus că am primit o invitaţie, deci nu ştiam mai nimic… Nu ştiam nici că I L Caragiale a scris poezie. Dar mi-a plăcut foarte mult atmosfera. A fost aşa ca o întoarcere în timp, în Bucureştiul de odinioară, cu Mitică şi toate celelalte personaje celebre. Şi eu foloseam termenul „Mitică” în sens peiorativ, dar acum am înţeles că el de fapt era un om de spirit. Genial! Mi-a plăcut foarte mult. Şi, sincer, nu mă aşteptam. Am să mai vin la concertele lui”.
Aida Georgescu (39 de ani, Bucureşti): „Despre Tudor Gheorghe nu poţi să vorbeşti decât la superlativ. A fost un spectacol de excepţie. Faptul că vine mereu cu ceva nou mă face să-mi cumpăr bilet de fiecare dată când ne dă întâlnire la sala de spectacol”.
George Florescu (68 de ani, Bucureşti): „Ge-ni-al!! Nici nu ştiu când a trecut timpul. Avem nevoie de mai mulţi artişti ca Tudor Gheorghe. Din păcate nu văd pe nimeni din tânăra generaţie care să îi calce pe urme. Este extraordinar ceea ce a putut să facă Tudor Gheorghe cu poezia lui Caragiale. Mulţumim Maestre”!
Antonia Iordache (22 de ani, Bucureşti, studentă): „Superbă atmosferă! Am fost cu mama la acest concert. Este un artist desăvârşit pe care îl admir foarte mult. Şi mă bucur că am reuşit să o aduc şi pe mama la concert”.
Victoria Ionescu (76 de ani, Bucureşti): „Am simţit parfumul Bucureştiului de altădată. Am cunoscut şi eu un „Mitică” când eram tânără! Ce vremuri! Şi eu regret dispariţia acestui personaj. Tudor Gheorghe mi-a răscolit amintirile cu acest spectacol. Îl felicit din tot sufletul şi îi mulţumesc că are grijă să prezinte publicului tânăr cultura noastră românească”.
Vă recomand cu căldură acest spectacol. Nu a fost doar o seară plăcută, ci şi un act de cultură autentică românească!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here