TVR-ul a decis: nu e plagiat!

3
664
sursă foto: TVR

Într-un comunicat publicat pe site-ul Eurovision România (click aici) astăzi, 26 februarie, TVR a anunțat că piesa „On A Sunday” interpretată de Ester Peony nu este plagiat. Fac o mică paranteză. Interesant este modul în care a aflat Televiziunea Română că asupra acestui cântec planează suspiciuni de plagiat. Situația neplăcută le-a fost semnalată de un site de muzică. Nu am să dau numele site-ului pentru că nu vreau sub nicio formă să le fac reclamă. Site-ul respectiv a publicat pe 22 februarie un text în care vorbea despre acuzațiile de plagiat și a publicat imaginea cu cele două partituri scoase de Codruț Croitoru, la rugămintea lui Andrei, pentru site-ul nostru. Cum sursa nu era menționată corect în articolul cu pricina (scria că partiturile au fost scoase de Codruț), i-am contactat și i-am rugat să modifice sursa. Le-am arătat și mesajul postat public de Codruț pe pagina lui Andrei. În loc să-și ceară scuze și să își îndrepte greșeala, primesc un mesaj din care aflu că atitudinea mea este nepotrivită, că partitura a fost realizată de persoana care apare deja ca și sursă” (ce mama-dracu’, sunt ca și jurnaliști). Aflu apoi că au primit „capturile” de la un domn care le-a oferit ca sursă numele respectiv. După ce au citit ce a scris Codruț, după ce au văzut și link-ul către articolul de pe site-ul nostru, „jurnaliștii ca-și” de la site-ul cu pricina au decis că: 1. n-au auzit de site-ul nostru. 2. vor scoate imaginea din articol pentru că nu vor să facă reclamă unui site fără merit. Așadar, ei au făcut un articol după ce au primit de la un domn o imagine pe care au folosit-o fără să aibă acordul autorului și fără să menționeze corect sursa și noi sunt cei cu atitudinea nepotrivită. Vedeți? Asta înseamnă să fii ca și profesionist! Închid paranteza.

Dar să revenim la oile noastre. Adică la TVR. Cei de acolo au aflat abia pe 22 februarie de acuzațiile de plagiat. Între noi fie vorba, se discută despre acest posibil plagiat din 17 februarie. Nu doar la noi pe site. Nu doar la noi pe Facebook. Nu doar la noi pe vlog. Ci mai ales pe pagina de Facebook a organizatorului! În grupurile dedicate Eurovisionului, pe pagina oficială de Youtube a TVR. M-am tot gândit cum de le-a scăpat până pe 22 februarie acest amănunt?! Mi-a luat ceva, dar m-am prins până la urmă. Fiind instituție de stat, pentru orice (probabil și când vrei să mergi la baie în afara pauzei de masă) trebuie să faci o cerere scrisă. Jurnaliștii-ca-și de la site-ul amintit mai sus, au trimis un mail pe adresa TVR. Bun, acum că au aflat, n-au stat pe gânduri. Imediat, au luat măsuri: a fost întrunită o comisie de analiză.

Potrivit comunicatului TVR, această comisie „a constatat că forma generală și motivele muzicale din refrenele cântecelor sunt semnificativ diferite la toate piesele analizate („On a Sunday”, „Nu ești învins” și „Wayfaring stranger”) și NU formează un patern care să definească un plagiat”. Stați puțin. Din ce?? Din refrene?! Ok… am învățat cum se face!

CERERE

În atenția Televiziunii Române, organizator al selecției naționale Eurovision,

Subsemnata Radu Iulia, în calitate de iubitor de muzică și telespectator fidel al concursului Eurovision, vă rog să-mi spuneți care este refrenul piesei On A Sunday. Eu îl caut din 17 februarie dar n-am reușit să dau de el. Vă rog să-l semnalați cu roșu pe portativ. De asemenea, vă rog să publicați rezultatul televotingului și punctele aferente (atât în urma votului public cât și notele date de juriu) din semi-finale și din finală. Vă mulțumesc!

Data,                                                                                   Semnătura,

27.02.2019                                                                          Iulia Radu

Trebuie să îi menționez și pe cei care au făcut parte din comisia TVR-ului: Prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor, Andrei Kerestely, compozitor, Cristian Faur, compozitor, Laurențiu Oprea, coordonator al Departamentului Drepturi de Autor SRTv și Gabriel Scîrlet, regizor muzical SRTv. Vreți să știți ce a mai descoperit această comisie? Iată: „Wayfaring stranger, o piesă tradițională din folclorul american din secolul al XIX-lea. Această piesă are peste 1000 de variante, interpretate de 106 artiști, regăsite pe 812 albume de la 15 case de discuri”. Oameni buni, aici e vorba de o cercetare exemplară. Acești domni au stat 4 zile și au numărat variante (au ajuns la o mie și s-au plictisit), artiști, albume, case de discuri și apoi e clar că au obosit. Altfel nu-mi explic paragraful următor:

Având în vedere cele de mai sus, Comisia a constatat că această melodie NU este în perioada de protecție legală și că nu este necesar acordul titularului dreptului de autor pentru realizarea de opere derivate, conform legislației internaționale din domeniu.

Stați puțin. Cum așa? Dacă nu e în perioada de protecție și nu este necesar acordul titularului, atunci nu e plagiat?! Păi, de ce n-ați spus așa de la început? Păi, atunci de ce nu luăm dracului o piesă bună, cu refren (ușor identificabil)?! De ce nu luăm de la Elvis? De la Roy Orbison? De la Frank Sinatra? De la Dean Martin? De la oricine care nu mai este în perioada de protecție? Și mai este un aspect important: dacă-i din folclor, cum stabilești anul apariției ca să poți spune dacă e sau nu în perioada de protecție?! Poate ne răspund membri comisiei, dacă nu cerem prea mult.

În încheiere, vă las analiza făcută de Codruț Croitoru pe Facebook (veți găsi acolo și mesaje interesante):

3 COMENTARII

  1. De moralitatea câștigătoarei nu scrii nimic? Nici de „specialistul” Șerban Cazan care din 12 piese toate bune s-a „gândit” că tocmai a Esterei este cea mai bună?

    • Dacă citeai tot, dacă vizionai și vlogurile, aflai ce părere am avut noi despre prezența unui producător interesat în Juriu. Am arătat chiar că Ester are colaborări cu Smiley și echipa lui Șerban Cazan. Probabil că au și un contract semnat!

  2. În fine, există și o parte bună în tot circul ăsta legat de selecția națională atât de la noi cât și din Moldova și anume că TVR-ul are interesul să schimbe din nou sistemul de jurizare, sperăm spre unul revoluționar care să elimine controversele. 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here