Ziua Limbii Române (31.08)

31 august Ziua Limbii RomanePlenul Camerei Deputaților a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ”Ziua limbii române”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua limbii române. Acesta a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011, Camera Deputaților fiind Cameră decizională. În proiect se arată că Ziua limbii române urmează să fie sărbătorită de către autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituții românești din străinătate, ”prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei limbii române”. De asemenea, proiectul de lege prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor lor, manifestările dedicate acestei zile.

Puteți citi mai multe aici:

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/08/31/ziua-limbii-romane-07-37-52

Aveți mai jos câteva piese compuse pe versurile unor poeți consacrați.

 

Nicu Alifantis – Ce bine că eşti!

Nicu Alifantis – Emotie de toamna

 

GLOSSA – Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan

 

ȘI DACĂ – Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan

 

Mondial – Primăvară – George Topârceanu

 

Mircea Vintila – Pamantul deocamdata

 

Vasile Şeicaru – Imposibila nuntă

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × = forty

     

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>