A murit Constantin Drăghici! Dumnezeu să-l ierte!

0
1101

Articol de Iulia Radu
constantin draghici 4Azi sunt tristă… Tocmai am aflat că a murit Constantin Drăghici! N-aș fi vrut să vă dau această veste niciodată… Avea 83 de ani. Pe 19 ianuarie 2014, am fost la ziua dumnealui de naștere. N-am să uit niciodată acea întâlnire! M-a impresionat profund! Nu-și arăta vârsta. Era ancorat în realitate: citea presa, era foarte activ pe Facebook, urmărea toate emisiunile TV și le comenta alături de soția lui, Olimpia. O familie frumoasă, veselă. Compunea în continuare. Avea planuri. Nu voi uita niciodată emoția pe care am simțit-o când mi-a arătat fotografii vechi, când mi-a dat să ascult fragmente înregistrate de spectatori din spectacolele de operetă. Aș fi putut să stau să-l ascult ore întregi! Am fost invidioasă când mi-a arătat fotografia alături de Frank Zappa! Puteți citi aici despre acea zi specială: http://andreipartos.ro/constantin-draghici-a-implinit-82-de-ani-la-multi-ani-maestre/
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Înmormântarea va avea loc luni, 13 aprilie, la Cimitirul Bellu (ora 12.00).
 
Despre Constantin Drăghici
S-a născut pe 19 ianuarie 1932, la Bucureşti. Artistul s-a născut prematur, cu două luni mai devreme. Tatăl său era vatman iar mama casnică. Artistul a studiat primii ani la Liceul Comercial din Bucureşti. În 1943 absolvă cursul inferior al acestui liceu.
În perioada 1947-1949, la sfatul mamei sale,  se angajează la magazinul “Vulturul de mare”, unde a făcut parte şi din brigada artistică.
În anul 1949 s-a stabilit la Cluj-Napoca unde a studiat desenul tehnic la Şcoala de Construcţii. În timpul liceului, artistul este remarcat de Livia Pop, cu care începe să ia lecţii de canto.
În perioada 1953-1956 este angajat la Ansamblul Armatei (actualul Ansamblu Doina al Armatei) din Bucureşti, într-un cor de 100 de persoane. În această perioadă studiază în particular, teorie şi solfegii cu profesorul Scăunaş.
În anul 1956 se reîntoarce la Cluj, unde se angajează în Corul Operei. Timp de 4 ani, artistul îşi face ucenicia la Opera din Cluj. La Opera din Cluj, are roluri episodice în multe opere, dar şi roluri principale în “Casa cu trei fete”, “Lăsaţi-mă să cânt”, “Traviata”.
În 1957-1960 urmează cursurile Conservatorului “Gheorghe Dima” din Cluj.
În 1960 este remarcat de maestrul Ion Dacian, care îl invită la Teatrul de Operetă din Bucureşti.
În 1960 figurează pe coloana sonoră a celebrului film “Darclee” (regia: Mihai Iacob), unde cântă în duet cu Constanţa Câmpeanu.
Odată cu revenirea la Bucureşti, pe 1 ianuarie 1960, artistul se transferă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, unde a urmat Secţia “Canto-Instrumente” (pian), pe care îl absolvă în 1962. Aici, Constantin Drăghici interpretează rolul principal masculin în operele “Tănăra gardă”, “Faust”, “Traviata”.
În perioada 1960-1970 este angajat al Teatrului de Operetă din Bucureşti. Aici joacă cu succes în operele “Don Pasquale”, “Elixirul dragostei” şi în operete celebre precum “Casa cu trei fete”, “Clopotele din Corneville”, “Dăruiţi iubitelor lalele”, “Lisistrata”, “My Fair Lady”, “Paganini”, “Secretul lui Marco Polo”, “Ţara surâsului”, “Văduva veselă”.
În 1961, la sfatul lui Gabriel Gheorghiu, coleg şi prieten de la Operetă, Drăghici abordează muzica uşoară. Artistul debutează la Radio cu piesa “Nu eşti de vină tu”, a compozitorului român Enrico Fanciotti. În scurt timp, piesa devine un mare succes, fiind difuzată zilnic la Radio. La Radio România, artistul înregistrează zeci de piese. Cu această ocazie începe o lungă şi fructoasă colaborare cu Radioteleviziunea Română (până în anul 1994, Radio şi Televiziunea erau fuzionate).
În 1962 debutează la Televiziunea Română, cu “Nu eşti de vină tu”. Artistul a apărut în nişte emisiuni TV de varietăţi memorabile, realizate de celebri oameni de televiziune cum ar fi Valeriu Lazarov sau Alexandru Bocăneţ.
Tot în 1962 debutează discografic la casa de discuri “Electrecord”. Acesta a fost începutul unei colaborări de mare succes. Până în 1970, Constantin Drăghici a lansat 9 discuri solo de mare succes şi a figurat pe un număr impresionant de 38 de discuri colective. Succesul acestor discuri i-au adus lui Constantin Drăghici decernarea Premiului Discului, pe anul 1964.
Artistul apare şi pe discuri colective străine din Germania, Israel, Polonia, Rusia.
Constantin Drăghici a lansat zeci de melodii de succes, pe muzica şi versurile celor mai mari compozitori români ai momentului. Putem aminti şlagăre precum “Acest cuvânt” (Radu Şerban), “Am strâns toamnă după toamnă” (Aurel Giroveanu), “Cântece” (George Grigoriu), “Culori, culori” (Nicolae Kirculescu), “Dacă nu eşti lângă mine” (Vasile Veselovski), “Dorule” (Temistocle Popa), “Eşti fermecătoare” (Gelu Solomonescu), “Gândeşte-te la mine” (Elly Roman), “Ia te uită ce mai fete” (George Grigoriu), “Într-o zi” (Edmond Deda), “La un cuvânt al tău” (Radu Şerban), “Luna la Mamaia” (Vasile Veselovski), “Mandoline, mandoline” (Marcel Ionescu), “Nici nu ştii”  (Radu Şerban), “Nici o dragoste nu e ca a noastră” (Henri Mălineanu), “Noapte bună, vioară” (Nicolae Kirculescu), “N-am să te uit” (Aurel Giroveanu).
În 1982 se stabileşte în SUA, în urma unui contract la Town Hall din New York. Constantin Drăghici rămâne, până în prezent, singurul artist roman care a cântat pe Broadway.
Artistul a locuit 5 ani la New York şi 5 ani la Los Angeles. Ani de zile, Constantin Drăghici, alături de Olimpia Drăghici, cântă în Los Angeles, New York, San Francisco, etc.
Artistul va mai efectua trei turnee în Israel (în 1977 cu orchestra lui Nancy Brandes, în 1986 şi în 2000, alături de Teatrul “Constantin Tănase”, împreună cu Alexandru Arşinel, Mircea Crişan, Mirabela Dauer, Olimpa Drăghici, Stela Popescu)
În toată această perioadă petrecută în străinătate, Constantin Drăghici a lucrat şi ca arhitect.
În vara anului 1990, după 20 de ani, Constantin Drăghici revine în România. După câteva apariţii la Televiziunea Română, Constantin şi Olimpia Drăghici susţin un recital de succes pe scena Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’90 (22-26 august 1990) – prima ediţie liberă de după căderea regimului comunist.
Din 2001, Constantin şi Olimpia Drăghici s-au restabilit în România. Puţină lume a ştiut acest lucru până în 2007, când s-a lansat, la casa de discuri “Electrecord”, CD-ul “A căzut o frunză…”, ce cuprinde 25 de succese din repertoriul lui Constantin Drăghici.
În 2013, casa de discuri “Eurostar” a lansat un CD şi un DVD cu succesele lui Constantin Drăghici. Aşteptăm cu interes albumul cu noile creaţii ale maestrului Drăghici, încredinţateIoanei Sandu şi orchestrate de Francisc Reiter.
Puteți citi mai multe pe TopRomanesc.ro
 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here