Eugen Rotaru la Psihologul muzical (4.12.2004) – AUDIO

0
815
Eugen Rotaru si Romeo Vanica (cel din urmă prezenta știrile la Radio România)
Eugen Rotaru si Romeo Vanica (cel din urmă prezenta știrile la Radio România)

Articol de Iulia Radu

Ieri dimineață (6 decembrie 2018) am citit pe pagina de Facebook a lui Marian Stere că ne-a părăsit textierul, scriitorul, scenaristul Eugen Rotaru. Vestea m-a întristat profund. I-am fredonat de mică versurile, o fac și acum cu aceeași emoție. N-am reacționat imediat pentru că am căutat și am sperat să găsesc informații despre biografia lui sau cel puțin o fotografie bună, data nașterii și a decesului. Măcar o știre în presă despre dispariția lui. Sau pe Facebook, câteva rânduri de la artiștii cu care a lucrat. Ceva, orice, care să arate minim respect față de un textier ale cărui versuri sunt cântate de trei generații. N-am găsit nimic. Ceea ce este și mai urât, este faptul că m-am dus pe site-ul și pe pagina de Facebook a marii instituții UCMR-ADA, fiind convinsă că acolo voi găsi măcar un portret al acestui autor. NIMIC. Trăim într-o societate bolnavă și mi-e teamă că nu ne mai facem bine! Păcat!

Eugen Rotaru la Radio RomaniaEugen Rotaru a fost invitatul lui Andrei Partoș la Psihologul Muzical pe 4 decembrie 2004. A stat alături de ascultătorii emisiunii trei ore și jumătate. La început avem un interviu telefonic cu Marcel Pavel. Puteți asculta ediția mai jos.

Audio:
 

 

 

 

 
Text preluat de pe cronicaromana.com

Scriitorii de texte muzicale au devenit o specie pe cale de disparitie, dupa ce versurile lor au insotit, timp de cateva decenii, cantecele denumite impropriu “de muzica usoara, carora le-au dat identitate si parfum. Nu cunosc nici un cantec fara text care sa fi devenit slagar. Poate Avant de mourir, dar asta a fost cu mult inainte… Asa cum erau, mai bune sau mai rele, textele participau cu drepturi egale la destinul cantecului, la popularitatea sau uitarea lui. Au existat si in acest domeniu de la rascruce de vanturi admirabili profesionisti ai genului ca Nicusor Constantinescu, Eugen Mirea, Aurel Felea, Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu, George Mihalache, Sasa Georgescu, Mihai Maximilian. Si, alaturi de ei, o aparitie surprinzatoare, un autor care a atras asupra lui atentia tuturor compozitorilor care si-l doreau prieten si colaborator: Eugen Rotaru. Acest textier cu alura de actor american de film, cu studii tehnice si lecturi occidentale, acaparase intr-o vreme toate podiumurile de premianti si festivalurile de muzica usoara; parca imi suna si acum in auz glasul zecilor de prezentatori care isi terminau fraza fiecarui anunt cu formula: …pe versuri de Eugen Rotaru!. Versurile lui Eugen Rotaru erau altfel decat celelalte. Se simtea in fiecare cantec inclinatia spre imaginea poetica, efortul textului de a deveni poezie. La francezi, marii poeti fac efortul de a deveni textieri. La noi, cei mai valorosi textieri incearca portile poeziei. La ei, poetii nu se simt deranjati de un cantec in care nu sunt decat “parolieri”, adica facatori de cuvinte. La noi, termenul de textier pare injurios si periferic. Si de aceea textierii il ocolesc sau cauta inlocuitori. La Rotaru – nu e nevoie. El este un poet al cantecului, un ucenic al lui Jacques Brel ratacit printre meandrele cantecului romanesc. Pe langa versuri, Eugen Rotaru a scris si carti si 36 de musicaluri (dintre care unul cu Horia Moculescu), a colaborat cu, imi vine sa cred, toti compozitorii din Romania si teritoriile limitrofe rostitoare de cuvant romanesc. Eugen Rotaru a condus spre succes un numar important de cantece si cred ca muzica usoara romaneasca ar fi fost mai saraca fara el. Deschizator de drumuri intr-un domeniu in care se parea ca toate drumurile s-au inchis, el a avut curajul si indrazneala care nu sunt la indemana oricui de a ivi pe piata muzicala cinci volume cuprinzand, pe cinci impecabile CD-uri, cele mai frumoase cantece pe versuri de Eugen Rotaru. In peste o suta de titluri, defileaza prin auzul nostru emotionat, compozitori, interpreti, orchestratori si mai ales versuri care ne reamintesc secundele de glorie ale muzicii romanesti. Rotaru este primul poet al cantecului care iese, sub aceasta forma, la rampa. Intr-o lume in care textul de cantece a devenit, uneori, o alcatuire derizorie de ridicol si de vulgaritate, au aparut, dintr-o data, ca din senin, o suta de texte adevarate, parca din alta lume…

sursa: http://cronicaromana.com/2004/11/10/pe-versuri-de-eugen-rotaru/?fbclid=IwAR2DA61F5BMXr1cexHNtkuA8RVYmPjMU4IpFzoDggW9Om3id4hP6TKeaMWk

DE LA PRIETENUL RADU NICOLESCU:

O trista si dureroasa veste am aflat in aceasta seara stirea despre disparitia celui care mi-a fost profesor de chimie si diriginte in liceu. Imi amintesc un moment in care, la o ora de dirigentie a venit cu un pick-up si vinylul cu opera rock ” Hair” , explicandu-ne vers cu vers, piesa cu piesa, continutul albumului. Si asta se intamapla in 1968. Si, ca un adevarat educator, de mentor, pe fisa mea atasata la diploma de Bacalaureat a consemnat :Elevul Nicolescu Radu, poseda excelente aptitudini de critica obiectiva a expresiilor estetice, cu deosebire muzica. ” I-am confirmat in timp premonitiile domniei sale. Drum lin drag profesor.

 

 

Postare preluată de pe pagina de Facebook a lui Marian Stere:

 

O mică parte dintre cântecele scrise pe versuri de Eugen Rotaru:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here