Adrian Enescu la Psihologul muzical (ediţia 649 – 7.03.2015) – AUDIO

0
68

Adrian Enescu la Radio RomaniaAu trecut 9 ani de la vizita precedentă a compozitorului Adrian Enescu în studioul emisiunii. Nepermis de mult. Relativ recent A & A Records a editat trei produse de mare interes: „Invisible Movies”, „Funky Synthesiser 2.0” şi „Bird In Space” (2013) toate purtând semnătura lui Adrian Enescu. Un creator aflat în permanentă căutare, mereu în pas cu actualitatea mondială.
A fost o reală plăcere (şi vă veţi convinge ascultându-l) să auzim repere din vremea adolescenţei, facultăţii, din perioada primelor grupuri în care a cântat pe scenă. Opiniile sale despre noile tendinţe, dar şi despre istoria pop-rock sunt interesante şi adesea categorice. Foarte tinerii noştri ascultători s-au bucurat să afle cât mai multe de la cel care a reprezentat mereu avangarda creaţiei româneşti. Pe Adrian Enescu îl preocupă muzica originală, populară, nealterată, îl preocupă muzica de film în continuare (a povestit cum a ajuns la acest domeniu al creaţiei muzicale), îl preocupă J.S. Bach şi descifrarea lui cu mijloacele anului 2015 ş.a.m.d. Pe lângă piese proprii a propus şi unele semnate de Dan Andrei Aldea, Richard Oschanitzky sau Bill Withers. O întâlnire cu multă substanţă care se cere continuată.
Am avut un interviu exclusiv, acordat de Ray Wilson emisiunii noastre. O înregistrare din 3 martie. Un vocal scoţian, care va cânta la Bucureşti pe 11 mai şi va propune multe piese din repertoriul Genesis, grup din componenţa căruia a făcut parte o vreme.
Top 5 Sentimental a fost al lui Ioan Gyuri Pascu. Primele clasate au fost 1. Ţara arde, 2. Maşina cu jazzolină, 3. Din vina instalatorului.
N-au lipsit din emisiune piese dedicate Zilei Femeii, a mamelor din lumea-ntreagă.
 
Audio: 
Selecţia mesajelor (au fost peste 200!):
Black Eloise: Bun venit invitatului! Am o întrebare: dl Enescu a ştiut dintotdeauna că vrea să fie compozitor? Adică… pentru un solist, un chitarist e simplu: vor să cânte, să iasă în faţă, să fie vedete… dar cum îşi dă cineva seama că vrea să se facă compozitor?
Cristina, metalfan: Bun venit dle Enescu! Aş vrea să vă întreb: faptul că aţi făcut Conservatorul v-a ajutat în mod clar, dar v-a şi încurcat? Cum aţi reuşit să evitaţi „rigidităţile” pe care le au de obicei oamenii de la Conservator?
Lavinia Ban: Daaa, am acasă Invisible Movies. Felicitări pentru nominalizarea de la Gopo! 🙂
Adrian, Sydney, Australia: Bună seara! Aş vrea să-l întreb pe dl Enescu dacă a a ascultat cel mai recent album al lui Mike Oldfield, şi dacă da, ce părere are despre acesta?
Simona, metalfan: Îmi place să-l ascult pe dl Enescu povestind! Niciodată nu m-am gândit la manele aşa cum a făcut-o dl Enescu. Mi-aţi răsturnat sistemul de valori! :)))))
Adrian Mite Toata admiratia pt. d-l Enescu. In a doua parte a anilor ’80, cand incepusem sa inteleg cat de cat muzica, am fost fascinat de „sound-ul” aparte al pieselor domniei sale. Atunci am aflat ce inseamna „sintetizator” si muzica electronica. Respect maestre!
Gabi Ursutz Buna seara! Ma bucur nespus pt ca avem un invitat de asa calibru!! Piesa din filmul Ringul a fost compusa special pt acest film sau fusese o idee independentă de aceasta? L-a cunoscut pe maestrul Anton Suteu?
Ionela, Călăraşi: Cât de important este textul pentru dvs? Şi aş vrea să vă întreb: atunci când compuneţi pentru un solist, o faceţi special pentru vocea lui, sau aveţi mai întâi piesa şi apoi vă gândiţi cui i s-ar potrivi din punct de vedere vocal?
Cristi, Olanda: Bun venit invitatului! Aş vrea să-l întreb pe invitatul dvs: în anii 80 v-au plăcut trupe precum Pet Shop Boys?
Niko, Milano: Îmi place foarte mult muzica invitatului dvs. Recunosc că eu abia acum îl descopăr. Aş vrea să-l întreb ce părere are despre rock-ul progresiv?
Boogie: Cum vi se pare tendinţa, care se manifestă la nivel mondial, de a face coveruri? Este cumva o lipsă de inspiraţie?
Iustin Vatra Dornei: Buna seara. As dori sa stiu daca aţi scris muzica si pentru filme străine?
Olivia: Dintre Oldfield, Jarre şi Kitaro care vă este mai aproape de suflet?
Didina Ciulu: Apropo de ceea ce spuneaţi mai devreme… Înainte ştiam că vine primăvara pentru că auzeam cum se trezeşte la viaţă natura… auzeam păsărelele ciripind… Era deosebit! Astăzi, însă, ştim că vine primăvara când auzim motocicletele „zburând” pe şosele! 🙂
Teodora: Dar generaţia de astăzi de ce nu are un „Beatles”, un „Zeppelin”, un „Zappa”? Adică un artist general recunoscut, un vârf acceptat de toţi? Apropo, vă place Frank Zappa?
Iuliana: Ce părere aveţi despre Robert Fripp şi Brian Eno? Nu credeţi că am pierdut ceva din subtilitatea secolului trecut?
Mirela, Milano: Îmi place foarte mult această ediţie! Felicitări dlui Adrian Enescu!
Rodica: Aş vrea să-l întreb pe dl Enescu: a cunoscut-o pe Sandra? O consideră o solistă valoroasă?
Robby, Reşiţa: Folk-ul e un om care cântă poezii acompaniindu-se la chitară acustică. Ştii că e folkist pentru că artistul respectiv cântă două acorduri. Dacă el cântă mai multe acorduri la chitară atunci e clar că e un rocker care cântă acustic! 🙂
Tania, Ucraina: Mi-a plăcut invitatul dvs! Felicitări pentru această ediţie!
Black Eloise: Ei, da! Uite un scoţian care nu vorbeşte doar despre bani… aşa cum a făcut Ian Anderson. 🙂
Vicky: E foarte simpatic Ray Wilson. L-am căutat pe net şi văd că e şi drăguţ! M-aş cam duce la acest concert!
Teddy, Londra: Tare interviul! Recomand tuturor să meargă la concert! Nu vor regreta! Eu l-am văzut într-un club, aici în Londra.
Anca, Bistriţa: Super interviu! Nu îl ştiu pe Ray Wilson, dar mi-a devenit simpatic!
Maria, Madrid: Mi-a plăcut interviul! Şi vocea băiatului este foarte bună! Vă mulţumesc!
Daniela, Cluj: Mi-a plăcut interviul şi piesa difuzată după! E prima dată când aud de acest artist!
Mihnea, Bucureşti: Mi-era dor de piesele lui Gyuri! Mulţumesc din suflet!
 
sursa: Radio România Actualităţi

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here