Balada lui Ciprian Porumbescu încurcă Eurovisionul

1
132

ciprian porumbescu aArticol de Iulia Radu
Pe site-ul agoramedia.ro am citit că Liviu Sorescu, solistul trupei Lion’s Roar, a depus contestaţie după semifinala Eurovision de la Turda, la sugestia lui Rafael (calificat deja în finala de la București). Piesa contestată este „Deşert de sentimente” (compusă și interpretată de Tiri) care s-a calificat în finala națională, iar moticul este unul simplu: aşa cum inclusiv juriul a remarcat şi Tiri a confirmat, piesa conţine fragmente din Balada lui Ciprian Porumbescu. Liviu Sorescu invocă punctul 2.7 din regulamentul publicat de TVR pe site-ul propriu unde scrie:

2.7. Participanţii la concurs îşi asumă condiţia obligatorie şi eliminatorie ca piesa muzicală (muzică şi/sau text) să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe niciun suport audio sau video şi să nu fi fost difuzată pe niciun canal de radio, televiziune sau Internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, până la data de 1 septembrie 2017. În cazul în care, în orice fază a concursului, vor fi depuse dovezi de către orice terţ cu privire la încălcarea de către o piesă a condiţiei obligatorii şi eliminatorii de mai sus, respectiva piesă va fi descalificată de către organizatori. Analizarea dovezilor (inclusiv acuzaţiilor de plagiat) se va face de către o comisie nominalizată de către SRTv, în calitate de organizator. Decizia finală aparţine exclusiv SRTv. Răspunderea pentru orice acuzaţii de plagiat aparţine exclusiv Autorului.

 
Este drept că în regulamentul concursului NU scrie nimic despre citate din piese celebre, folosite legal. Suspectă mi se pare, însă tăcerea atât a celor din TVR cât și a membrilor juriului. La ce e bun un juriu dacă nu ia atitudine atunci când trebuie?! Este normal să existe o reacție din partea organizatorilor și dacă știrea este reală și dacă este falsă. Poate ne explică TVR-ul cum stau lucrurile.
Atenție! Balada lui Ciprian Poumbescu se aude de două ori în timpul piesei: prima oară 15 secunde, a doua oară 45 de secunde. În total, un minut. (piesa, în întregime, are 2.59 minute). Bun, nu putem spune că este plagiat. Este un citat. Întrebarea este: au voie compozitorii înscriși în concurs să citeze alte opere în creațiile lor? Într-o piesă de 2.59 minute, câte secunde poate avea un citat? Dacă vine unul cu un citat din Queen, sau Zeppelin, sau Tom Jones, sau… Paul Simon, e ok? Respectă regulamentul? Răspunde cineva din TVR?
Găsiți articolul Agora Media aici:
http://agoramedia.ro/index.php/timp-liber/65-muzica/7087-exclusiv-solistul-trupei-lion-s-roar-a-depus-contestatie-dupa-semifinala-eurovision-de-la-turda
L.E: Citat din regulamentul EBU:

The entering song is also not allowed to be a cover version, and is not allowed to sample another artist’s work. All songs must be completely original in terms of songwriting and instrumentation, and may not have been released publicly before 1 September of the year preceding. If released publicly, it may only be released in the entrant country’s market until after the contest.

Nu reiese de nicăieri că această regulă a fost schimbată de EBU de-a lungul timpului. Să nu uităm că, la bază, Eurovision Song Contest este un concurs de creație.
 
 

1 COMENTARIU

  1. Cu sau fara bucata aia care probabil are 6 note identice si a saptea modificata, ca sa nu intre in plagiat, tot e o piesa mediocra, cu o interpretare cel mult corecta, dar cu o dictie precara si un final care zgârie timpanul. Serios, ce să caute piesa asta mai sus de salina turda?? :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here