Interviu tradus de Iulia Radu din revista Billboard (iulie 2011)
Morrissey a stat de vorbă cu reporterii revistei Billboard despre muzică, despre problemele pe care le are cu casa de discuri Universal, despre Lady Gaga, care i-a declarat dragostea… În stilul lui caracteristic, Morrissey a provocat-o pe Madonna să încerce să se apropie de legendara solistă Edith Piaf.
Reporter: Ai cântat în multe festivaluri unde ai întâlnit trupe/artişti tineri. Ţi-a spus careva că ai avut o influenţă asupra carierei lor?
Morrissey: Mulţi îmi spun acest lucru, ceea ce este flatant. Chiar şi Lady Gaga mi-a spus: „Tu mi-ai arătat cum se face„. Habar n-am ce a vrut să spună cu asta.
Reporter: Se ştie că nu ai o casă de producţie, dar ai un album gata să fie înregistrat. Te-a contactat vreun producător până acum?
Morrissey: Nu, niciunul. Cei de la Universal au spus că ar fi interesaţi, dar au trecut deja 8 săptămâni de atunci, deci este clar că nu sunt prea serioşi.
Reporter: Cum s-a întâmplat să rămâi fără o casă de producţie?
Morrissey: Universal şi fostul meu manager, Irving Azoff, au decis să îmi lanseze ultimul album, Years of Refusal, în timpul Brit Awards. A fost o situaţie necâştigătoare pentru cineva ca mine, care este total opus ideii de Brit Awards. Am avut de suferit la capitolul publicitate pentru că nu puteam învinge publicitatea făcută pentru Brit Awards. Din acest motiv relaţia mea cu fostul manager şi cu Universal s-a deteriorat. Orice amănunt contează.
Reporter: Te-ai gândit cum vei proceda cu noul album? Ai în minte vreo casă de producţie? Indie sau companie mai mare?
Morrissey: Eu sunt un artist independent chiar şi atunci când am contract cu o casă mare de producţie. Cuvântul „indie” nu mai înseamnă mare lucru astăzi, este folosit atât de mult încât şi-a pierdut valoarea.
Reporter: Ce părere ai despre scena muzicală actuală? Avem figuri dramatice precum Lady Gaga, care şi-au asigurat suveranitatea în muzica pop, dar crezi că avem ceva nou, diferit faţă de ceea ce s-a petrecut în trecut?
Morrissey: Nu avem nimic nou şi o spun fără amărăciune în glas. Îmi place ideea femeii care deţine controlul total, dar m-am plictisit să văd artişti care nu pot trece rampa fără să fie ajutaţi de 700 de dansatori, care se presupune că ar trebui să asigure partea erotică a spectacolului. Edith Piaf era mică de înălţime, purta întotdeauna o rochie modestă, neagră, şi cânta pe scenă fără efecte de lumini, iar vocea ei şi modul în care interpreta piesele cucereau instantaneu. Mi-ar plăcea să o văd pe McDonna (n.r. – Madonna) încercând acest lucru.
Reporter: Industria muzicală s-a schimbat mult de-a lungul timpului. Care sunt cele mai frustrante aspecte ale showbiz-ului pentru tine?
Morrissey: Paradoxal, deși s-au deschis multe căi, muzica a devenit tot mai rigidă. Nu mai auzi nicăieri piese cu texte sociale. Dacă privim înapoi, am putea crede că în 1971, erau mulți artiști cu idei radicale. Asta pentru că, la vremea respectivă, artistul era implicat social. Astăzi dacă îți permiți să comentezi ceva, oamenii te vor considera un „plângăcios”, te vor privi ca pe unul care are mereu ceva de reclamat.
Reporter: Cum alegi ce piese mai vechi incluzi în repertoriul de concert?
Morrissey: Este un gest atât de personal. Știu că fanii mei au idei foarte bine conturate când vine vorba despre ce piese vor să audă live, iar eu am un repertoriu vast… Dar eu nu vreau să îmi impun restricții. Cânt piese care încă îmi provoacă emoții. Pentru mine este important să simt fluturi în stomac atunci când interpretez o piesă, altfel, ajungi ca Michael Buble – faimos și fără sens.
sursa: billboard.com
Vă reamintim că pe 14 octombrie, Morrissey va susține un concert la Sala Palatului. Mai multe info găsiți aici:
http://andreipartos.ro/morrissey-in-premiera-in-romania/
- Despre trupa FiRMA, anulare de concerte, „cenzură”, Calin Georgescu (Pacientul) - februarie 28, 2025
- LANSARE PSIHOLOGICĂ (25.02) - februarie 25, 2025
- Sanremo, un festival socialist? - februarie 18, 2025