După tragedia de la Săpoca, mulți oameni din sistemul medical, inclusiv ministrul Sănătății, au vrut să transmită mesajul că aveam de-a face cu un caz izolat, cu „un șir de erori umane”, și atât. Nu este vorba despre o problemă generalizată, spitalele de psihiatrie sunt ok. Pentru a vedea care este realitatea, am stat de vorbă cu un tânăr medic psihiatru dintr-un spital românesc, care mi-a explicat, din interior, care sunt adevăratele probleme ale sistemului.
În urmă cu o săptămână, sistemul medical public de psihiatrie din România și-a arătat, din nou, fața hidoasă. Un pacient internat la Săpoca a omorât șase oameni și a rănit alți șase. O adevărată tragedie care a trecut cum trec toate tragediile din România: ministrul Sănătății a promis controale în toate spitalele de psihiatrie, după ce, în prealabil, a explicat că la Săpoca a fost vorba de „un lung șir de erori umane”.
(…)
Situația în cifre stă în felul următor: Unul din patru români suferă de o formă de tulburare psihică și de comportament (TPC). Printre cele mai întâlnite sunt depresia, tulburarea bipolară și tulburările legate de abuzul de substanțe. Însă destui suferă și de boli mai grave. De exemplu, 80 mii de români sunt diagnosticați cu schizofrenie. Este probabil cea mai stigmatizată boală la noi, deși poate fi ținută sub control cu medicația potrivită.
Din păcate atitudinea societății vizavi de persoanele ce suferă de TPC e una care lasă de dorit. Conform unui studiu al Centrului pentru Inovație în Medicină, 45% din români afirmă că nu acceptă să lucreze alături de un pacient diagnosticat cu TPC, în timp ce 69% spun că nu ar locui alături de o astfel de persoană.
(…)
Am stat de vorbă cu un medic psihiatru din Cluj-Napoca, unul din marile centre universitare pe medicină. Face parte din noua gardă de medici tineri, intrați de câțiva ani în sistem. A fost de acord să vorbească cu mine și să-mi răspundă la întrebări doar sub protecția anonimatului, că altfel „nu mă mai angajează nimeni la stat”.
Cum s-a schimbat sistemul de îngrijire psihiatrică în ultimii 30 de ani?
În ceea ce privește stigmatizarea pacienților și abuzurile față de persoanele cu tulburări psihiatrice nu s-au schimbat foarte multe. Probabil psihiatria nu mai e instrumentată politic pentru discreditarea dizidenților ca înainte de ‘89 sau cel puțin eu nu am întâlnit cazuri. Mi se pare greu de imaginat astăzi, totuși. Însă a rămas încă vie amenințarea „te închid la nebuni” care, pentru mulți, în special cei mai în vârstă, e mai înfricoșătoare decât închisoarea.
Cum e să intri într-un spital de psihiatrie românesc ca tânăr medic? Care e cel mai mare șoc?
Cel mai bun cuvânt cred că ar fi „haotic”. Pentru mine, cel mai mare șoc a fost muntele de birocrație pe care a trebuit să-l parcurg pentru angajare. Medicul a ajuns, într-adevăr, un furnizor de servicii și relația medic-pacient s-a degradat din această cauză. Mai mult de jumătate din timpul unui consult îl aloc aspectelor birocratice, semnării de formulare și acorduri, iar apoi copierii în registre a ceea ce deja am documentat în sistemul electronic.
Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul și în general medicii psihiatri?
Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a sistemului de sănătate, valabil pentru toate specialitățile, e că pacientul parcă n-ar face parte din el. Prin asta mă refer la faptul că nu se pune deloc accent pe calitatea vieții sale. În psihiatrie însă acest lucru este cu atât mai grav.
Pe lângă aceasta sunt problemele arhicunoscute de ani de zile, constând în nenumăratele lipsuri: medicație, condiții de spitalizare, personal, șamd. Problemele încep de la alocarea fondurilor de către manageri și psihiatria pare a fi mai mereu pe ultimul loc.
Puteți citi articolul în întregime aici:
- Cristian Geambașu: Nu ești manelist, ești rasist! - iulie 3, 2025
- Audiența Realitatea Plus, în picaj. Topul televiziunilor de știri în ultima lună - iulie 3, 2025
- Strazi Deschise – Bucuresti: Weekend pietonal pe Calea Victoriei, cu spectacole stradale si traseu extins pe strazile Piata Amzei si Christian Tell - iulie 3, 2025