De ce au dispărut izoletele din peisajul COVID-19? Raed Arafat: Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem

Articol preluat de pe site-ul Europa Liberă

0
1038

În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariția izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului. Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului,„îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

(…)

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

(…)

Manager Ambulanța București: „Nu am avut vreodată izoletă”

Europa Liberă a stat de vorbă și cu Alis Grasu, manager Ambulanța București-Ilfov, pentru a afla care este procedura în cazul transportării unui pacient cu COVID-19.

„Echipajul Ambulanței, fie că este vorba de mașină de transport, fie că este vorba de mașină de urgență, merge echipat corespunzător, cu întreg echipamentul de protecție în cazul unui pacient suspect sau confirmat: combinezon, protecție pentru încălțăminte, mască cu protecție de nivel înalt FFP2 sau FFP3, vizieră sau ochelari de protecție. După ce pacientul este consultat, preluat și transportat la spital, ambulanța se întoarce la sediu unde este dezinfectată cu ajutorul dezinfectanților de suprafețe și ulterior suferă un proces de nebulizare, de dezinfecție printr-o ceață uscată. Procesul de dezinfecție prin nebulizare durează în jur de jumătate de oră, apoi ambulanța dezinfectată se reîntoarce în circuit. Echipajele sunt și ele dezinfectate, se schimbă echipamentul atunci când este nevoie”, a explicat procesul Alis Grasu.

Puteți citi articolul în întregime aici:

https://romania.europalibera.org/a/dispari%C8%9Bia-discreta-a-izoletei-din-peisajul-covid-19-raed-arafat-izoleta-nu-mai-este-obligatorie-pentru-ca-nu-avem-/30753667.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here