Articol de Iulia Radu
De ce vă mirați că a câștigat PSD?!? Din 1990 până în prezent, PSD-ul a câștigat MEREU la alegerile parlamentare. Ah, că nu a fost mereu diferența atât de mare, e adevărat. Dar au fost întotdeauna la putere (direct sau indirect). De ce nu putem să privim adevărul în față și să-l acceptăm ca atare?! Românul, în sinea lui, și-a acceptat de mult condiția de „gloabă”. Dacă era revoltat pe bune, atunci nu-l accepta nici mort pe Iliescu în 1990, 1992, etc… Vota schimbarea atunci, după Revoluție. Dacă era nemulțumit pe bune, nu accepta cu seninătate să nu fie primit Regele în România când a venit prima oară în țară. Dacă românul ar fi avut conștiință, nu uita atât de ușor imaginile cu cadavrele înșirate pe caldarâm difuzate de Televiziunea Română Liberă în timpul Revoluției. Sau Mineriadele care au urmat. Așa cum nu-l uita nici pe micuțul Ionuț Anghel, mâncat de câinii vagabonzi dintr-o capitală europeană. Sau tragedia din Munții Apuseni și bâlbâielile autorităților. Sau tragedia de pe Lacul Siutghiol. Sau tragediile zilnice din spitalele românești. Sau episodul Colectiv. Toate par acum scenarii din filmele de la Hollywood.
Mă uit pe Facebook și mă crucesc. Parcă trăim în lumi paralele. „Treziți-vă”, „hai la vot”, „tinerii nu au ieșit la vot”, „ați stat în casă, n-aveți dreptul să vă plângeți „i-ați lăsat pe bătrâni să aleagă pentru voi”. Hai să ne înțelegem. Te poți „trezi” din beție, din somn, dar din prostie și indolență, NU. Trăim într-o țară în care și dacă ies la vot doar 1.000 de oameni, Parlamentul este ales. Nu există un prag de participare, așa cum se întâmplă la Referendum, de exemplu. Deci… cetățeanul NU poate sancționa clasa politică în niciun fel. Indiferent câți oameni votează, ăia tot ajung în Parlament și conduc țara.
Later edit
De ce îi blamăm pe bătrânii care ies la vot?! De ce?! Doar pentru că ei au conștiință civică?! Doar pentru că ei își exercită un drept constituțional?! De ce îi certăm pe tinerii care NU au votat?! Voi (generația părinților mei) v-ați „rupt” de trecut. Voi v-ați „rupt” deopotrivă și de ceea ce a fost rău dar și de valorile trecutului. Voi nu ați fost în stare să alegeți, în interiorul vostru, bobul de neghină. Voi vă certați părinții că s-au dus de dimineață la vot și tot voi urlați că tinerii (copiii voștri) nu mișcă un deget pentru țara asta. Păi, explicația e una simplă: asta-i doza de conștiință civică pe care ați reușit voi să o trasmiteți generației mele. Mie, părinții mi-au spus că o să fie bine după Revoluție (aveam 6 ani). Am avut încredere în cuvântul generației lor! Am crezut că vor acționa, că se vor schimba lucrurile, că vor fi fapte. Aiurea! I-ați pus mereu la putere tot pe ăia. I-ați acceptat ca oameni de bază ai societății pe unii ca Miron Cozma (pe care l-am văzut aproape zilnic la TV după ce a ieșit din închisoare), pe Dan Voiculescu, pe Victor Ponta (de acum înainte putem plagia liniștiți) și pe restul pușcăriabililor din trecut și prezent. Voi ați acceptat fără să protestați că vom afla ce s-a întâmplat la Revoluţie după 50 de ani. Voi, nu noi. Noi am crescut cu zâmbetul lor larg pe ecranul televizorului. Voi ați votat la Referendum un număr mai mic de parlamentari, apoi tot voi ați uitat! De parcă voi ați fi unii și „voința poporului” cu totul alta! Dacă majoritatea românilor (pentru că într-o democrație majoritatea câștigă!) își dorea cu adevărat să scape de comuniști în 1990, punctul 8 de la Timișoara ar fi fost adoptat, nu uitat! Voi ați acceptat tabloidizarea societății din 1990 încoace. Nu ați protestat când Cultura a devenit o Cenăsăreasa, nici când sistemul educațional a fost „măcelărit”. Și acum… urlați la noi (cei de 18 – 35 de ani) că nu am participat la vot. Pe bune?! Voi chiar vorbiți serios?! Păi, cum să vă explic?!… Asta-i generația crescută de „majoritatea” din 1990.
Adevărul este că de 26 de ani, populația este „spălată” pe creier cu ajutorul mass-media, iar politicienii au profitat din plin. Nu putem să cerem mai nimic de la o societate lipsită de valori, de repere morale solide, lipsită de voință, o în care nu există o societate civilă pe bune. În România nu există conceptul de „comunitate”, oamenii nu lucrează împreună, trăim în țara lui „fiecare pentru el”. E șocant să văd că din patru în patru ani, unii se așteaptă să fim uniți și responsabili. Dar în restul timpului, de ce nu mai suntem la fel atenți cu astfel de lucruri?! Vorbim doar de răspundere civică atunci când trebuie să ieșim la vot. De ce nu vorbim și când ducem gunoiul și nu reciclăm?! De ce nu vorbim și când vedem că aerul din marile orașe devine irespirabil din cauza poluării?! De ce nu ne amintim să fim responsabili față de mediul înconjurător și față de animale?! De ce nu reacționăm când needucații aruncă hârtii, mucuri de țigară, coji de semințe etc, etc pe jos?! De ce, în 26 de ani, nu s-a revoltat nimeni când învățământul și sănătatea au fost „măcelărite”?! De ce au ajuns elevii să pice pe capete la BAC?! În 26 de ani, nu a fost nimeni revoltat pentru modul în care a fost „tratat” „viitorul” țării?! Și acum așteptăm să ne „salveze” din „ghearele” PSD-ului niște tineri șomeri, dezorientați, îndoctrinați, a căror viață „gravitează” în jurul nopților pierdute prin cluburi, Facebook și toate vulgaritățile servite pe post de divertisment la TV?! Viața are un simț al umorului cel puțin straniu. Aproape de fiecare dată când scriem cronici TV pe site și sancționăm „derapajele” văzute, se găsește câte un om ales să ne spună fie că el nu are televizor, fie să folosim telecomanda, fie că el se uită doar pe Discovery sau National Geographic. Hai pe bune?! Fix atitudinea asta ne-a adus aici! Pasivitatea și faptul că nu știm și nu vrem să mișcăm niciun deget pentru binele nostru. Spunea cineva într-un comentariu pe Facebook că „istoria este la liber” pe Internet, dar tinerii nu vor să citească. Cu alte cuvinte, generația mea ar fi trebuit să se crească singură, e clar că n-avem nevoie de îndrumare, n-avem nevoie de părinți sau de profesori. Păi, în condițiile acestea era mai bine dacă ne creșteau lupii, nu? Internetul e plin de prostii. Tinerii trebuie să fie ajutați să înțeleagă și să poată să facă diferența dintre alb și negru. Într-o societate „sănătoasă” există repere morale, există reguli. Noi plătim un preț scump pentru că nu am știut să respectăm trecutul, valorile. Am devenit o masă de oameni ușor de manipulat.
Sincer, eu nu vreau să (mai) legitimez prin vot o astfel de cloacă politică. Nu vreau să susțin acest proces infect prin votul meu. Nu vreau să votez liste de nume fără să știu care-i programul concret de guvernare. Nu vreau!
Nu ne puteți spune nouă că n-avem dreptul să ne plângem. Ba îl avem! Uşurinţa cu care ați acceptat toate relele, pasivitatea voastră a transformat societatea românească într-un monstru blând, prost şi uşor de manipulat. Poate cei care vor afla adevărul despre Revoluţie (peste cei 50 de ani stabiliți) vor vota altfel. Până atunci… ducem Crucea din generaţie în generaţie. Nu e drept să ne cereți nouă să alegem acum din ciurucurile unei societăți defecte.
Circulă pe Facebook acest reportaj despre Mineriade. Spune multe despre ce și cât știu tinerii despre ce s-a întâmplat atunci. „Realitatea din teren” este tristă. Adevărul este că tinerii (marea lor majoritate) habar n-au ce s-a întâmplat în 1989 – 1990. Mai este ceva de adăugat?! Simțiți că v-ați făcut datoria față de generațiile care vin?!
Eu le mulțumesc părinților mei pentru că ei au făcut parte din minoritatea care în 1990, 1992 nu au votat comuniștii și au avut grijă să-mi explice unele lucruri. Ca ei au fost și alții, din păcate prea puțini.
Să fie clar: resemnarea nu este o soluție. Dar nici negarea trecutului nu este. La nivel declarativ, toate lumea vrea schimbarea. Stau și mă întreb când vom trece și la fapte?!
- NOSTALGII BUNE ȘI RELE, FINAL DE AN ZBUCIUMAT - ianuarie 2, 2025
- Despre audiențele TV din noaptea de Revelion - ianuarie 2, 2025
- M-A IMPRESIONAT! 28.12.2024 - decembrie 28, 2024
Ar fi fost foarte util dacă în text ai fi precizat că din cauza lui Kovesi de astazi incolo se poate plagia. Da, Ponta a fost dovedit plagiator, i s-a anulat doctoratul. Deci, exemplul ar fi fost sa nu mai faca nimeni ca el ca ramane fara doctorat. Abia acum, dupa iertarea unuia care a plagiat doar 4%, o sa zica multi ca pot plagia si ei acolo de cateva procente. Pentru ca exista un precedent foarte periculos. Asta daca vrem sa vedem intr-adevar realitatea si sa nu declaram ca unii pot plagia, ca unii pot fi mai putini penali decat altii etc…
Asta-i grav: ca si-n stanga, si-n dreapta, toti sunt parca facuti de aceeasi mama. Iar astia mai noi nu au dovedit in cateva luni ca le calca pe urme cu copy-paste…
Vorbeam despre PSD si faptul ca a castigat mereu alegerile parlamentare. Vorbeam despre cei care ne conduc tara. Ponta este plagiator dovedit. Kovesi nu este in Parlament si nu a candidat. Evident ca plagiatul nu poate fi acceptat sub nicio forma, in niciun domeniu. Nu exista mai mult sau mai putin plagiator, sau mai mult sau mai putin penal. Dar nu despre asta vorbeam…
(Iulia)
Daca inteleg eu bine, ca poate mintea mea obosita nu prinde toate nuantele, ceea ce au hotarat tinerii e sa actioneze, sa nu faca ce au facut parintii lor! Actiunea lor a fost sa nu participe la vot, un fel de greva civica si asta ii va rusina pe politicieni verosi sau le va da nu’s’ce semnal, nu mai stiu caror politicieni. Super, bravo copii, asta da actiune! Le-ati aratat lor!
Sa fim seriosi, este tot Balada Miorita. La apus de soare…
Nu ca as fi de acord cu majoritatea votanta, care nu iese neam din catrenele lui Tanase:
Ce-o sa fie, ce-o sa fie… https://www.youtube.com/watch?v=fTm_4GHyMN8
Dar mai stii? Vorbim de un popor care a rezistat pana acum. Cine sunt eu sa-i judec, pe tineri sau pe cei mai putin tineri?
Dimpotriva. Spuneam ca nimeni nu are dreptul sa ii judece nici pe cei care au votat, nici pe cei care n-au votat. Din 1990, PSD-ul castiga alegerile parlamentare. Poate ar fi cazul sa nu ne mai miram ca se intampla asta. Avem conducerea pe care o meritam. Si politicieni pe care nu ii putem sanctiona deloc. Si popor care nu se implica. Pasivitatea ne „omoara”.
(Iulia)
Si totusi nu e chiar asa. Daca facem o comparatie cu alegerile din 91 incoace este pentru prima data cand tinerii chiar aveau cu cine sa voteze. Sa fie clar, USR sunt o adunatura neo-marxista dar nu niste vechituri cleptocrate ca toti ceilalti. Optiunea asta nu exista in 2012, 2008, 2004, 2000, 1996, etc.
Pe de alta parte „tinerii” sunt foarte suparati ca nu exista locuri de munca, ca nu au sanse in tara, etc. De ce ar trebui sa votez eu la 50 de ani pentru nevoile unui tanar care nu stie ce vrea?
PS aveti dreptate, mi-am certat mama pentru votul ei dar in acelasi timp mi-am intrebat fiica de 16 ani cu cine ar vota! Educatia poltiica se incepe de mici.
PS2 Daca nu va place tara pe care v-o lasam mostenire, buna sau proasta cum e, aveti oricand posibilitatea emigrarii. Unii dintre noi am incercat deja varianta asta.
Pai, foarte multi au emigrat deja. Tot ce spun eu este ca daca in 1990 majoritatea romanilor isi dorea cu adevarat sa scape de comunisti, atunci Iliescu nu punea mana pe putere si nu primea alte doua mandate in veci! Punctul 8 de la Timisoara ar fi fost adoptat. Din pacate, majoritatea oamenilor nu isi dorea asta. Generatia mea a crescut cu zambetul larg al lui Iliescu la televizor. Generatia mea este crescuta de „majoritatea” de atunci, din 1990. Intr-un fel, culegem astazi ce am semanat atunci. De ce avem asteptari atat de mari de la o generatie care a fost crescuta de majoritatea covarsitoare care a decis in anii 90?! E nedrept!
(Iulia)
In lucrarile stiintifice este permisa citarea. In aceasta vara am sustinut o disertatie pe care am putut-o obtine doar pentru ca a fost sub limita de 15% la verificarea antiplagiat (5% cred ca mi-a iesit). Ar fi o tampenie sa se solicite 0% material extern. Sa zicem ca exista un studiu si vrei sa faci referire la un tavel. Cel mai elegant este sa incluzi tabelul cu citarea sursei. Nici sa-l rescrii transformat (asta abia se nuneste smecherie), nici sa tot trimiti cititorul tot timpul sa caute prin alte carti cand doresti sa aduci o referinta.
Adi… nu despre plagiat este vorba in acest articol…
1) cei care n-au votat, au renuntat la dreptul de a se plange pana la urmatoarele alegeri.
2) alegerile parlamentare SUNT MAI IMPORTANTE decat cele prezidentiale.
Iulia, nici tu nu te deosebesti de noi ceilalti. Stam pe margine si ne dam cu parerea. Un lucru e sigur. Avem ce construim/mostenim! Cand o sa incetam sa mai comentam greaua mostenire, capra vecinului… pensionarii, parintii care nu ne-au dat, care n-au facut… vom avea o „tara ca afara”. Problema stii care e?! Ca nu ne-o ofera nimeni la Promotie de-a gata.