Articol de Iulia Radu
Astăzi a fost protest în București. Au ieșit oamenii în stradă pentru a protesta împotriva ordonanței privind grațierea. Frumos! Mă bucur de fiecare dată când văd că oamenii se revoltă, când văd că societatea nu acceptă impostura, corupția, hoția. Așa e normal să fie! Apoi mă trezesc brusc la realitate. Trăiesc tot în țara în care sistemul medical e la pământ (nici astăzi nu mergeau cardurile de sănătate), sistemul educațional e pe butuci, iarna circuli greu (mai ales dacă ești pieton), iar populația pune ștampila pe toți penalii la alegeri. E clar! Calea paradoxurilor e calea adevărului. Dacă vrem să testăm realitatea, trebuie s-o vedem mergând pe sârmă. Doar atunci adevărul începe să facă acrobații, iar noi putem să cântărim lucrurile cum trebuie.
Mă uit la mulțimea care mărșăluiește prin centrul Bucureștiului, și deși susțin valorile, principiile pentru care au ieșit oamenii în stradă, mă „macină” o întrebare: de ce protestează oamenii după lăsarea întunericului?! Nu-i de ieri-de-azi. Observ acest lucru de câțiva ani. De ce simt oamenii nevoia să se pună la adăpostul întunericului?! Avem motive reale să fim revoltați, să fim nemulțumiți de clasa politică și de deciziile luate la nivel înalt. E dreptul nostru (și chiar obligația noastră față de generațiile care vin) să ne asigurăm că trăim într-o țară care respectă valorile democratice. Și atunci… de ce ne e rușine s-o facem ziua în amiaza mare?! Mă uit și eu către Franța, țară care știe foarte bine ce-i un protest, și văd demonstrații serioase făcute ZIUA. Acolo nu se jenează nimeni să blocheze activitatea traficul, instituțiile dacă se simt înșelați. Nu și în România! La noi, oamenii se strâng la protest pe la ora 19.00, ca să aibă timp „protestatarul” să termine programul la serviciu, să ajungă acasă, să înfulece ceva, să își pună hainele groase de protest și să ajungă în Piața Universității. Pe la ora 21.00 e posibil să li se alăture și câțiva corporatiști (se știe că ăștia-s „legați” de birou până târziu). Cui folosesc astfel de proteste nocturne?! Aș vrea și eu să înțeleg: legea aceea cu ordinea și liniștea publică mai există, sau se aplică din când în când?!
Eu știu că atunci când mă nemulțumește ceva, urlu toată ziua! Aș fi participat cu tot sufletul la acest protest dacă era organizat la ora la care a avut loc ședința de guvern. Atunci trebuia să fim în stradă! Să vadă „aleșii” că societatea civilă există, nu doarme pe ea! Dacă românii erau cu adevărat revoltați și voiau să spună „NU amnistiei/grațierii” fie erau în stradă ziua, fie făceau măcar o grevă japoneză. În rest… protestul de noapte e doar un mod de a-ți completa albumul foto pe Facebook.
P.S. Românii au motive reale de protest și nemulțumire încât ar trebui să stăm în stradă o lună întreagă pentru a le exprima pe toate. Așa că stau și mă întreb: unde sunt sindicatele?! Acelea care într-o democrație adevărată au un cuvânt important de spus. Sectorul privat nu are niciun motiv de nemulțumire, e totul roz pentru privați?!
Am crezut sincer că societatea s-a trezit după episodul Colectiv. Aiurea! A uitat la fel de repede cum a uitat și de Ionuț Anghel și de accidentul din Apuseni și de Mineriade și de Revoluție și de… tot. Va mai trece mult timp până când ne vom trezi la realitate…
- NOSTALGII BUNE ȘI RELE, FINAL DE AN ZBUCIUMAT - ianuarie 2, 2025
- Despre audiențele TV din noaptea de Revelion - ianuarie 2, 2025
- M-A IMPRESIONAT! 28.12.2024 - decembrie 28, 2024