Despre Dan Bittman și Vladimir Găitan, cu mult dor de Florian Pittiș și Vali Sterian

2
2172

Fără a avea intenția să le contest dreptul la opinie, punctez mai jos câteva aspecte.

1.Ați observat că în emisiunea România9 de la TVR, Dan Bittman avea doar certitudini?! Exact ca un adevărat politician, Bittman a vorbit mult, fără să spună nimic concret. A insinuat foarte mult(e) și a făcut-o pe un ton atât de sigur încât n-ai cum să nu începi să-ți pui întrebări. Am aflat bunăoară, cum pune Securitatea (credeam că am scăpat de ăștia sau, măcar și-au schimbat numele) câte 3 procente acolo unde trebuie la alegeri. Bittman a spus-o lejer, cu zâmbetul pe buze de parcă ar fi spus că soarele strălucește pe cer ziua. Cum adică, nu noi decidem prin vot cine ne conduce țara?! Păi, asta e cât se poate de grav. Dar Dan Bittman are prieteni sus-puși care i-au zis exact cum stau lucrurile. El știe, de exemplu, că securiștii pun primele mesaje pe Facebook atunci când vor să atace pe cineva, apoi vin oamenii de rând întărâtați de Secu.

Ceea ce m-a frapat ieri când am văzut înregistrarea emisiunii, a fost să văd un artist (pe care până acum nu l-am perceput ca pe vreun protestatar, sau ca pe o personalitate cu atitudine socială) care n-are nicio urmă de îndoială. Bittman știa tot, dar prefera să insinueze. Păi, dragă „Dănutz S.R.L.”, dacă tot ai pe cine să întrebi, luminează-ne și pe noi. După cum spunea, ieri un prieten al vlogului:

Boogie Jay Spuneați de fondul Libertatea. A cântat și Holograf la concertele unde s-au strâns bani? Nu poate să își întrebe prietenii sus-pusi să aflăm și noi unde s-au dus banii aceia?

2.Modul în care a ajuns Dan Bittman consilier e ca un banc. A dat un autograf, prietenul lui a pus ștampila peste semnătură și, ce să vezi, a devenit consilier. A ținut să precizeze că și-a donat salariul cât timp a fost în funcție. Dane, știm cu toții că ești generos, chiar nu e cazul să ne-o amintești de câte ori ai șansa. Oricum, am reținut că e foarte simplu să ajungi consilier în ziua de azi. Oricine poate!

3.M-a amuzat victimizarea în avans. Și gazda emisiunii și invitatul au anticipat valul de critici care se va năpusti asupra lor după emisiune. Of, săracul Dan! Interzis în comunism, hăituit în capitalism. Eterna victimă! Dar cine l-a pus să vorbească despre așa ceva?! Ce, era sarcină de serviciu? Chiar nu înțeleg.

M-a umflat râsul când l-am auzit amintind piesa „Și băieții plâng„. Un pic a lipsit să nu spună că e un cântec de protest. Va trebui să iau la rând tot catalogul Holograf și să mă gândesc la înțelesurile ascunse. „Să nu-mi iei niciodată dragostea” despre ce ar putea să fie? Despre un… spion care e dispus să suporte tortura doar pentru a ajunge la ADEVĂR?!

Sau „Ți-am dat un inel„… ce o fi de fapt inelul?! Că… nu e orice fel de inel…. e mare cât inima lui. O fi inelul care trebuie aruncat în Muntele Mordor?!

Și îngerii au demonii lor„, o fi un protest față de dictatura lui Dumnezeu care nu acceptă și slabiciunile îngerilor?

Dor de muzicieni cu atitudine

Uitându-mă la Dan Bittman, mi s-a făcut un dor imens de Florian Pittiș și Vali Sterian. Poate și de Dorin Liviu Zaharia și de Nicu Vladimir, chiar dacă nu i-am prins, dar atât cât am citit și i-am auzit pe alții povestind despre ei, m-a făcut să înțeleg că erau cu adevărat spirite libere.  Mi-am amintit de declarațiile lui Pittiș din 1992 (din revista Pop, Rock & Show): „Rock-ul este sănătate pentru cetate”,„Rock-ul îţi cere sinceritate, îţi cere adevăr, adevărul tău”. Cred că generația mea simte lipsa unor repere, a unor artiști care te determină să îți pui întrebări, să pui la îndoială totul în jurul tău. Din păcate, avem parte de artiști care au impresia că dețin adevărul absolut. Asta m-a dezamăgit cel mai mult și la Bittman și la Vladimir Găitan. Cred că singurul lucru pe care l-a pus Dan Bittman sub semnul întrebării la TVR, a fost prezența la proteste a colegilor, „prietenilor” lui (așa i-a numit).

Să ne înțelegem. Nu țin neapărat să fiu mereu pe aceeași lungime de undă cu X artist. Nu mă interesează dacă are gândire de stânga sau de dreapta, atâta vreme cât respectă și opinia interlocutorului și poate să susțină o dezbatere fără să ajungă la un atac la persoană. Cei pe care i-am amintit și care din nefericire nu mai sunt printre noi, asta îmi inspirau. N-am stat niciodată să mă gândesc din ce tabără sunt ei pentru că mesajul transmis este mult mai important pentru mine: gândește cu mintea ta, pune întrebări, informeaza-te, exprima-te.

Prefer oricând un artist precum Oana Pellea, Marius Manole, Tudor Chirilă, Marius Florea Vizante, Dan Teodorescu, Dorina Chiriac, Tudor Gheorghe, Gheorghe Zamfir, Nicu Covaci, Cosmin Vaman, Trooper etc, care mă determină să-mi pun întrebări și să mă exprim atunci când sesizez că ceva nu-i în regulă, decât un artist care, știe el mai bine ce ar trebui să fac/să gândesc/să spun eu, care știe exact cum stau lucrurile dar e dispus să le accepte chiar și așa strâmbe cum sunt astăzi.

Vă las în final, câteva dintre mesajele primite pe vlog ieri

Simona MarinEu nu am nicio problemă dacă unii artiști susțin guvernarea. E problema lor. Ceea ce mă uluieste este faptul că au ales să iasă în față pentru un guvern de analfabeți. Dacă l-ar fi susținut pe Adrian Năstase, măcar ar fi fost oameni mai inteligenți. Dar să îți pui obrazul, tu om cu oarece cultură, pentru Daea și Dăncilă & Co….

Tiberiu PopescuDar de ce au unii impresia că trebuie să fim convinși că X vrea binele țării? În primul rând X are dreptul să se exprime! Trebuie să fim uniți! Acum!

Patricia Montero De ce Pleșu și Liiceanu au făcut tocmai acum un pas înapoi? Acum era nevoie și mai mare de vocea lor!

Tiberiu Popescu Înțeleg ce spuneți despre Bittman, gândește diferit față de colegii lui, dar atunci nu e fair față de trupă. Publicul identifică grupul cu solistul. În Pink Floyd erau toți de acord…

Anca Didi SorescuMă intrigă faptul că nici Bittman nici Gaitan nu sunt preocupați de soarta culturii din Romania. Cad sălile de teatru peste actori în țară. Nu mai sunt săli de cultură în țară… cultura a fost mereu cenusareasa….

Niko AnghelDle eu, de exemplu, știu că Tudor Gheorghe e de stânga, dar nu mă deranjează. Chiar sunt de acord cu ceea ce spune el pe scenă. Pe el nu l-am văzut atacînd colegi de breaslă… mă îngrijorează că ies la rampă artiști agresori.

Lavinia-Mihaela Ban Cât de urât s-a purtat de Ziua Mondială a Teatrului, urât…

Mary ChumbleySunt foarte multi actori si artisti cu o constiinta civica si morala exceptionala, si cu o gandire analitica de imensa valoare, dar sunt si unii, gen Gaitan & Co., care cred ca daca pot „recita” frumos gandurile profunde ale ALTORA, atunci chiar au ceva de spus si vulgul trebuie sa se supuna oricar ineptii pe care le debiteaza cu verva si lipsiti de orice simt al realitatii si ridicolului!!!

Simona MarinAți sesizat că Gaitan l-a atacat pe Amza, provocatorul lui Chirilă s-a luat de tatăl lui, postacii s-au luat de Cristian Țopescu cu intenția de a o răni pe Cristina? Să fie o întâmplare?!

Teddy Chris ThudyAndrei… Bittman nici măcar nu-și cunoaște publicul! S-a lăudat cu cât de inteligenți sunt ei, de ce are impresia că publicul e mai prejos?

Patricia Montero Nici Gaitan și nici Bittman nu sunt credibili pentru că până acum nu au zis nimic. Au tăcut și s-au pus bine cu toți. Holograf a fost mereu ok, s-au reinventat mereu. Lor le-a mers bine mereu. Spre deosebire de ei, artiștii internaționali au fost mereu susținătorii unui crez. Ei măcar sunt credibili, fie că ești sau nu de acord cu ei.

Lavinia-Mihaela BanPe mine m-a uimit când a povestit cum a ajuns consilier…

Anca Didi SorescuEu nu știu de când a devenit Bittman vocal despre politică…. își pregătește candidatura?

Sorin Constantinescu Cum poate Bittman să susțină că filozofii și artiștii nu ar trebui să se implice în politică?! De când lumea, filozofia a fost indisolubil legată de politică, iar artiștii, la rândul lor, s-au implicat în treburile cetății. Un mare amator de concerte pe bani publici de la primării… după care este dispus să facă și propagandă… îmbătrânește urât „Dănuț SRL”!

Teddy Chris Thudy Sunt uluit! Cum adică oamenii de cultură nu ar trebui să se implice în politică????? Văd că apar din ce in ce mai multe vuvuzele din rândul artiștilor care sugerează că oamenii de cultură ar trebui să își vadă de ale lor. Sunt uluit! Este revoltător! N-am nicio problemă dacă Bittman are gândire de stânga, mă deranjează, însă, faptul că le bate obrazul celor care au opinii și ies la proteste. Mai și spune că e prieten cu ei. Păi, atunci din respect ar fi trebuit să se abțină. Rușine!

Tiberiu Popescu Cred că Bittman este singurul din țara noastră care are doar certitudini. Văd că el știe tot. Te și sperii! Are prieteni bine puși. Ar fi frumos să ne spună și nouă, prostimii, cum stă treaba de fapt. Pe lângă neobrazarea de a-și critica prietenii care ies în stradă și critică guvernarea, văd că sugerează că Securitatea dă procente electorale cui dorește. Cu alte cuvinte, spune că noi nu decidem nimic prin vot. Ce vrea? Să ne taie pofta de a ieși la vot? Securitatea e în tot și în toate, inclusiv pe Facebook. Pentru un rocker acceptă cu prea mare seninătate faptul că suntem dirijați din umbră de o forță ocultă….

Adrian Bitis Buna seara domnule Andrei! In SUA actorii , cântăreții ,au păreri politice in fiecare zi! Nici un coleg de-al lor nu își permite sa-i critice pentru opiniile lor politice!

Cotizo Bura PSD-ul aplica mot-a-mot tehnica stalinista : cu cat o minciuna e mai mare si repetata mai mult cu atat devine mai credibila si cine-stie odata chiar adevar.

Și înregistrarea vlogului:

2 COMENTARII

  1. Iulia, tu trebuie să înțelegi odată și-odată că Holograf a fost un fel de trupă (foarte bună, muzical vorbind), de protocol aș spune, a UASCR-ului. Când Bittman spune că a fost interzis în comunism, minte. Nici el, nici Holograf nu au fost interziși, au avut mereu spectacole. Te rog să analizezi textele lor din anii 80, în special cele de pe Holograf II și o să identifici modul subtil de propagandă comunistă, lucru care m-a făcut să cred că aceste texte le-au fost trimise, au fost ”cu temă”. Și atunci, și acum, și el și colegii lui din Holograf au avut mentalitate de lăutari, pupând mâna boierului care a plătit și, parcă, spunându-i :”Boier matale, ce mândru, bun și frumos ești!”, indiferent de cât de nemernic s-ar fi dovedit el, activistul UASCR, de partid comunist sau, acum, pesedist. Nu te mira. Bittman va mai avea ieșiri de acest gen.

    • Ilie Stoian, tu nu e nevoie sa transmiti mesaje gresite celor tineri. Hai sa fim seriosi „modul subtil de propaganda comunista”! In acea vreme functiona cenzura. Textele erau cenzurate. Dar sa spui acum ca Holograf a avut texte „transmise” mi se pare cam mult. Prea multa subtilitate. In plus, hai sa ramanem la Bitman, nu la Holograf. Adica dupa 1985. Nu arunca, totusi, cu „certitudini” peste creatiile unei formatii care a luminat sufletul unor generatii. Hai sa judecam opera, nu omul. Nu, nu au fost interzisi pentru ca nu erau rebeli. Dar nu au facut propaganda comunista. Au cantat, pur si simplu, despre dragoste, despre „teme generoase”, cateodata. Poate ca au avut mentalitate de lautari. Dar au rezonat cu multe generatii. Au ales varianta comerciala desi au fost, sunt, foarte buni instrumentisti. Ai, oare, dreptul sa-i judeci pentru asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here