DEZBATEM SAU NU?
S-a tot invocat în această pseudo-campanie electorală nevoia de dezbatere. Și eu cred că așa e democratic, dar am aflat de la niște jurnaliști cu ceva vechime că ei consideră dezbatere variantele din anii 90, cu susținători, cu gradene zgomotoase, cu galerii de presiune. Sigur că e important felul în care-și face datoria moderatorul, dar în percepția mea o dezbatere unu la unu este calea firescului. Un moderator acceptat de părți și atât. În fond nevoia e a publicului, a votanților. Dacă vrei să faci cifre de rating, atunci îți asumi riscul cu modelul vechi. Dacă în mod real vrei să servești democrația eviți rețetele păguboase cu 4 candidați în studio și susținătorii lor. Oamenii nu mai respectă regulile de civilizație, fac imposibilă o astfel de abordare.
Faptul că Președintele Klaus Iohannis a refuzat orice fel de confruntare a indus ideea că acesta-i trendul. Dacă ai candidați cu probleme de comunicare, atunci să-și caute alte job-uri bănoase. N-am apreciat refuzul lui Nicușor Dan de a se întâlni măcar cu Gabriela Firea și Sebastian Buruduja. Separat cu fiecare. Era util și interesant, pentru toți, aveau să-și adreseze întrebări, pentru că pe noi ne interesau răspunsurile. Nu s-a întâmplat și e frustrant. Nu ești bun comunicator, îți iei un consultant sau 100, te pregătești, îți faci notițe, anticipezi, dai replici, formulezi întrebări.
Dacă 10 ani am avut un președinte incapabil să comunice cu presa, incapabil să-și angajeze un purtător de cuvânt, asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm la infinit această formulă de ”tip autist”. Pe un post Firea și Buruduja se lăudau și acuzau, pe alt post Nicușor Dan se mândrea cu realizări și-și mai făcea puțină autocritică. Asta am văzut pe 6 iunie. Conferințele de presă, fie ele și-n natură, pe străzi, parcuri, nu înlocuiesc dezbaterea. Nici postările pe Facebook nu rezolvă dialogul. Cineva susținea că tik-tok-ul a a înlocuit dezbaterea. Tot un jurnalist bine pregătit, căutător de argumente pentru impotența profesională. Am urmărit, în acești 34 de ani toate variantele de ”dezbateri” și cred că avem dreptul să ne dorim ca la toamnă să avem parte de așa ceva la prezidențiale.
De peste 3 decenii îi alegem, îi investim cu încredere, cu votul nostru, le oferim, adică le plătim, salarii imense, pensii speciale, privilegii de tot felul și ce primim la schimb? Dacă ei greșesc, nu pățesc nimic. Dacă ajung câțiva la pușcărie, la ieșire îi așteaptă averea intactă. Asta în caz că n-au fugit înaintea executării unor pedepse (puține și blânde) în diverse țări de unde foarte greu ajung înapoi. Au inventat legi numai pentru ei, numai pentru avantajele lor, prescrierile curg, justiția le aparține total. Nu există instituție nepolitizată. Cum au ajuns EI acolo? Prin VOTUL nostru. Așa că DEZBATEREA trebuie impusă prin lege, să fie obligatorie. Nu e un joc de societate, nu e după chef, dispoziție. Destinele noastre, a milioanelor de români, sunt în mâinile celor care ne conduc pentru că noi le-am dat votul.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024