Decembrie 2023. In timp ce jurnalista Emilia Sercan face greva foamei in fata Parchetului General, protestand fata de solutia de clasare a dosarului de kompromat, Nicusor Dan ii primeste, in casa unde locuieste cu partenera, pe cei de la Realitatea. Pentru un interviu de Sarbatori.
Realitatea este televiziunea care a organizat si amplificat kompromatul la adresa Emiliei Sercan. Tot Realitatea este cea care a lansat in spatiul public documentul despre colaborarea cu Securitatea a lui ND.
Nici unul din cei 70 de jurnalisti si activisti care i s-au alaturat doamnei Sercan, dupa 14 zile de greva foamei, nu a scris despre gestul primarului Capitalei. Nici macar un rand.
Nicusor Dan si-a castigat al doilea mandat de primar al Bucurestiului. Bravo. Eu nu l-as fi votat desi, probabil, a fost cea mai buna varianta din lista de candidati. Ce a facut in decembrie e unul dintre motive. Restul le listez mai jos.
Am evitat sa postez aceste randuri inainte de alegeri pentru a nu aparea interpretari.
Primii doi ani de mandat, 2021 si 2022, domnul primar Nicusor Dan nu a facut nimic. Motivul invocat a fost “greaua mostenire” preluata de la administratia Firea care l-a tinut “uneori si jumatate de zi” pentru a suna furnizorii sa-i roage sa nu taie utilitatile sau sa mai accepte amanarea platilor.
Ireal. Primaria Bucurestiului are buget de peste 2 miliarde de euro. Mai exact 10,61 miliarde de lei, cu tot cu companiile din subordine. Ceea ce i-a luat domnului primar doi ani era:
–> Treaba directorului financiar al Primariei si al departamentului pe care-l conduce
–> Un job de maxim o luna. Si sunt generos cu acest termen.
Financiarul trebuia sa pregateasca un raport cu datoriile existente, sparte pe categorii. Atatea utilitati, atatea sanatate, atatea furnizori cultura, atatea alti furnizori etc, etc, etc.
Suma, cand a fost emisa factura, cand a fost scadenta. Organizat in Excel, descrescator in functie de cea mai mare suma, cu numar zile de intarziere fata de scadenta in dreptul fiecarei facturi.
Tot departamentul financiar trebuia sa sune furnizorii si sa obtina fie o esalonare fie o amanare.
In momentul im care avea o astfel de situatie, primarul stia necesarul de bani de care avea nevoie pt a stinge “greaua mostenire”.
Suna goarna si chema bancile la negocieri. O primarie care are buget de 2+ miliarde euro anual e super bancabila, iar bancile ar fi facut coada pentru a o finanta. Lucru care s-a si intamplat. Sau ati crezut ca ND chiar a platit datoriile din mandatul doamnei Firea? Nu, doar le-a rostogolit. Adica s-a imprumutat.
Doi ani de zile nimic. De fapt, sa fim corecti, doi ani de zile i-a luat sa rostogoleasca niste datorii. Care ar fi trebuit sa dureze doua luni. O luna sa intelegi cum stai si inca o luna sa negociezi refinantarea.
In mod normal un primar care vrea al doilea mandat ar trebui sa fie evaluat dupa ce realizari a avut vs promisiunile din campania electorala.
Nu e si cazul domnului Nicusor Dan pentru ca “bula” noastra nu a fost interesata de ce a realizat/daca a realizat din ce a promis. Si nici presa „buna” care l-a menajat in ultimele luni. Bula a fost mai interesata sa nu iasa Firea sau Piedone. Si ii inteleg. Matematica, nu usturoi, corect?
Dar promisiunile electorale ale domnului Nicusor Dan sunt publice, platforma cu care a candidat in 2020 e online si oricine are curiozitatea poate analiza cat din programul electoral a fost realizat.
Nici 10%. Doi jurnalisti de la Sportmedia – o publicatie care nu poate fi suspectata de simpatii pesediste sau peneliste – au trimis primariei 149 de intrebari pentru a evalua stadiul realizarilor primarului Nicusor Dan. Linkul cu analiza il gasiti in comentarii.
Singura realizare a domnului primar este “intrarea in subteran” unde a schimbat sau sunt in curs de schimbare 100+ km de tevi. Promisiunea din campanie era 300 km de tevi schimbate.
Si poate rezolvarea parcarii in centrul Bucurestiului. Tot la realizari.
Programul de acum 4 ani al domnului primar este un mixt de:
–> “gogosi electorale” —> Padure de 20 de hectare in spatele stadionului Ghencea –> 30 de crese si gradinite precum si after school in cel putin 150 de scoli in conditiile in care primaria generala nu are atributii pe domeniu, acestea fiind la primariile de sector.
–> SF-uri de tipul “Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie”.
–> Aberatii de genul “1400 euro salariul net pentru bucuresteni” in conditiile in care ca primar general nu avea nicio atributie sau vreun mijloc de a influenta/seta asa ceva.
–> Obiective realizabile dar care nu s-au realizat –> 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride” —> zero realizate pentru ca “nu sunt terenuri” desi in campanie parcarile ne-au fost aratate frumos, toate, pe Google Maps –> Semaforizarea inteligentă a traficului rutier (realizabila in maxim doi ani cu costuri rezonabile —> Zero realizare –> Piste de biciclete: 1.6 km realizati –> Digitalizarea rețelei sanitare, astfel încât spitalele să comunice eficient între ele și să realizeze un management mai bun al tratării pacienților: Nimic. Si as mai putea insira alte obiective care erau realizabile dar care au zero realizari.
Nici macar in zona imobiliara, domeniul favorit al domnului primar, Nicusor Dan nu a reusit sa refaca Planul Urbanistic General (PUG), principalul sau obiectiv in domeniu, de care abia anul trecut s-a apucat.
In schimb s-a „razboit” cu „mafia imobiliara”, fara sa detalieze cine face parte din aceasta „mafie”. Cand in final a fost intrebat la Digi24 cine face parte din aceasta mafie domnul primar a spus: „Doamna Lucia, care are um teren in Kiseleff 45, One Properties, pentru constructia din Modrogan, o locatie din Primaverii unde „nu stiu cine e proprietarul” si o cladire de pe Vasila Lascar de 9 etaje intr-o zona de patru etaje. „Acestea sunt cele care imi vin acum in minte dar sunt de ordinul zecilor”.
Mintea lui ND e de matematician, e brici, dar atat a putut „produce” atunci cand a fost intrebat de principalul subiect pe care ni l-a vanturat in acest mandat.
Acum, fiecare are definitii diferite despre ce inseamna „mafia” dar in toate definitiile inseamna o organizatie criminala. Daca asta e tot ce a putut „produce” domnul Dan dupa ce ne-a amenintat in toti acesti ani, pe doamna Lucia si pe „nu stiu cine e proprietarul” e trist rau. Cate denunturi a facut la DNA pentru aceasta „mafie”? Cate dosare ancheteaza DNA despre „mafia imobiliara” din Bucuresti?
Dezvoltatorii imobiliari sunt companii care au misiunea de a construi si a face profit. Dezvoltatorii NU POT SA CONSTRUIASCA FARA AUTORIZATIE. Autorizatiile sunt date de primarie.
Sa acuzi cel mai mare dezvoltator imobiliar din Bucuresti, listat la bursa, o companie care a investit miliarde de lei in Bucuresti, ca face parte din „mafia imobiliara” pentru ca a construit in Modrogan AVAND TOATE AUTORIZATIILE inseamna ca esti ori rau intentionat ori habarnist. Iar daca administratorii One nu-l dau in judecata pentru asta si sa-i ceara despagubiri, chiar si simbolice, de un euro, sunt niste fraieri. Pentru ca vor castiga in orice instanta din .ro.
„E cinstit si are bun simt”. Absolut. 100% de acord. Probabil e cel mai cinstit primar din cati a avut Bucurestiul dupa 89. Dar faptul ca am trecut de la „a furat dar a si facut” la „e cinstit dar nu a facut nimic” e trist rau.
Si sper sa ma insel, iar peste 4 ani sa veniti si sa-mi insirati toate realizarile majore si minore pe care ND le va avea in acest mandat.
Pentru ca sunt sceptic, mai ales dupa ce l-am auzit aseara ca vrea referendum pentru a muta banii de la primariile de sector la PMB.
In conditiile in care ai 3 primari de sector care, conform exit poll-urilor, isi vor recastiga mandatele cu 50+%. Cam care va fi cooperarea dintre acestia si ND in urmatorii 4 ani dupa mesajul transmis aseara?
Bine, las in scris ca nu va exista nici un referendum, pentru ca a mentionat ca are nevoie de aprobarea Consiliului General. Pe care nu o va obtine.
Sunt sceptic si dupa ce am auzit raspunsul la principalele 3 prioritati din acest al doilea mandat: „Categoric traficul”. Si s-a oprit.
Traficul ala pentru care, in 2020, ne-a promis „Din cartier in centru in maxim 25 de minute!”. Fara sa mentioneze ca e valabil doar duminica si in sarbatorile legale.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024