EUROVISION 2015: TVR RĂSPUNDE CONTESTAȚIEI DEPUSĂ DE TRUPA HARA

0
35

Articol de Iulia Radu
eurovision 2015 preselectieÎn atenția celor care vor să se înscrie anul viitor la Eurovision: contestațiile se fac înainte de preselecție, eventual le includeți în dosarul de înscriere. Se pare că așa se face dacă vreți să fiți luați în seamă. Pentru că după aceea, juriul jurizează, alege 12 piese și apoi gata! Degeaba veniți voi cu contestația pentru că nu poate fi descalificată o piesă ca să intre a voastră. N-ați înțeles, nu? Nu-i nimic! Vă explică dl Cristian Zgabercea mai jos.
 
Trupa Hara s-a înscris la preselecția Eurovision cu piesa The Other. Băieții nu s-au calificat în finala națională, așa că au vrut să afle (cum e și firesc, de altfel) ce note a primit piesa lor. Au depus o contestație. Mare lucru nu li s-a spus, așa că au continuat să solicite un răspuns și, într-un final, s-au adresat Dlui. Stelian Tănase și Dlui. Cristian Zgabercea. Cel din urmă le-a dat un răspuns amplu, savuros, desprins, parcă, din opera lui Caragiale.
 
[Paranteză]. Menționez că noi încă nu am primit răspuns la întrebările adresate public TVR-ului:
1. Cât a costat organizarea finalei naționale la Craiova?
2. De ce nu a fost păstrat tabelul cu televotul într-un colț al ecranului în timpul votării?
3. 4.707 voturi (dintr-o țară cu 18 de milioane de locuitori) pentru primii clasați la televot (trupă arhicunoscută cu o bază solidă de fani) este un număr cu care ne putem mândri?
4. De ce nu au fost citite notele fiecărui membru al juriului?
5. Care este bugetul României pentru participarea la Eurovision?
6. De ce a fost acelaşi juriu şi la preselecţie şi în finală?
7. Când vor fi publicate pe site-ul TVR notele fiecărui jurat?
Este inadmisibil să nu știm nici până acum care au fost notele la preselecție și cele din finală! Încă așteptăm răspunsuri! [Închid paranteza]
 

Mai jos aveți textul trimis de Trupa Hara:

 
 

Către: Societatea Română de Televiziune (SRTv)

Calea Dorobanților nr. 191, Sector 1, București (Registratură)
În atenția: Dlui. Stelian Tănase

Președinte al Societății Române de Televiziune

Spre informare: Dlui. Cristian Zgabercea

Producător General

Ref: Modul de organizare al Selecției Naționale Eurovision 2015
Stimate Domnule Președinte,
Ne adresăm dvs. în numele clienților noștri FLAVIUS BUZILĂ și VICTOR BOUROȘU compozitori ai piesei muzicale ”The Other” interpretată de Trupa Hara și înscrisă la Selecția Naționala Eurovision 2015 și vă supunem atenției pe această cale următoarele.
La data de 13.02.2015 am formulat în numele clienților noștri mai sus menționați o contestație cu privire la neincluderea piesei muzicale ”The Other” în finala Selecției Naționale Eurovision 2015, contestație care a fost înregistrată la SRTv sub numărul 10207/13.02.2015 (”Contestația”).
Prin Contestație am solicitat, printre altele, să ne fie comunicate toate documentele aferente procesului de jurizare pentru a lua cunoștință de modul în care a fost notată melodia ”The Other” față de celelalte 12 melodii selectate de juriu pentru etapa finală a Selecției Naționale Eurovision, menționând în mod expres că numele și datele membrilor juriului urmează să fie secretizate.
Singurul răspuns primit din partea SRTv în urma depunerii Contestației este adresa nr. 90822/16.02.2015 care este emisă și semnată de producătorul general (”Răspunsul Producătorului General”) și care se limitează la a menționa că, în urma analizei Contestației, s-a 
ajuns la concluzia că piesa muzicală ”The Other” ar fi fost ”apreciată în mod corect și imparțial de către membrii juriului”, iar în cuprinsul său se refuză, practic, fără nicio justificare, comunicarea documentelor aferente procesului de jurizare pe care le-am solicitat în mod legitim prin Contestația formulată.
Răspunsul Producătorului General nu a fost urmat de vreun alt document prin care Contestația să primească o soluție în mod legal din partea Comisiei de Contestații constituită în cadrul SRTv pentru etapa preselecției în cadrul Selecției Naționale Eurovision 2015, conform cerințelor impuse de dispozițiile Regulamentului Eurovision 2015.
Ca atare, am revenit prin scrisoarea nr. 4896/05.03.2015 în cuprinsul căreia am arătat că Răspunsul Producătorului General nu poate fi considerat o decizie prin care să fi fost soluționată și că nu există niciun impediment real în a ne fi comunicate documentele solicitate cu privire la modul în care s-a desfășurat jurizarea.

Această ultimă scrisoare pe care am adresat-o SRTv a rămas fără răspuns până în prezent.

Având în vedere cele mai sus menționate, considerăm necesar să vă sesizăm cu privire la modul absolut arbitrar, lipsit de profesionalism și întru totul lipsit de transparență în care a avut loc jurizarea și selecția melodiilor admise în etapa finală a concursului Selecția Națională Eurovision 2015, solicitându-vă să luați toate măsurile care se impun atât pentru a ne fi permis accesul legitim la documentele aferente acestei jurizări, cât și pentru a evita pe viitor astfel de accidente reputaționale extrem de grave pentru o instituție de talia SRTv.

Anexăm prezentei scrisori, spre informare, toate documentele menționate în cuprinsul său.

În speranța unui răspuns prompt și just,

BUZILĂ DUMITRU FLAVIUS și BOUROȘU VICTOR

Și răspunsul primit de la dl Cristian Zgabercea (l-am lăsat în format jpeg pentru că este de pus în ramă):

Cristi Zgabercea Eurovision 1Cristi Zgabercea Eurovision 2

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here