Recunosc că sunt puțin confuză… Am primit un comunicat de la Televiziunea Română privind piesa „România mea”. Se pare că cineva (nu știm cine, persoană importantă) a făcut contestație pe motiv că piesa seamănă cu un alt cântec lansat de Costi Ioniță în 2004 (nu în 2012, cum scrie în comunicatul dat de TVR). Pe scurt, cel sau cei care au depus contestații susțin că ar fi vorba despre un autoplagiat.
Precizările făcute de TVR sunt năucitoare. Cel puțin pentru mine. M-aș bucura să ne explice cineva care se pricepe și înțelege legislația, ce vrea TVR să spună. Cum adică adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală? Un cover este o operă nouă? Cum adică o piesă cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral se consideră o nouă operă muzicală? Remixul are un alt aranjament orchestral? E o operă nouă?
Și dacă este așa, atunci de ce au fost descalificați pe motiv de plagiat sau autoplagiat ceilalți nefericți care și-au încercat norocul la Eurovision în anii trecuți?! Îmi amintesc că ani de zile stăteam să numărăm măsurile copiate ca să putem declara dacă e plagiat sau nu. Acum nu mai e cazul? Gata? Dacă e cover e nouă?
Mi se pare culmea că Televiziunea Publică recunoașe în comunicatul trimis că este vorba despre o „variantă nouă a piesei muzicale înscrise în concurs”. De unde deducem că există și o variantă veche (recunoscută de organizatorul selecției naționale Eurovision). Așadar… până la urmă, ce înseamnă pentru TVR „piesă nouă”?!
Vă rugăm să ne ajutați să înțelegem ce a vrut să spună TVR-ul.
Vă las și un link unde puteți citi Legea dreptului de autor: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/7816
Comunicatul primit de la TVR:
Precizări privind piesa „România mea”, finalistă a Selecției Naționale 2022, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşă
Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de acuzații privind o presupusă încălcare a regulamentului Selecției Naționale prin înscrierea în concurs a melodiei „România mea”, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşă, vă transmitem concluziile comisiei de soluționare a contestațiilor:
„Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.
Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.
După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.
În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021.”
Rugăm specialiștii din TVR să ne spună dacă piesele de mai jos sunt „opere noi”:
- Apariție nouă: „Cartea celor cinci cercuri” de Miyamoto Musashi, cu prefață de Cristian Laiber (editura Rolcris) - ianuarie 17, 2025
- Psihologul Muzical (ediția 1161 – 11.01.2025): Antoaneta Cojocaru, Daniel Pascariu și Dana Cristescu, Top Nonconformist „Cântece românești care au în titlu „mare, ocean, litoral” - ianuarie 15, 2025
- Ziua Culturii Naționale, celebrată de ARCUB prin magie, poezie și povești fermecate (15.01) - ianuarie 14, 2025
Domnisoara draga, pune mana pe carte. Nu exista termenul de “autoplagiat”, plagiatul definindu-se ca “ Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală”. 2: orice modificare a unei creatii muzicale(cover, remix, resample etc) declina o fonograma noua, deci si o alta creatie muzicala dpdv al orchestratiei, al constructiei, versurilor si a muzicii. Ca opera derivata a aceluiasi autor nu e interzisa la eurovision, treaba organizatorului. Pe viitor, va rog sa fiti mai serioasa si informata in afirmatiile pe care le faceti. O zi buna!