FESTIVALURI, GOLĂNII, BANI, SAU NE FACEM CĂ NU ÎNȚELEGEM?

0
435

FESTIVALURI, GOLĂNII, BANI, SAU NE FACEM CĂ NU ÎNȚELEGEM?Se discuta la B1 TV la emisiunea moderată de Laura Dragomir despre problemele grave de la Costinești. Mii de tineri stăteau în „gara” Costinești, care de fapt nu e o gară, ci o haltă. În zi de caniculă. Ministerul Transporturilor și eroul Grindeanu n-au aprobat suplimentarea trenurilor pentru astfel de evenimente, deși se știe că la mai toate, fie la Mamaia, Costinești, Vama Veche vin peste 80-100.000 de oameni într-un weekend și apoi pleacă înapoi spre toate colțurile țării. Responsabilitățile sunt multiple. Organizatorii știau ce va fi. Se puteau gândi la 5-10-20 de autobuze care să ducă tinerii măcar la Constanța. Nu existau surse de apă, halta nu are niciun loc umbrit. Culmea, când a venit trenul, care evident nu i-a putut lua pe toți, s-a oprit în câmp pentru că s-a rupt o ușă. A ajuns la destinație după 6 ore. Din păcate Ștefan Etveș, specialistul casei în probleme de transporturi, infrastuctură se băga des în vorbă cu sutele de paranteze, cu presupusele lui glumițe, cu repetițiile de propoziție. A diluat dezbaterea.

*Mă amuză că le-a luat unora 35 de ani să observe că la Costinești nu e gară ca lumea. Culmea, este una, dar a fost părăsită, e în paragină, era cochetă. Acolo unde s-a produs haosol menționat, era Costinești-Tabără. Poate n-ați observat că nu există două perechi de linii ale căii ferate. Dealtfel, se știe că ajungi la Constanța în 2 ore și ceva de la București, după care până la Mangalia poți face alte două, după caz.

Să revenim la Festivaluri. Numai la micile cluburi și săli se cer aprobări? Am înțeles că Andrei Șelaru, influencerul milionar, s-a lăudat că e totul asigurat, venirea, parcarea, plecarea, asistența medicală, paza, tot.* Nu discut acum despre ce se cântă. E o altă temă, care ține și de generații, de percepții, de felul în care înțelege un guvern, Statul să se preocupe de soarta celor de 12-20 de ani.

Acum scriu doar despre ce se vede, ce se aude ulterior, când o fetiță de 14 ani plânge și se jură că nu mai urcă în CFR cât va trăi. Mă refer la faptul că acești copii au suportat prețurile pentru că erau banii părinților, unii prezenți la eveniment.

Prefectura județului, primăria Costinești (cea veche și nouă) nu au nicio responsabilitate privind condițiile, nu răspund de modalitățile de deplasare? Sau ei sunt o.k. cu gradul mare de ocupare timp de 2 luni a spațiilor de cazare și asta e. În rest, vă descurcați. Deocamdată n-au fost cazuri medicale grave, sonore, dar pot apărea situații de insolație, pot exista altele despre care nu ne va povesti nimeni.

Observa cineva că foarte tinerii spectatori entuziaști nu-și permiteau prea multe, dar biletele au fost scumpe și organizatorii au încasat enorm și din răcoritoare, apă și altele. Nici nu m-aș obosi să aflu prețurile. Odată ce multe site-uri și televiziuni sunt partenere media sau prietene, nu vor ajunge la noi prea multe.

Faptul că Festivalurile curg pur și simplu, se și suprapun, e firesc să ne gândim, fără pic de maliție, că o categorie de oameni are bani pentru așa ceva, că o altă categorie are și mai mulți, pe care-i investește în distribuții scumpe și numeroase, că sponsorii sunt dispuși să se bage la atâtea și atâtea evenimente. Un observator extern constată că o ducem mai bine decât jumătate de Europă. Se pare că există distribuitori în interior, care ori sunt foarte greu de prins, ori sunt bine înțeleși cu unele servicii. Și asta nu e doar la Costinești. Apropo de surse de bani mulți. Sigur, am văzut prea multe filme și voi mai vedea, dar prea se leagă totul. Lumea artistică nu cred că are motive de iritare cum face de niște ani, pentru că sunt cântări pentru toate genurile. Inclusiv DJ-ii au treabă și deci o duc bine, fie ei pe digital sau pe vinil.

Și totuși, ce s-a întâmplat la Costinești  nu trebuie să rămână fără urmări. Selly și ai lui au știut să-l susțină pe primarul PSD cu multe invitații, chiar și pe locuri VIP, date cetățenilor nevoiași din comună. Cum să nu-l votezi, nu? Dacă ieșea celălalt candidat, relația lui Selly & Global nu se prea pupa. Așa se explică tot filmul acela ușor umoristic cu 6 numărări și reluarea votului integral. A fost timp de făcut și flotanți. Apoi, prietenii mei din zonă povestesc că erau 2-300 de cazuri pe zi duse la spitalele din Mangalia și Constanța și nu erau doar leșinuri, fracturi, ci și câte un sevraj mic.

 

Și repet, nu m-am băgat la analiza pe conținut, pe text. Oricum nu înțeleg ce se trepăie, răpăie, uneori se și cântă, ce cu ce se mixează etc. Să asculte orice și oriunde, dacă se crează condiții civilizate, fără alcool (mă refer la cei mici) și droguri (mă refer la absolut toate categoriile de vârstă).

Pentru mine, care empatizez cu toți părinții de adolescenți, contează toate cele semnalate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here