INTERVIU EXCLUSIV | ALESSANDRO SAFINA: „Industria muzicală traversează momente grele peste tot în lume”

0
230

Alessandro Safina la Radio Romania 2016Interviu realizat de Andrei Partoș
Interviul a fost înregistrat miercuri, 3 februarie, și difuzat în cadrul emisiunii „Psihologul muzical” (Radio România Actualități) în ediția 705, pe 2 aprilie. Dialogul dintre Andrei Partoș și Alessandro Safina s-a legat rapid, încă de pe holul instituției, așa că în momentul în care cei doi s-au așezat la microfon și colega de la pupitrul tehnic a apăsat butonul de înregistrare, discuția era deja în toi. Alessandro fusese în dimineața respectivă la „Răzvan și Dani” (Antena 1) unde își dovedise aptitudinele sportive aruncând cu ciorapi în coșuri de rufe (a și nimerit ținta). Despre acest subiect discutau când a pornit înregistrarea. Un tip cu simțul umorului bine dezvoltat! La Radio a venit însoțit de managerul lui, Federico Faggion și de Mihaela Gurău și Cristi Furdi, din partea promoterului local (Premium Booking).
Au fost 30 de minute extrem de agreabile, în care s-a discutat liber despre muzică, familie, sport, întâlniri impresionante pe care le-a avut de-a lungul carierei. Aveți mai jos traducerea interviului.
 
Alessandro Safina: Am avut o mică satisfacție (n.r. – la emisiunea „Răzvan și Dani”), nu mai făcusem asta până acum (n.r. – aruncarea la coș cu ciorapi). A trebuit să mă străduiesc puțin ca să nimeresc.
Andrei Partoș: Ai nimerit o singură dată?
Alessandro Safina: Da, o singură dată. (râde)
Andrei Partoș: Dar a fost o experiență plăcută pentru tine…
Alessandro Safina: Da, băieții au fost foarte drăguți. Serios. Sunt oameni deosebiți.
Andrei Partoș: Am fost surprins pentru că n-am știut că vei avea și program sportiv…
Alessandro Safina: M-am descurcat onorabil. Sunt din Siena, un oraș mic dar care are tradiție în sport. În Siena sunt 4.000 de oameni, e cât orașul Otopeni. Dar am avut mereu echipe de fotbal și baschet care au jucat în Euro League alături de Barcelona, Moscova. Seamănă cu povestea lui David și Goliat (râde). Nu am câștigat niciodată, dar am fost de câteva ori pe locul 2.
Andrei Partoș: De câte ori ai venit în România?
Alessandro Safina: De multe ori. Am și un apartament mic aici pentru că am… o… prietenă și sunt foarte fericit.
Andrei Partoș: Putem spune că ești pe jumătate român?
Alessandro Safina: Trebuie să învăț limba română…
Andrei Partoș: Dar îți place aici…
Alessandro Safina: Îmi place. Am mai fost aici, pentru concerte, de trei sau patru ori. Am cântat la Sala Palatului, o dată am fost în Timișoara pentru o întâlnire de afaceri, dar nu-mi mai amintesc exact despre ce era vorba… probabil m-am întâlnit cu un promoter. Dar important este că de fiecare dată m-am simțit bine în România. Am întâlnit oameni frumoși iar publicul este minunat.
Andrei Partoș: Crezi că avem un public bun pentru genul de muzică pe care-l abordezi?
Alessandro Safina: Când am venit prima dată aici, am fost plăcut surprins pentru că Sala Palatului nu este o sală mică. Când vii pentru prima dată într-o țară străină nu poți să știi niciodată ce se va întâmpla. Tot ce puteam să fac era să fiu eu însumi și să sper. Și a fost minunat.
Andrei Partoș: Îmi amintesc că a fost un succes!
Alessandro Safina: A fost bine! Acum cred că este mai dificil pentru că industria muzicală traversează momente grele peste tot în lume. Am vorbit și cu Jose Carreras, care-mi este un bun prieten, și mi-a confirmat și el că lucrurile se mișcă mai greu. E dificil pentru oameni să mai găsească bani pentru biletele de concert. Acestea sunt din ce în ce mai scumpe.
Andrei Partoș: Același lucru se întâmplă și în Italia?
Alessandro Safina: Da, din păcate. La Operă sala este aproape goală.
Andrei Partoș: Serios?
Alessandro Safina: Da. În Italia economia este la pământ. Am putea spune că anul acesta sunt șanse să fie puțin mai bine, dar mai bine față de tragedia care a fost după adoptarea monedei Euro. Pentru noi a fost foarte greu după ce am trecut la Euro.
alessandro safina aAndrei Partoș: Publicul care vine la concertele tale este tânăr?
Alessandro Safina: Nu este chiar tănăr-tânăr. Atunci când cânt la Operă am în față spectatori mai în vârstă. Dar oricum acolo nu va veni niciodată publicul lui Justin Bieber. Este diferit. (râde)
Andrei Partoș: Dar publicul cu care te întâlnești în sălile din Rusia și oriunde mergi, de exemplu, este format și din tineri, nu?
Alessandro Safina: Da, vin și tineri la concertele mele. E drept că Rusia este diferită. Dacă aș compara Italia cu Rusia ar fi o tragedie, mai ales din punct de vedere al educației muzicale. Rușii au o cultură muzicală bună, la ei încă se studiază muzica în școli, au Conservatoare de muzică bune. Poți spune orice despre ruși, dar în ceea ce privește educația muzicală jos pălăria! Acesta este motivul pentru care în Rusia tinerii merg la Operă. Și în Germania se întâmplă la fel. Nemții merg la Operă la fel de des cum mergem noi în bar. Nemții se îmbracă în jeans și pulover și se duc la Operă.
Andrei Partoș: O viață normală…
Alessandro Safina: Da, pentru ei aceasta este viața normală. La fel e și în Rusia, deși acum nici economia lor nu e pe roze. În momentul acesta este greu pentru toată lumea.
Andrei Partoș: Dar tu cânți și multe piese pop în concertele tale…
Alessandro Safina: Da! Îmi place să combin opera cu muzica pop, cu muzica din Franța, Italia, cu piesele lui Bernstein, Webber, musical, ceva de genul acesta…
Andrei Partoș: Ai fost invitat la X-Factor în Ucraina. Cum a fost experiența? Ce crezi despre acest gen de competiție muzicală?
Alessandro Safina: Da, am fost. Pentru mine a fost bine că am fost acolo. Dar mie nu-mi place acest gen de emisiuni. Genul acesta de competiție depinde de concurenți. Dacă concurenții sunt buni, de ei depinde succesul show-ului. Probabil că dacă ar fi existat un astfel de concurs atunci când eram eu tânăr, m-aș fi dus. Vremurile se schimbă și deși, se tot spune că era mai bine înainte, eu nu cred asta! Când înaintezi în vârstă există riscul să pierzi uneori contactul cu realitatea, nu mai înțelegi cum merg lucrurile… uneori, în Italia, cei care câștigă astfel de concursuri dispar pur și simplu. Problema nu mai este solistul, ci mai degrabă producătorii. În Italia am avut un fel de X Factor pentru copii și acolo au fost descoperiți băieții de la Il Volo, care se bucură de mare succes. Sigur, că unii spun că astfel de concursuri nu sunt bune, dar există și cazuri fericite.
Andrei Partoș: Îți plac băieții de la Il Volo?
Alessandro Safina: Da, îmi place de ei. Sunt trei băieți simpatici pentru care i-am întâlnit o singură dată, la Riga, într-un festival. Cel mic este foarte amuzant. Toți sunt băieți buni. Nu mă gândesc cum cântă ei, mă concentrez pe cum cânt eu. Știu că au succes, că sunt italieni și mă bucur pentru ei.
Andrei Partoș: Ai un tenor preferat?
Alessandro Safina: Nu… Sunt câțiva tenori buni, dar după moartea lui Pavarotti, după ce Doming0 și-a încetat cariera, nici Carreras nu mai este tânăr… Cu tot respectul pentru cei care cântă acum, dar acești trei rămân cei mai mari tenori pe care i-a avut lumea. Mie mi-au plăcut foarte mult Pavorotti și Domingo.
Andrei Partoș: Ce fel de muzică ascultai când erai mic?
Alessandro Safina: Când eram copil am fost o „victimă” a bunicii mele și a tatălui meu, care cântau operă mereu. Dar a contat mult modul în care mi-a povestit bunica despre operă. Știți că în operă torul este tragic, toată lumea moare, așa că a știut să mă facă curios. Apoi am început să cânt cu vocea, să iau lecții de pian. După aceea am descoperit muzica italiană, rock-ul. Îmi plac toate genurile de muzică.
Andrei Partoș: Ai fost și la Sanremo?
Alessandro Safina: Da, am fost… Nimeni nu-i perfect! (râde)
Andrei Partoș: A fost o greșeală?
Alessandro Safina: A fost o greșeală pentru că la vremea respectivă aveam un contract cu o casă de discuri din Italia și a trebuit să cânt o anumită piesă pe care eu nu vroiam să o cânt. Nu e ceva plăcut de spus, dar aceasta-i viața. Dacă aș fi refuzat, totul s-ar fi sfârșit pentru mine. Așa că am acceptat și tot terminat am fost pentru că nu era piesa potrivită. Uneori în viață trebuie să faci astfel de compromisuri, Eu am fost la mijloc. Am fost la momentul nepotrivit cu piesa nepotrivită în locul nepotrivit. Am fost foarte mâhnit pentru că la vremea respectivă aveam o piesă mult mai bună și sunt sigur că dacă aș fi mers cu aceea, lucrurile ar fi stat diferit. Nu pot fi 100% sigur, dar așa îmi spune intuiția.
Andrei Partoș: Dar știu că debutul tău are legătură cu o doamnă care a fost soția lui Pippo Baudo…
Alessandro Safina: Da, așa este! De aceea îi și cunosc pe oamenii de la Sanremo foarte bine, pentru că în 1989 competiția Katia, am și cântat alături de ea în multe concerte. Într-adevăr, ea a fost soția lui Baudo. Îl știi pe Baudo?
Andrei Partoș: Da.
Alessandro Safina: Toată lumea îl știe pe Pippo Baudo!
Andrei Partoș: Am urmărit toate edițiile festivalului Sanremo.
Alessandro Safina: Ei, atunci îl știi…
Andrei Partoș: Nu-ți prea place de el…
Alessandro Safina: Îmi place de Pippo… dar e un tip dificil… Oricum e în trecut. A fost bun. Acum… Carlo Conti îmi este prieten și este un tip deosebit. Sunt două moduri absolut diferite de a organiza acest festival, de a alege muzica… Pippo este într-adevăr un mit.
Andrei Partoș: Carlo a ales și o româncă să fie coprezentatoare…
Alessandro Safina: Da, Dumnezeule! Ce frumoasă este! Mădălina este ca Madonna! Am văzut-o prima dată în programul TV Ballando con le stele și am rămas cu gura căscată. Seamănă cu Esmeralda din Notre Dame de Paris. E frumoasă! Dar nu poți să spui nimic mai mult decât „frumoasă”!.
Andrei Partoș: E bine și atât!
Alessandro Safina: Este drăguță! Sper să aibă succes! Pe Carlo îl cunosc dinainte să mă lansez în muzică, pentru că el este din Florenza iar eu am locuit acolo mulți ani. Acolo am făcut Conservatorul. Carlo era DJ, iar acum a ajuns numărul 1 în Italia. Carlo Conti este o persoană bună. Este foarte inteligent și sunt sigur că va reuși să o pună în valoare pe Mădălina. Se va descurca de minune.
alessandro safina dedicated album aAndrei Partoș: Cel mai recent album al tău, Dedicated, a fost lansat în urmă cu doi ani. Intenționezi să mai scoți un album?
Alessandro Safina: Mie îmi place să lansez albume, am și un proiect mare cu un compozitor francez, dar nu știu dacă se mai jutifică lansarea de albume. Nimeni nu mai cumpără albume, baza este acum în activitatea concertistică.
Andrei Partoș: Și în italia este la fel?
Alessandro Safina: În Italia este tragic. Nimeni nu cumpără albume. Și nu mă refer la albumele mele, vorbesc de artiști de talia lui Bocelli, care e numărul 1 în lume la vânzări, dar în Italia vinde foarte puțin.
Andrei Partoș: L-ai cunoscut pe Andrea Bocelli?
Alessandro Safina: Da. L-am întâlnit prima dată vara trecută, la o Gală UNICEF. Toată lumea mi-a spus că e cu nasul de sus, dar acum că am stat de vorbă cu el pot spune că este un tip foarte drăguț, inteligent. M-a impresionat și îl apreciez foarte mult. Modul lui de viață, modul în care vorbește… chiar este o persoană de treabă.
Andrei Partoș: Ai spus că nu se vând albumele, dar ca artist ai nevoie și de albume.
Alessandro Safina: Sigur că da. Dar trebuie să o faci atunci când ai un proiect bun.Poate anul viitor voi înregistra un nou album. Mă apropii de momentul retragerii.
Andrei Partoș: Retragere? Poate peste 15 ani…
Alessandro Safina: Am deja 52….
Andrei Partoș:Nu, eu spuneam că te vei retrage peste 15 ani…
Alessandro Safina: Da… și eu ți-am spus vârsta… (râde) Sunt totuși obosit. Vreau să mă odihnesc.
Andrei Partoș: Știu că îți place Caruso, un reper important pentru lumea întreagă. Cânți piesa lui Dalla, „Caruso” în concerte?
Alessandro Safina: Pe cel mai recent album al meu am o piesă scrisă de Lucio Dalla, el mi-a încredințat textul, nimeni nu știe acest lucru. În ceea ce privește Caruso… am ascultat-o într-o mulțime de interpretări, dar cel mai mult mi-a plăcut în varianta lui Pavarotti.
Andrei Partoș: Și de atunci nu ai mai vrut să o cânți și tu?
Alessandro Safina: Nu! Am impresia că eu cânt precum o rață, versiunea lui Pavarotti este atât de frumoasă și știu că mi-e imposibil să o egalez. Este o piesă frumoasă, dar foarte dificilă pentru mine. Sunt sincer față de tine: nu o cânt pentru că nu-mi iese, nu pentru că nu-mi place. În comparație cu Pavarotti sunt un prostuț. Așa că nu vreau să o cânt.
Andrei Partoș: Ce poți să-mi spui despre colaborarea cu Romano Musumaro?…
Alessandro Safina: Romano este primul meu producător…. Atunci cântam în opera Oneghin cu Mirella Freni… O știi? Sunt sigur că o știi!
Andrei Partoș: O știu!
Alessandro Safina: Ei, vezi! E plăcut să stai de vorbă cu cineva care cunoaște muzică. Dacă spun în Italia despre Mirela sau Katia Ricciarelli, oamenii mă iau drept nebun și mă internează.
Katia Ricciarelli (600 x 407)Andrei Partoș: Serios?
Alessandro Safina: Da… nimeni nu știe despre ele… Despre Katia Ricciarelli mai știu pentru că este și actriță, dar despre Mirella Freni… pe ea o știu mai mult cei care iubesc opera pentru că a fost o figură importantă. Așadar, reiau povestea… Cântam în opera Oneghin la Palermo când am primit o casetă cu piesa „Luna” și alte 4-5 piese. Mi-au plăcut și am vrut să îi cunosc pe acei muzicieni care mi-au trimis caseta. Toată lumea mi-a spus că este o greșeală pentru că eu sunt tenor. Dar dacă mi-au plăcut, mi-am dorit să încerc să cânt și așa ceva. Am intrat pentru prima dată într-un studio, era ca acesta, Romano era cu mine… am început să ne certăm… să discutăm. Apoi am început să înregistrăm, iar cei de la Universal au spus că vor să facă un album. Acesta este cel mai bun mod de a face un album: atunci când cineva te roagă să-l faci. De asta nici nu-mi place să înregistrez un album bun și apoi să fiu nevoit să bat din ușă în ușă pe la casele de producție.Când am înregistrat primul album, am vândut aproape 2 milioane de exemplare, acum poate doar Coldplay mai vinde atât. habar n-am. Eu cu siguranță nu mai pot să vând atât de mult. Așa că este greu să găsesc o casă de discuri interesată să-mi producă un album. Dacă ei vor să promoveze pe cineva, atunci vor alege o persoană de 25 de ani. Dar este un lucru normal pe care-l înțeleg.
Andrei Partoș: De ce crezi că este importantă vârsta?
Alessandro Safina: Pentru ei este importantă vârsta… Sunt sigur că va ieși un proiect bun alături de compozitorul din Franța…
Andrei Partoș: La București vei cânta cu orchestră?
Alessandro Safina: Da, sigur! Este o orchestră bună!
Andrei Partoș: Ai timp să repeți cu ei?
Alessandro Safina: Am două zile la dispoziție, nu e prea mult timp.
Andrei Partoș: Cât durează concertul tău?
Alessandro Safina: Două ore. Poate două ore și ceva… Mă opresc când o să mor. (râde)
Andrei Partoș: Este adevărat că în Rotterdam există amprentele tale pe Bulevardul Celebrităților?
Alessandro Safina: Da, așa este. Sunt mulți cei care și-au lăsat amprentele acolo. Ei m-au invitat.
Andrei Partoș: Ai avut multe concerte acolo?
Alessandro Safina: Olanda este prima țară străină în care m-am bucurat de un succes uriaș.
Alessandro Safina (600 x 300)Andrei Partoș: Sunt frumoase fetele acolo?
Alessandro Safina: Da… Crezi că sunt frumoase?
Andrei Partoș: Nu la fel de frumoase ca româncele…
Alessandro Safina: E mult mai bine aici! Dar îmi plac olandezii, mă simt mereu bine acolo. Primul meu album, „Luna”, a stat timp de 13 săptămâni pe primul loc în topuri. Aproape că am locuit acolo timp de doi ani. A fost o perioadă frumoasă.
Andrei Partoș: Deci, de aceea ți-ai lăsat amprentele pe bulevard!
Alessandro Safina: Da!
Andrei Partoș: Obișnuiești cânți coverul după piesa lui John Denver?
Alessandro Safina: Nu… este pur și simplu o piesă care mi-a plăcut mult. Uneori o cânt, alteori nu. Depinde…
Andrei Partoș: Este o piesă bună!
Alessandro Safina: Este o piesă frumoasă. Trebuie să vă spun o poveste puțin ciudată. Când am înregistrat piesa eram la Monaco pentru un eveniment privat și am stat de vorbă cu o femeie despre această piesă. Dacă vă spun nu o să mă credeți, dar chiar așa a fost. Era o femeie foarte simplă… Am vorbit mult cu ea, iar la final, ea mi-a spus că a fost soția lui John Denver. Și a început să-mi povestească despre accidentul de avion. Am întrebat-o dacă chiar a fost soția lui… Mi-a spus că da și mi-a mai spus că îi place foarte mult versiunea mea. Mi-a dat numărul de telefon… dar am pierdut tot… parcă a fost ceva supranatural. A fost foarte drăguță cu mine. Eu ascultasem prima dată piesa lui John Denver, apoi am auzit-o și în versiunea lui Placido Domingo, este pe un album mai vechi de-al lui, și mi-a plăcut foarte mult. La fel de mult mi-a plăcut și Perhaps Love (fredonează piesa). La vremea respectivă iubeam foarte mult muzica lui Domingo.Am și studiat cu el, din păcate pentru o perioadă scurtă de timp. era un artist extraordinar, cu o personalitate puternică. Când am auzit versiunea lui la piesa „Annie’s Song”, m-am gândit să o înregistrez și eu pentru că era ca o poezie. Muzica este foarte simplă, sunt trei note, dar versurile sunt minunate.
 

 
Andrei Partoș: Dar te-ai gândit să fii la rândul tău profesor pentru cei mici?
Alessandro Safina: Îmi place foarte mult și uneori chiar sunt rugat și încerc, așa îmi dau seama că îmi place să fiu profesor. Atunci când îi ascult cântând îmi dau imediat seama dacă au potențial sau nu. Nu este ușor să predai copiilor, să îi determini să fie diferiți. Nu sunt un profesor rău. Îmi place să dăruiesc ceva, dacă pot.
Andrei Partoș: Ai copii?
Alessandro Safina: Da, am doi. Cel mic are 14 luni și țipă foarte tare. Am rămas însărcinat acum un an. (râde)
Andrei Partoș: Arăți bine acum. Oricum la 14 luni are o voce mare.
Alessandro Safina: (râde) Ei bine, da. Atunci când plânge are o voce sufiecient de puternică.
Andrei Partoș: Cum îl cheamă?
Alessandro Safina: Îl cheamă Cristian.
Andrei Partoș: Este un nume frumos. Și cel de-al doilea copil?
Alessandro Safina: Celălalt este în Italia. Este un băiat inteligent, nu este cântăreț. (râde) Este mai bine așa. El este genul mai serios. Are 13 ani.
Andrei Partoș: Ești un tată model…
Alessandro Safina: Da… dar acum m-am oprit. Nu mai vreau.
Alessandro Safina 14 aprilie (600 x 600)Andrei Partoș: Ok. Îți mulțumesc foarte mult, nu vreau să te rețin mai mult.
Alessandro Safina: Cu plăcere!
Andrei Partoș: Sunt multe subiecte de abordat cu un artist ca tine, dar știu căai un program încărcat.
Alessandro Safina: Acum sunt foarte ocupat, trebuie să mă duc la restaurant (râde). Apoi mai am un interviu. Apoi trebuie să mă duc seara la Cătălin (n.r. – Măruță), de care îmi amintesc de la vizita precedentă. Sper să te revăd la concert.
Andrei Partoș: O să mai vorbim atunci.
Alessandro Safina: Cu mare plăcere!
Andrei Partoș: În final, te rog să transmiți un mesaj tuturor românilor care ascultă această emisiune.
Alessandro Safina: Pot să spun în italiană?
Andrei Partoș: Da.
Alessandro Safina: Un salut către toți ascultătorii Radio România din partea lui Alessandro Safina! Te pup! Pa-pa! E bine așa? (râde) Vă aștept pe toți la Sala Palatului… nu-mi amintesc data…
Andrei Partoș: 14 aprilie.
Alessandro Safina: Pe 14 aprilie!
Andrei Partoș: Mulțumesc!
Alessandro Safina: Ciao!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here