Lansare de CD şi concert la ultima „seară de chitară” de la Palatul Şuţu cu Costin Soare

0
89

Miercuri, 4 iunie, ora 19.00, la Palatul Suţu, cu ocazia ultimului concert din festivalul „Serile de chitară”, ediţia a III-a, va avea loc lansarea CD-ului „Nocturne şi dansuri” (Libris, Braşov 2014) al muzicianului-chitarist Costin Soare.  Înregistrarea conţine două suite pentru lăută (BWV 995 şi 996) de Johann Sebastian Bach, transcrise pentru chitară de interpret şi două nocturne din secolul XX (Nocturna, op. 70 de Benjamin Britten şi All in Twilight de Toru Takemitsu) înregistrate în premieră în România, proiect despre care muzicianul spune în prezentarea din booklet:
 

„Port cu mine ideea aceasta de multă vreme: fascinat fiind de muzica lui Bach, întâlnirea cu nocturnele lui Britten şi Takemitsu a fost scânteia care a dat naştere acestei „coincidenţe” aparent forţate (alăturarea unor muzici/idiomuri diferite) pe care am păstrat-o în adâncurile subconştientului de-a lungul timpului.”

       Se deschide astfel un univers sonor în care paşii dansurilor din suitele de Bach, cu preludiile de tip improvizatoric specifice epocii, sunt urmaţi de o călătorie în  crepuscul, în vis, în lumea nocturnelor: muzica precum un haiku din cele patru piese pentru chitară de Toru Takemitsu, despre care compozitorul spunea că trebuie ascultată ca „o plimbare printr-o grădină japoneză” şi anxietatea şi tulburarea, stările meditative provocate de insomnie din Nocturna de Britten, cu sfâşietorul cântec de final, “Come, heavy Sleep” compus cu 350 de ani în urmă de cel mai mare lutist al epocii în care a trăit Shakespeare, John Dowland. Invitaţii serii sunt compozitoarea Doina Rotaru şi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.
 
Imediat după lansare, se va desfăşura ultimul concert al „Serilor de chitară” din cadrul stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Invitat special este Alexandru Gavrilovici,  violonist şi profesor născut în România, care va concerta alături de Costin Soare într-un program intitulat „Elogio de la Danza”, cu dansuri de la Bach la Piazzolla; în deschidere: elevul Mihail Petre de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti.
 
Câteva mostre sonore de pe CD pot fi ascultate aici:
 
https://www.youtube.com/watch?v=Zn6hE3WsKOA
https://www.youtube.com/watch?v=J8tjXPpyFr0
https://www.youtube.com/watch?v=MnieHqjgA5U
https://www.youtube.com/watch?v=726y0UtFR9g
 
Intrarea la concerte este liberă. Pentru alte informaţii vă rugăm să ne scrieţi la adresa kitharalogos@gmail.com
 
Născut în România în 1978, Costin Soare este unul dintre cei mai activi si mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale.
A susţinut recitaluri solo şi camerale în ţară şi în străinătate; pasionat de muzică de cameră, este membru permanent al următoarelor formaţii camerale: flaut-chitară, alături de Ion Bogdan Ştefănescu şi voce-chitară şi lăută, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu.
Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez.
Îşi construieşte proiectele muzicale în jurul anumitor idei/concepte; amintim aici câteva dintre acestea: „O voce. O lăută. O chitară.”, „Das Veilchen”, „Noces en los  Jardines de Espana” (împeună cu mezzosoprana Claudia Codreanu); „In memoriam Toru Takemitsu”, „Italienesc 100%” (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu); „Soledades y Encuentros” (alături de violonistul Alexandru Gavrilovici); turneul de recitaluri şi conferinţe „Nocturne şi dansuri”. A participat ca muzician şi regizor secund la spectacolul „Platero y Yo”, regizat de Petru Maier Bianu, după lucrarea cu acelaşi nume de Mario Castelnuovo-Tedesco, pe versuri de Juan Ramon Jimenez.
În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică, cu menţiunea “Magna cum laudae”, pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al UNMB, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.
       Alexandru Gavrilovici s-a născut la Braşov, România. După absolvirea Conservatorului de Muzică din Bucureşti, şi-a continuat studiile cu Leonid Kogan, Nathan Milstein şi Corrado Romano şi a urmat cursurile de fenomenologie muzicală susţinute de Maestrul Sergiu Celibidache în Mainz şi München. De-a lungul studiilor, Alexandru Gavrilovici a primit numeroase premii în România şi în străinătate.
Violonistul este preocupat în mod special de creaţia compozitorilor importanţi ai secolului XX: Bernd Alois Zimmermann, Arthur Honegger, Karl Amadeus Hartmann, interpretând în calitate de solist importante concerte de vioară (A. Berg, I. Stravinski, S. Prokofiev, C.Nielsen, M. Rózsa, H. Dutilleux, A. Schnitke, D. Şostakovici, B. Britten).
Alexandru Gavrilovici este recunoscut atât ca solist cât şi ca profesor la numeroase academii internaţionale şi festivaluri, dintre care cel mai important: Academia Yehudi Menuhin din Gstaad, Elveţia. Este de asemenea fondator al Academiei de Vară din Sighişoara, România. A interpretat în calitate de solist cu dirijori reputaţi, precum Gustav Kuhn, Peter Maag, Dimitrij Kitajenko, Roman Kofman, Mario Venzago, Rudolf Barshai şi Andrej Borejko şi a susţinut recitaluri camerale alături de Jürg Wyttenbach, Hans Heinz Schneeberger, Patrick şi Thomas Demenga. Începând cu 1979, Alexandru Gavrilovici ocupă postul de concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Berna. Locuieşte în Berna, Elveţia şi Viena, Austria.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here