Articol publicat în The Star (2014)
Traducere: Iulia Radu
Timp de 50 de ani ne-a încălzit inimile cu muzica sa și nu are de gând să se oprească. Jose Feliciano, 69 de ani, un chitarist virtuoz, răspunde cu mare bucurie atunci când este întrebat despre secretul longevității sale. „Cred că Dumnezeu m-a protejat în toți acești ani. (râde) Sunt, de asemenea, și un bun muzician iar fanii mei își doresc să mă vadă și să mă audă cântând”.
Muzicianul din Puerto Rico a străbătut un drum lung, adesea anevoios, pentru a atinge culmile succesului. Născut orb, Jose și-a dat seama că are un talent deosebit la vârsta de trei ani când reproducea piesele pe care le auzea la radio. Brusc viața lui a căpătat un sens. „Dumnezeu nu a vrut să fiu un cerșetor orb pe stradă, singur și amărât. Mi-a dat muzica, această artă mi-a fost mai întâi parteneră în momentele vesele și în cele triste din copilărie și adolescență, iar apoi a devenit salvarea mea”, a declarat Jose Feliciano.
La început cânta alături de unchiul său. „Mi-era de ajuns. Când ești copil nimic nu se compară cu fericirea pe care o simți în momentul în care reușești să faci ceva bine. După ce am mai crescut puțin mi-am dat seama că pot reproduce și pot învăța cu ușurință piesele difuzate la radio iar apoi le pot da o interpretare persoanlă”.
Când a împlinit 7 ani, tatăl lui i-a făcut cadou primul instrument muzical. „Era un acordeon. Nu mai știu exact cum s-a întâmplat, dar l-am luat și după un an de zile cântam chiar foarte bine la el. Dar când am împlinit 9 ani m-am plictisit de acordeon. Am auzit chitara clasică și atunci am știut că vreau să fiu precum Segovia”.
„Am luat o chitară clasică și am studiat foarte mult, dar alte stiluri de muzică mă atrăgeau. Am crescut într-o perioadă în care muzica se schimba foarte repede. Știam totul despre big-band-urile din anii 40, Glenn Miller, Tommy Dorsey. Dar apoi au venit Chuck Berry, Les Paul, Fats Domino și am învățat să cânt și piesele lor”.
La 17 ani, Jose Feliciano a renunțat la școală și a început să cânte prin cluburile de folk din America de Nord și Canada. „Am cântat în cluburi de care îmi amintesc cu drag… De exemplu: The Penny Farthing din Toronto, the Fourth Dimension din Winnipeg, The Bunkhouse din Vancouver. Mi-au plăcut toate aceste locuri”.
A început să lanseze albume încă din 1965, dar la vremea respectivă se adresa iubitorilor de folk, devenind cunoscut pentru acest segment de public.
În 1968, s-a mutat la Los Angeles și a semnat un contract cu Rick Jarrard (care se ocupa atunci și de formația Jefferson Airplane). A fost momentul în care viața lui s-a schimbat complet. „Rick a venit la mine într-o zi și mi-a spus că ar vrea să fac, în stil latino, piesa Light My Fire a unei trupe care se numea The Doors. Mi-e rușine să vă spun că atunci habar n-aveam cine erau cei de la Doors, dar am ascultat piesa. Timp de 7 minute și jumătate am auzit o invitație erotică rostită de vocea hipnotică a lui Morrison și amplificată de orchestrația extraordinară. La început nu mi-am dat seama cum aș putea să o cânt și să o interpretez. Dar am stat cu Rick în studio și am început încet-încet cu acordurile. După nici o oră înregistrasem piesa”.
Acest cover i-a schimbat viața. “Light My Fire” a intrat pe primul loc în topurile pop și i-a adus două premii Grammy în 1969, la categoriile Best New Artist of the Year și Best Pop Song of the Year.
„Cânt și astăzi acest cover în concerte. Oamenii vor să-l audă și adoră să-l cânte alături de mine. Probabil că va trebui să mă opresc la un moment dat. Nu voi mai putea să urc atât de mult cu vocea când voi avea 90 de ani. Vezi tu… aici e vorba de soartă. Nimeni nu știe de ce îți ies în cale anumite cântece. În 1970 casa mea de discuri mi-a cerut să fac un album de Crăciun. Am strâns piesele iar la final nu ne puteam decide asupra titlului. Le-am propus să îi spunem Feliz Navidad. Au spus că este excelent doar că avem nevoie și de o piesă cu acest nume. Așa că am luat chitara și am început să cânt riffurile și primele versuri care mi-au venit în minte au fost: I want to wish you a Merry Christmas from the bottom of my heart”. În 15 minute a fost gata unul dintre cele mai populare cântece de Crăciun din toate timpurile.
Albumul de colecție lansat în 1969, Feliciano/10 to 23, conține și un cover inedit după piesa trupei Bee Gees, “First of May”. „Când ne-am mutat în America locuiam într-un apartament foarte mic. În fiecare an aveam un brăduț de Crăciun și chiar dacă era mereu unul mic eu mi-l amintesc foarte bine. Când interpretez piesa aceasta a formației Bee Gees îmi amintesc de o anumită fată pe care am cunoscut-o la școală și de care îmi plăcea. Dar nu s-a întâmplat niciodată nimic între noi, poate din cauză că eu eram orb și ea nu. Dar nu o voi uita niciodată și în fiecare an de 1 Mai mă voi gândi la ea… Muzica… mi-a arătat întotdeauna că pot face lucuri pe care ceilalți copii nu le pot face. Așa că voi cânta în continuare atâta vreme cât îmi va permite sănătatea. Asta este viața mea”.
5 ARTIȘTI PREFERAȚI
Vă reamintim că Jose Feliciano va susține un concert la Sala Palatului pe 16 martie. Evenimentul este organizat de German Quality Entertainment.
Biletele costă: CATEGORIA I – 299 RON, CATEGORIA II – 199 RON, CATEGORIA III – 149 RON, CATEGORIA IV – 49 RON
Acestea sunt disponibile online pe:
-
bilete.ro sau in Oficiile Postei Romane si magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si magazinele Germanos;
-
eventim.ro;
-
myticket.ro si magazinele Diverta;
-
blt.ro;
-
startickets.ro;
-
salapalatului.ro sau la casa de bilete a Salii Palatului.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024