Este evident că diplomatul rus, ca și președintele lui iubit, forțează Occidentul pentru a intra în acest conflict oribil. Nu-s analist, nu voi exprima păreri despre scopul Rusiei, dar e clar că provoacă un conflict extins. Am citit o analiză foarte clară a lui Cristian Unteanu. Țările care au votat alături de Rusia sunt puține, dar cele care s-au abținut sunt 35 ,sunt mari și puternice. De aici și conceptul ”de ”nouă ordine mondială”.
Numeroasele idei venite pe traseul ”politically corectness”, ”counterculture” și altele asemănătoare au dus la sporirea neîncrederii în forța Occidentului, Vestului. Relativa unitate, solidaritate a EU și a statelor NATO n-a rezolvat problema de fond: salvarea Ucrainei, ca stat independent.
Rușii vor demilitarizarea Ucrainei, „denazificarea” ,vor reeducarea populației, care, vezi Doamne, e captivă gândirii occidentale, vor să transforme Ucraina în colonia lor bogată și cuminte. Sigur că sunt destui cei care recurg la istoria zbuciumată și neprietenoasă cu noi a Ucrainei.
Unii sunt puși, alții o fac din convingere. Poate spun și adevăruri triste, dar problema e cea de acum, când peste 1 milion de oameni au părăsit țara, când mii de civili sunt uciși fără scrupule, când cetățeanului rus i se impun informații mincinoase, când media din Rusia e numai una, cea a Kremlinului. Minciuna teribilă cum că Vestul vrea război, ține la milioanele de ruși neinformați, ține la cei care nu văd o altă realitate, ține la fanii șoșoacei care nu crede că se moare în Ucraina, cum nu credea că se murea de Covid.
Nu degeaba au încercat rușii să distrugă televiziunile din Ucraina, pentru a nu permite informației să circule. Lupta dintre diversele tehnici de propagandă e extrem de dură. Cifrele furnizate de părțile beligerante nu pot fi luate în considerație ca fiind reale. De la BBC am aflat că totuși televiziunile importante din Ucraina emit.
Mi se pare că un subiect delicat, de discutat atent și punctual, este pedepsirea creatorilor, sportivilor, artiștilor. Una este activitatea individuală, alta este reprezentarea țării. La echipe de club meciurile ar trebui să fie tur-retur. N-ai cum să mergi, sau să vină ei odată ce avioanele nu mai au voie să zboare. La sporturile individuale n-ar trebui să fie probleme, iar la tenis s-a găsit o soluție decentă. În lumea muzicii pop, rock, sau clasice nu poți impune sancțiuni generale, pentru că e nedrept, discriminatoriu. Dacă un dirijor s-a manifestat ca susținător al lui Putin, a făcut declarații, atunci ai dreptul, dar doar pentru că e rus, nu mi se pare o.k. Nici nu mai vorbesc despre medici, ingineri, profesori, arhitecți ș.a.m.d.
Țineți minte cine a vorbit despre Marea Neagră ca „lac rusesc”? Azi l-am auzit pe un analist american, de origine ucrainean, spunând exact asta, în condițiile cuceririi orașului Odessa, anexarea Crimeii…
Săli de sport, clădiri de birouri transformate în spații pentru refugiați. Saltele pe jos, mame, copii, câini, pisici… nu poți spune că au toate condițiile, cum se afirmă, dar măcar au un acoperiș deasupra capului. Nu știu dacă la încălzire stau mai bine ca noi la București, dar n-ar fi rău!
Pe 3 martie au fost două interviuri mari cu Zelensky și Putin pe diverse canale. Nu le mai comentez aici. Cert e că s-a văzut clar cine e bine intenționat, cine e psihopat și cine știe ce vrea și cine respecte viețile oamenilor.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024