LMA, Limbă Română! Artiștii propun cuvinte pentru a fi introduse în DEX

0
107

OLYMPUS DIGITAL CAMERAArticol de Alina Ciobanu publicat pe site-ul HotNews.ro
7 artiști, 7 stiluri muzicale diferite; de la folk, rock, indie-pop, la hip-hop și rap. HotNews.ro i-a luat la întrebări, de ziua Limbii Române, pentru a afla ce expresii românești” îi ung pe suflet”, care sunt cele mai frumoase cuvinte din limba română și ce alte cuvinte ar trebui introduse în DEX, dacă ar fi după ei. Astfel, „Fragedie”, „hapsi”, „uitar”, „păredigist” și “borseritan” ar merita un loc printre cele aproape 70.000 de cuvinte din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, iar cuvinte precum “sol”, “om” și “tata” se află în topul preferințelor muzicienilor cu care am stat de vorba.
Andrei Hațegan (The Amsterdams)
Andrei Hațegan, solistul trupei The Amsterdams, spune că ar introduce în DEX cuvintele preluate din alte limbi, englezisme precum „a boldui”, „a embeda”, „a cropui”, dar și un cuvânt inventat de el.
Uitar. Așa s-ar numi un produs de uz casnic, asemenea unui raft de la Ikea unde pot fi puse obiectele pe care de obicei le uităm acasă: chei, bani, prezervative etc”, noteaza Andrei.
În topul cuvintelor sale preferate primul loc este ocupat de  „haplea”, pe locul doi se află „decrepit”, urmat de „vrăjmaș”.
„Gândiți-vă ce variație ar avea maneliștii dacă în loc de dușman ar spune vrăjmaș”,  subliniază Andrei Hațegan.
Expresie care îl unge pe suflet: „Da’ ce, ești frate cu tata?”
 Emil Teleagă (Cred ca Sunt Extraterestru)
Emil Teleagă de la Cred ca Sunt Extraterestru a declarat pentru HotNews.ro că mai degrabă ar improviza daca ar fi vorba despre un dicționar de atitudini, decât unul de cuvinte.
Deși crede că este extraterestru, cuvântul său românesc preferat este „om”.
„Om este un cuvânt cu multă adâncime. Curios este că om este un cuvant universal și totuși în limba română înseamnă fix ceea ce rezonează”, spune Emil Teleaga.
Expresie care îl unge pe suflet: „Mânca-VAR tata!”(ca bidineaua) (mânca-var în loc de mânca-v-ar este o licență poetică a autorului)
Omu Gnom
Rapperul Omu Gnom ar introduce în DEX cuvântul „hapsi”, care ar putea insemna orice și ar putea fi folosit atunci când ne scapă ceva, avem un lapsus.
Dintre toate cuvintele din limba română cel mai mult îi place „sol”.
„E un cuvânt cu o rezonanță aparte și imi place starea pe care o am atunci când îl rostesc”, spune artistul.
Expresia care îl unge cel mai tare pe suflet este „a traduce în viață”, care înseamnă a pune în aplicare, a realiza, a înfăptui.
Cosmin Vaman
Cântărețul de muzică folk Cosmin Vaman e de părere că dincolo de utilizarea corectă a limbii române și de proprietatea termenilor, frumusețea limbii stă tocmai în faptul că poate reprezenta un excelent instrument de joacă, născând astfel expresii pentru inexprimabil.
„Există oameni care au acest talent. Cei care ar vrea să îl aiba, dar nu îl au, se apucă de muzică. Toată admirația mea pentru cei care fac din limba română un teren fertil din care nasc roadele sufletelor lor, în forme scrise sau vorbite care nu au existat până la ei.
De exemplu, îmi place la nebunie cuvântul FRAGEDIE (îi aparține lui Radu Cosașu) – o îmbinare între tandrețe și delicatețe – ‘fraged’ și gravitatea ultimă a tragicului”,
noteaza Cosmin.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://life.hotnews.ro/stiri-muzica-21258325-lma-limba-romna-fragedia-hapsi-colt-uitar.htm#.V8aeUvFcD9I.facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here