Mircea Romcescu la Psihologul muzical – AUDIO (8.03.2014)

0
63

A fost Ziua Femeii, Ziua Mamelor, aşa că multe piese le-au fost dedicate, foarte multe mesaje li s-au adresat.Piese cu Dan Spătaru, Cristian Vasile, Ştefan Iordache, Toto Cutugno, O.C. Smith sau John Lennon au bucurat ascultătorii de toate vârstele.
A revenit, după aproape 5 ani, în studio un compozitor de mare talent: Mircea Romcescu. Subiectul central al discuţiei a fost Eurovision-ul. Este printre puţinii creatori care poate compara ce se petrece la noi cu felul de organizare şi desfăşurare în Danemarca (ţara gazdă a finalei din acest an).
350.000 de votanţi la o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, iată cifre care nu se pot compara cu cele 16.000 de voturi adunate de cele 12 finaliste de la noi. Mircea Romcescu a câştigat în 2002 selecţia naţională din Danemarca, a mai participat de două ori, iar revenit în ţară a fost mereu prezent în concurs. În acest an n-a trecut de preselecţie. Ne-a oferit o serie de piese, foarte bine recondiţionate, din perioada Academica (1984) sau prime înregistrări cu Olimpia Panciu, veţi auzi şi piesele înscrise la diversele ediţii de Eurovision, opinii despre organizare, despre piese asemănătoare, comentarii pertinente ale unui specialist autentic în domeniu.
În partea finală a ediţiei am difuzat Top 5 Sentimental cu piesele interpretate de Joe Dassin, multe compuse de Toto Cutugno. Iată primele clasate:1. Et si tu n’ existais pas, 2. A toi, 3. L’ ete idien .
Puteţi (re)asculta aici:

Mai jos găsiţi o selecţie a mesajelor:
Robby, Reşiţa: Ştiţi că anul acesta Cezar Ouatu şi-a pus altă rochie şi a zis că-l cheamă Paula Seling? Apropo de nota aceea lungă a Paulei… :))))))))))))
Cristina, metalfan: Aţi ascultat piesa Marii Britanii? Eu cred că are şanse să câştige! Şi textul este foarte bun în condiţiile în care există tensiuni în Europa şi se referă la „Power to the people”, în plus are şi trimitere la tema acestei ediţii, „diamantul” şi, în plus, este şi bine cântată! Mie mi-a plăcut!
Vicky: Ce gen predomină ca preferinţă în Danemarca, pop-ul sau rock-ul? Ştiu că în ţările nordice există un rock agresiv…
Razvan Toma : Buna noapte. Foarte buna piesa „Eu cred in primaveri”. O cautam de ceva timp. O retinusem ca melodie, dar nu si ca titlu, stiam insa ca era interpretata de Angela Similea. Cum nu am putut sa o fac in 1981, il felicit acum pe autor pentru ea. Remarcabila si bucata cu care ar fi vrut sa reprezinte Danemarca la Eurovision. Ambele melodii evocate mai sus pot participa cu succes la orice concurs. Emisiune buna in continuare.
Tedi, Londra: Eu, sincer, nu ştiu de ce este atâta euforie în grupurile Eurovision din România. Dacă intri pe FB, ai impresia că Paula şi Ovi sunt mari favoriţi… În Marea Britanie oamenii nu sunt atât de mişcaţi de trilurile Paulei… I-am văzut pe cei doi la matinalul de pe Antena 1… Paula a declarat că atât ea cât şi Ovi sunt „atacaţi la psihic”… Am râs cu lacrimi! Dacă nu pot suporta adevărul, să nu mai participe la competiţii. Eu vreau să vă spun că sunt consecvent cu preferinţele mele. Mie mi-a plăcut piesa lui Ducu Bertzi aşa că mi-a plăcut şi Vaida, deşi nu fac parte din publicul de casnice… Oricum, e prima ediţie în care nu am avut niciun preferat… Aşa că… putea să se ducă şi Naomy, mai ales că mie îmi place Jimy Laco, iar piesa ar fi tare dacă e cântată de o solistă bună! :))
Cristi, Olanda, şofer de tir: Wow… eu am crezut mereu că Libertatea are doar pagina 5… nu am citit niciodată alte pagini… nici dvs nu ar trebui. Vă stricaţi ochii. :))))))))))
David, 15 ani, Brăila: Dar cum se explică anul în care a câştigat Lordi? Ce s-a întâmplat atunci?
Dede: Dacă ar fi fost un om de radio în juriu, situaţia aceasta jenantă ar fi fost evitată! Trist! 
Maria: Dacă Demi ar fi cântat piesa la vioară, atunci clar dl Mădălin Voicu se prindea de plagiat! Dar aşa… i-a scăpat! :))))
Boogie: Wow!! Copiuţă clară!! Vedeţi, dacă mergeam cu Vaida, măcar era un plagiat după o piesă cunoscută în România, dar noi mergem acum cu un plagiat după un hit mondial, ca să ştie toată lumea ce am făcut!!!
Sasha Dan: Ce va mai place sa aberati Cele doua piese au intr-adevar ceva in comun: tonalitatea – La Major. In rest, nici vorba de asemanare. Metrica e diferita, linia melodica la fel, forma si structura piesei e din alt film….In plus Miracle a fost creata inainte de Neon Lights cu cateva luni de zile Cititi si definitia plagiatului muzical : minim 8 note, respectiv 4 masuri
Silvia: Sunteţi răi! Ovi a declarat că a compus piesa în vara anului trecut, deci a scris-o înaintea lui Demi care a lansat-o în noiembrie 2013… Deci… haideţi să fim serioşi! Trebuie să ne susţinem reprezentanţii, nu să îi demoralizăm!!! Vă rog frumos!!
Dana: Când Liana a fost la emisiune a declarat că Magic FM difuzează doar hituri internaţionale pt că Fotoliul nu prinde la public… Sunt sigură că Magic difuzează Demi Lovato, fiind mare hit! Şi atunci… ea nu a ascultat piesele?? Eu nu ştie ce difuzează propriul post?
Didina Ciulu: Dle eu nu am înţeles mare lucru din Eurovision… Am văzut ceva despre Cerb, am aţipit un pic şi m-am trezit într-o discuţie despre Eurovision… am mai aţipit puţin şi l-am văzut pe ecran pe Mircea Dinescu… Dar, probabil, ăsta e dezavantajul când eşti în vârstă şi te mai ia somnul…
Celia: Eu mi-am dat seama de plagiat de când am auzit piesa! Sunt din fan-clubul Demi Lovato România. E ruşinos!
Sasha Dan · Toate aceste discutii nu fac altceva decat sa inoculeze in mintea publicului general si necunoscator ideea ce Miracle e plagiata. Culmea e ca piesa e lansata international de pe 2 martie si pana acum doar romanii comenteaza negativ la adresa ei pe forumurile internationale…e pacat sa ne stricam singuri imaginea ….
Tudy, Reşiţa: Dar cum se explică faptul că deşi Engelbert a făcut sală plină la Bucureşti, iar Bonnie Tyler aproape că s-a mutat aici şi are un public dedicat, România nu a acordat puncte Marii Britanii atunci când au fost atunci solişti? Nu este o sfidare a logicii?!
Mihaela: Cât de reale sunt acele poll-uri? De obicei sunt daţi unii câştigători, dar iese pe primul loc altcineva!
Raluca: Salutare! Fratilor, despre ce vorbim? Am 23 de ani, iar pana in seara asta n-am auzit de Demi Lovato. Nu toti tinerii asculta muzica pop (comerciala) sau muzica de proasta calitate, care e ‘pe val’ 2-3 ani si dup-aia dispare. Mai suntem si noi, cei care-am crescut cu Zeppelin, The Who, Beatles si Floyd, iar noi nu, n-am auzit de Demi Lovato. Seara faina!
Adrian: Secventa incriminata mai apare in 167 de cantece din 87 de tari! Despre ce vorbim?
Nicu Popa, Botoşani: Asemanarea e mai mult decit clara. Dar asta nu inseamna obligatoriu ca e un plagiat ! Sa nu fim chiar asa de circotasi… Cit despre calitatea concursului, e evident ca scade in proportie… geometrica ! In ritmul asta, cred ca in curind putem sa o lasam balta ! In rest, numai de bine si LA MULTI ANI tuturor romancelor de pe Terra !
Ana, Bologna: Toto Cutugno mi-a mers la suflet! Grazie signore!
Larry, 21 de ani, Bucureşti: Am fost cu mama şi cu bunica la concertul Ricchi E Poveri. Mi-a plăcut la început, ar după un timp aveam impresia că e mereu aceiaşi piesă…
Veronica, Cluj: Îmi plac piesele lui Dassin! Mulţumesc pentru acest top!
 
sursa: Radio România Actualităţi

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here