Articol – interviu de Ileana Ilie publicat în EVZ.ro
„Distanța dintre noi, cei de la baricadă, și miile de oameni care ne priveau, era pavată cu un strat gros de frică”, răspunde, citându-l pe scriitorul Evgheni Evtusenko, Petre Roman, atunci când este întrebat cum a trăit orele dinaintea măcelului din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, când zeci de tineri au plătit cu viața pentru că au avut curajul să ceară ceea ce ne doream cu toții: libertate.
În plin scandal de corupţie cu certificate false de revoluţionari, primul premier român de după Revoluţie povestește, într-un interviu pentru EVZ, despre altercaţiile dintre Armată şi revoluţionari, despre împuşcături şi despre baricada de la Intercontinental, dar și despre situația economică grea „moștenită” de la Ceaușescu și deciziile greșite pe care le-a luat din fruntea guvernului provizoriu instalat. Dincolo de tabloul trist al unei revoluții revendicate azi de impostori care și-au cumpărat statutul fără ca instituțiile statului să-i deranjeze, Petre Roman subliniază că a participat la o „revoltă populară” și consideră că este o „lipsă totală de logică” să spui că fost lovitură de stat.
EVZ: Sunteți una dintre figurile emblematice ale Revoluţiei din 1989. Anchetatorii tocmai au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar cei care au ajuns la putere pe 22 decembrie 1989. Cum comentați redeschiderea dosarului și noile acuzații?
Petre Roman: Dosarul Revoluției nici nu trebuia închis. Familiile sunt îndreptățite să știe ce s-a întâmplat. Citeam zilele trecute că s-au desecretizat documentele de la Parlament, cele existente în dosarul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Alea nu au fost niciodată secretizate. Cine le-a secretizat? Au fost mii de ore de înregistrare, inclusiv video. La această Comisie, prin octombrie sau noiembrie 1990, am depus și eu o mărturie de vreo trei ore. Și ca mine au fost sute. Că n-au vrut procurorii să studieze aceste mărturii și să le folosească e altceva, dar înregistrarile erau acolo. Ce anume aveau securizat? Documentele operative pe care le avea SRI-ul de la Securitate? De ce imediat după Revoluție, că asta este problema care apasă cel mai greu asupra noastră, toată arhiva Securității a rămas pe mâna Securității.
Ce vreți să spuneți, că fosta Securitate s-a deghizat în SRI-ul condus de Virgil Măgureanu?
Petre Roman: E un lucru grav. Atât spun.
http://www.evz.ro/petre-roman-revolutia-romana-a-fost-o-dezordine-tragica.html
- Despre trupa FiRMA, anulare de concerte, „cenzură”, Calin Georgescu (Pacientul) - februarie 28, 2025
- LANSARE PSIHOLOGICĂ (25.02) - februarie 25, 2025
- Sanremo, un festival socialist? - februarie 18, 2025