Pentru prima dată în istorie, un artist de origine română, Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Globurile de Aur, ediția nr. 82 din anul 2025, pentru rolul din filmul A different man, regia Aaron Schimberg.
Sebastian Stan a fost în România în primăvara lui 2018, la invitația regizorului Cristian Mungiu, iar împreună vor filma o nouă creație cinematografică în Norvegia anul acesta, conform Renew Europe.
Cu prilejul primei ediții a Festivalului Independent de Film American, Sebastian Stan a avut 2 dialoguri cu Andreea Esca și Amalia Enache, care au implicat și întrebări din partea spectatorilor veniți din toate colțurile lumii la fostul CinemaPro. M-a impresionat cât de emoționat era să fie în țara natală, în care a locuit doar 8 ani, dar pe care nu a uitat-o nici pe scena celor mai importante premii, după Oscaruri.
Acestea sunt câteva notițe din discuțiile desfășurate în limba engleză, dar cu multe inserții de română, amintiri din copilăria de la Constanța, abordarea lui față de meserie, privilegiile și responsabilitățile ce vin împreună cu faima, dorința de dezvoltare neîncetată, aspecte pe care le menționează și în interviurile recente.
Nevoia de a dărui: Toți suntem oameni. Când ai succes, dacă nu cauți o modalitate de a dărui, chiar nu știu cum să trăiesc asta pe deplin. Nu văd cum să nu poți găsi o modalitate de a intra în legătură cu oameni care sunt mai puțin norocoși sau au nevoie de ceva. Am văzut copii luminându-se la fațe doar văzând pe viu personajele din Avengers. Poate că merită să filmezi tot filmul doar pentru această experiență. Am fost crescut de o mamă singură, care a lucrat în domenii variate din diferite țări în care ne-am mutat, dar mama s-a asigurat că lucrurile sunt întotdeauna în regulă cu mine. Cred că toate aceste lucruri te determină să crezi într-un fel în tine și te fac mai umil, mai conștient de ceea ce poți face, astfel încât să poți dărui la rândul tău.
Dragostea față de profesie: Iubește ceea ce faci tot timpul. Trebuie să iubești munca, procesul creației și asta e partea cea mai dificilă. Nu căuta întotdeauna rezultatele. Cred că este important să ai un oarecare respect pentru ceea ce faci. Cred că este regretabil că actorii nu mai primesc foarte mult respect pentru că acum ai personaje care se joacă pe ei înșiși la nesfârșit. Nu asta m-a determinat să aleg această carieră. Mai există oameni precum Christian Bale sau Joaquin Phoenix, care sunt mereu diferiți în tot ceea ce fac, prin urmare dacă acționezi pentru a atinge un ideal profesional, e bine.
Inspirații profesionale: Mi-ar fi plăcut să fiu în era în care Benicio del Toro sau Ethan Hawke și-au început carierele. Sunt realități incomparabile. Actoria e un domeniu diferit în prezent, dar indiferent de modalitatea prin care poți obține expunere pentru profesia ta, e bine. Oamenii pot găsi locuri de muncă de pe youtube sau instagram. Este o lume diferită, iar acest aspect influențează și filmele care se fac azi, de aceea nu poți judeca ceva dintr-un singur unghi.
Personajelor inspirate din viața reală: În calitate de actor, te ocupi mereu de respectarea scenariului, pe care trebuie să-l interpretezi, iar personajul să îl construiești în funcție de relatările persoanelor implicate, precum și al faptelor în sine. Ce mi s-a povestit și ce s-a întâmplat sunt două lucruri foarte diferite. Am încercat cu adevărat să găsim binele din acești oameni, pentru că era atât de multă negativitate în jurul lor, prin urmare, i-am abordat prin prisma unei povești de dragoste. (filmul „I, Tonya„).
De la urcarea primelor materiale filmate cu Sebastian Stan, a venit un val de entuziasm fresh și îmbucărător pe micul canal cultural, pe care nu l-am constatat la ceilalți artiști pe care am avut onoarea de a-i filma ca jurnalist acreditat. Încă de acum 7 ani, Sebastian Stan e cel mai vizualizat artist hollywoodian dintre câștigători ai Oscarului precum Juliette Binoche, Marion Cotillard, Tim Robbins, sau artiști cu mare notorietate precum Ethan Hawk și Johnny Depp, toți prezenți pe Verbs describe us cultura ca stil de viață art goes on.
multimedia & documentary storyteller,
Arts, Humanities & Social Sciences, University City London
College of Communication, University of the Arts London
certified video journalist (RO, ENG, FR)
cultural platform Verbs describe us
cultural platform Verbs describe us
Ultimele postari ale lui Iulia Radu (vezi toate)
- Damian Drăghici a compus coloana sonoră pentru filmul„Țăndări”! - ianuarie 9, 2025
- Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet… pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) - ianuarie 9, 2025
- Sebastian Stan: Oriunde ne-am mutat, mama s-a asigurat că sunt mereu bine – VIDEO - ianuarie 9, 2025