Ziare.com: Cumpanasu, masina de tip Antena 3 care spala creierele copiilor

Articol de Valeria Cupa publicat pe Ziare.com

0
108

Ziare.com: Cumpanasu, masina de tip Antena 3 care spala creierele copiilorScandalul in mijlocul caruia se afla Alexandru Cumpanasu a scos la iveala o problema majora: Romania nu-si protejeaza copiii pe internet. Sociologul Vladimir Ionas spune ca parintii, dar si Ministerul Educatiei ar trebui sa gaseasca o solutie.

„Nu cred ca reprezinta o surpriza pentru cei care analizeaza cum au evoluat retelele sociale in ultima perioada. Se stie ca cel putin noile generatii nu mai considera Facebook-ul, Twitterul, nici atat, atractive. S-au indreptat prima data catre Instagram apoi catre TikTok.

A fost, dupa parerea mea, o campanie a domnului Cumpanasu foarte bine construita exact acolo unde cei mai multi tineri isi petreceau cel mai mult timp, pe reteaua TikTok, cu mesaje legate strict de activitatea si de viata lor de zi cu zi, de scoala.

(…)

Institutiile statului au lasat loc liber

Ionas a mai aratat ca este vorba despre doua probleme. „Una este strict legata de faptul ca domnul Cumpanasu a discutat cu elevii si a oferit informatii despre modul in care ar trebui sa functioneze scoala. Aici nu cred ca ii poate reprosa nimeni, cel putin din punct de vedere legal. Moral avem multe semne de intrebare, insa legal, atata timp cat institutiile statului au lasat loc liber si nimeni nu oferea aceste informatii.

A doua problema este atunci cand vorbim despre acele presupuse mesaje cu conotatii sexuale date catre niste persoane care sunt minore. Aici statul ar trebui sa le ancheteze de urgenta, nu sa lase foarte mult timp sa treaca pentru ca exista un foarte mare numar de elevi, 500.000 care il urmaresc zi de zi si trebuie clarificat foarte rapid daca sunt acuzatii care se bazeaza pe ceva real sau sunt doar acuzatii false”.

Manipularea a existat intotdeauna

(…)

Manipularea a existat si o sa existe intotdeauna. Tocmai de aceea spun ca este nevoie sa existe o protectie pentru copii. Pentru ca daca la adulti ne asteptam sa fie capabili sa verifice orice informatie de pe retelele sociale, chiar daca nu se intampla lucrul acestea, sa spunem ca au aceasta competenta sa o faca, atunci cand vine vorba despre copii, mai ales de cei sub 16 ani.

Cineva trebuie sa se asigure ca sunt protejati pentru ca pot inghiti cu mult mai multa usurinta informatii false, mesaje, mai ales ca ei sunt la varsta teribilismului, la care isi doresc sa fie impotriva sistemului, lucru absolut natural in acea perioada a vietii. Si nu este nevoie de mai mult de o persoana care sa transmita si sa intareasca aceste convingeri si sa-i duca pe un drum gresit.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://ziare.com/stiri/eveniment/copiii-din-romania-sunt-vulnerabili-pe-retelele-de-socializare-1655122

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here